• emo.gr
  • Χρονογράφημα
  • Αστυνομική Αυθαιρεσία & Κτηνωδία στις ΗΠΑ
Αστυνομική Αυθαιρεσία & Κτηνωδία στις ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι έγχρωμων από αστυνομικούς έχουν ξεπεράσει τις εκατοντάδες

Σε μία χώρα, όπου η σκλαβιά έχει καταργηθεί από το 1865, οι έγχρωμοι δίνουν ακόμα μάχες και διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ζωή.

Δυστυχώς, η αστυνομία της Αμερικής έδειξε για ακόμη μία φορά το πιο σκληρό πρόσωπο της, με τις δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών σε διάστημα 48 ωρών.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου, ο 37χρονος Alton Sterling δολοφονήθηκε απο τις σφαίρες δύο αστυνομικών, στην Louisiana. Το θύμα εργαζόταν ως πλανόδιος πωλήτης CD και βρισκόταν έξω από ένα κατάστημα, όταν η αστυνομία έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο αναφερόταν σε έναν άντρα με κόκκινη μπλούζα που απειλούσε κόσμο με την συνοδεία όπλου.

Οι δύο αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον Alton στο πάτωμα και με την πρόφαση ότι προσπάθησε να πιάσει το όπλο που βρισκόταν στην τσέπη του, τον πυροβόλησαν πολλές φορές στο στήθος και την πλάτη. Όμως, την επομένη, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ο Alton δεν απείλησε τους αστυνομικούς, ούτε προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το όπλο του, το οποίο αγόρασε γιατί είχε υπάρξει θύμα ληστείας στο παρελθόν.

Το συμβάν βιντεοσκοπήθηκε απο πολλούς θεατές, εκτός απο τις κάμερες του καταστήματος και ξεσήκωσε την κοινότητα, όπου διαδήλωσε για τον χαμό του Alton. Λουλούδια και μηνύματα αγάπης γέμισαν το μέρος όπου δολοφονήθηκε, ενώ μέλη της οικογένειας του μίλησαν δημόσια. Στην διαδικτυακή πλατφόρμα GoFundMe συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δολλάρια από αγνώστους, για να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας του αλλά και για να προσφέρουν υποτροφίες στο όνομα του.

Το δεύτερο τραγικό περιστατικό συνέβη την επομένη, στις 6 Ιουλίου, στην Minnesota. Ο 32χρονος Philando Castile βρισκόταν στο αυτοκίνητο του με την κοπέλα του, Diamond Reynolds, και την τετράχρονη κόρη της.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας και ζήτησαν το δίπλωμα οδήγησής του και την άδεια κυκλοφορίας. Ο Philando τους είπε ότι βρίσκονταν στο πορτοφόλι του, αλλά είχε στην κατοχή του και ένα όπλο με νόμιμη άδεια.

Τότε, ο ένας απο τους δύο αστυνομικούς τον πρόσταξε να μην κουνηθεί, και όταν το θύμα έβαλε τα χέρια πίσω από την πλάτη του, τον πυροβόλησε 4 φορές στο χέρι.

Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από την κοπέλα του, που το μετέδωσε απευθείας στο διαδίκτυο, αμέσως μετά τον πυροβολισμό του. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, το θύμα αιμορραγεί, ενώ η Reynolds μιλάει στον αστυνομικό εξηγώντας τι συνέβη και τον ρωτάει γιατί τον πυροβόλησε. Σε κάποιο σημείο του βίντεο, ένας από τους αστυνομικούς την προστάζει να πέσει κάτω και στην συνέχεια της φοράει χειροπέδες.

Η Reynolds ανέφερε ότι την αντιμετώπισαν σαν εγκληματία, και κανένας απο τους αστυνομικούς δεν έλεγχε τον σφιγμό του Philando. Αντίθετα, παρηγορούσαν τον αστυνομικό που τον πυροβόλησε και έκλαιγε. Ο Philando δεν έλαβε ιατρική παρακολούθηση, μέχρι που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος το παραϊατρικό προσωπικό, και τελικά πέθανε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών, είκοσι λεπτά μετά τους πυροβολισμούς.

Επεισόδια ακολούθησαν στην Minnesota με αίτημα την δικαιοσύνη, και η κοπέλα του θύματος μίλησε δημόσια για την σκληρότητα των αστυνομικών και το γεγονός ότι η τετράχρονη κόρης της ήταν μάρτυρας στην δολοφονία. Περιέγραψε το θύμα ως έναν πολύ γλυκό και τρυφερό άνθρωπο, που αντιμετώπιζε την κόρη της σαν δικό του παιδί και δεν είχε ποινικό μητρώο.

Ωστόσο, τα δύο αυτά θύματα δεν ήταν τα μόνα, καθώς τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι έγχρωμων από αστυνομικούς έχουν ξεπεράσει τις εκατοντάδες.

Η Beyonce αναφέρθηκε στους θανάτους των ανθρώπων αυτών, μέσω ενός μηνύματος στο site της και προσκάλεσε τους ανθρώπους «να διοχετεύσουν την οργή και την απογοήτευση τους σε δράση» και να απαιτήσουν κοινωνικές και νομοθετικές αλλαγές, προτείνοντας να επικοινωνήσουν με άτομα εξουσίας, όπως τους πολιτικούς, στην περιοχή τους.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη