• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Διεθνή
  • Εμπόδια για τη Χίλαρυ στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο
Εμπόδια για τη Χίλαρυ στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο

Το όλο θέμα κυνηγάει την Κλίντον καθ’ όλη την διάρκεια της κούρσας της προς τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να της προξενήσει εκλογική ζημία, αλλά το ζήτημα είναι πόση

Δικαστής στις ΗΠΑ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει 14.900 έγγραφα – τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον – και να γνωμοδοτήσει για την πιθανή δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε μία έρευνα του FBI για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή (server) ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών και αποτελούν απλά ένα τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά το πέρας της έρευνας.

Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον με την χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή απεδείχθη«ιδιαίτερα αμελής» στο χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Το όλο θέμα κυνηγάει την Κλίντον καθ’ όλη την διάρκεια της κούρσας της προς τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να της προξενήσει εκλογική ζημία, αλλά το ζήτημα είναι πόση,  καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει την πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προ των εθνικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η Κλίντον πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της που έχουν “σηκώσει” το θέμα.

Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου ο οποίος προΐσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, έγινε την ίδια μέρα που Παρατηρητήριο Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις παραπάνω 55.000 σελίδες μηνυμάτων. Θεωρείται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον και ενδέχεται να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα.

Η Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, έχει δηλώσει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό εξυπηρετητή για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αμερικάνικα ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέρριψε το Σαββατοκύριακο πληροφορίες, οι οποίες έλεγαν ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό μηνυμάτων μετά από δική του πρόταση.

«Οι δικοί της προσπαθούν να ‘καρφώσουν’ εμένα … Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσε (τον ιδιωτικό εξυπηρετητή e-mail) ένα χρόνο προτού της στείλω το υπηρεσιακό σημείωμα λέγοντας τι έκανα εγώ» δήλωσε σε περιοδικό ο Πάουελ το Σάββατο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι ο Πάουελ της είχε προτείνει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα όταν συναντήθηκαν για φαγητό. Η συζήτησε διεξήχθη «τους πρώτους μήνες» της θητείας της Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνταν προδημοσίευση ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Τζο Κόνασον.

Εκπρόσωποι του Πάουελ δήλωσαν στο κανάλι NBC ότι ο Πάουελ δεν θυμόταν να είχε τέτοια συζήτηση με την Κλίντον, αλλά ότι της είχε όντως γράψει. «Οντως έστειλε στην πρώην υπουργό Κλίντον ένα μήνυμα στο οποίο περιέγραφε τη χρήση του προσωπικού του λογαριασμού με την AOL (πλατφόρμα America Online) για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα και πόσο πολύ αυτό βελτίωσε τις επικοινωνίες εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε εκπρόσωπός του στο κανάλι την Παρασκευή.

Ο Πάουελ και συνεργάτες της Κοντολίζα Ράις, έλαβαν μερικές διαβαθμισμένες πληροφορίες μέσω προσωπικών λογαριασμών e-mail, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η επιπλέον χρήση προσωπικού εξυπηρετητή από την Κλίντον στο σπίτι της όμως, αποτελεί παραβίαση κανόνων του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον εσωτερικό του έλεγχο.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε