• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Οι «νέοι ανάπηροι» του Π.Ο.Υ.
Οι «νέοι ανάπηροι» του Π.Ο.Υ.

Πόσο εύλογο είναι να χαρακτηρίσουμε ανάπηρο ένα ζευγάρι που επί ένα χρόνο προσπαθεί να τεκνοποιήσει και έχει αποτύχει παταγωδώς; Αμφιλεγόμενη η κίνηση του ΠΟΥ και οπωσδήποτε αναμένονται αντιδράσεις!

Σύμφωνα με νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσοι δεν έχουν σεξουαλική ζωή ή δεν καταφέρνουν να βρουν ερωτικό σύντροφο για ένα έτος με σκοπό την αναπαραγωγή, θα θεωρούνται ανάπηροι κ θα αντιμετωπίζονται ως άτομα με ειδικές ανάγκες!

Και εδώ που τα λέμε κάποιοι παίζει και να είναι. Θα έλεγα συναισθηματικά ανάπηροι που για πολλούς λόγους δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, άνθρωποι που απέχουν συνειδητά από το κοινωνικό σύνολο χωρίς λογικά επιχειρήματα και αίτια.Μπορεί όμως η ψυχοσύνθεση ενός ατόμου να μας οδηγήσει να τον χαρακτηρίσουμε ανάπηρο;

Πόσο εύλογο  είναι να χαρακτηρίσουμε ανάπηρο ένα ζευγάρι που επί ένα χρόνο προσπαθεί να τεκνοποιήσει και έχει αποτύχει παταγωδώς; Αμφιλεγόμενη η κίνηση του ΠΟΥ και οπωσδήποτε αναμένονται αντιδράσεις!

Ομοφυλόφιλα κ ετερόφυλα ζευγάρια θα έχουν την ίδια μεταχείριση και προτεραιότητα στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να αναπαραχθούν στο εξής!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο όρος σεξουαλική υγεία αναφέρεται στην σεξουαλική κατάσταση του ατόμου η οποία συντίθεται από σωματικές, συναισθηματικές, πνευματικές και κοινωνικές παραμέτρους. Η σεξουαλική υγεία δεν αφορά μόνο τη σωστή λειτουργία ή υγεία του ατόμου, αλλά και ασφαλείς σεξουαλικές σχέσεις και εμπειρίες.

Η σεξουαλική υγεία και η αναπαραγωγική υγεία αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και συνάμα ο κάθε άνθρωπος δικαιούται σωστή ενημέρωση και ασφαλή πρόσβαση σε οικονομικά και κοινωνικά αποδεκτές υπηρεσίες υγείας. Μπορεί λοιπόν να αποκτάς την ταμπέλα του ατόμου με ειδικές ανάγκες, αποκτάς παράλληλα όμως και αρκετά οφέλη σε ότι αφορά την υπογεννητικότητα και την ανικανότητα σου να τεκνοποιήσεις.

Κι αυτό δεν το λες σε καμία περίπτωση κακό! Πόσοι άντρες θα δεχτούν όμως αυτόν τον χαρακτηρισμό; Πόσοι Έλληνες άραγε θα μπουν στη διαδικασία της διάγνωσης τους; Είμαι περίεργη να παρακολουθήσω αυτήν την εξέλιξη αν και ακόμα οι απόψεις συγκρούονται!

Ο Γκάρεθ Τζόνσον, Βρετανός βουλευτής και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής σε θέματα γονιμότητας, που έχει βιώσει την ευτυχία της πατρότητα με την βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης δήλωσε: «Είμαι γενικά ένθερμος υποστηρικτής της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όμως ποτέ δεν είδα το θέμα της υπογονιμότητας ως αναπηρία ή μία ασθένεια αλλά ως ένα ιατρικό ζήτημα!»

Αντιθέτως, ο καθηγητής Ντέβιντ Ανταμσον, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που συνέταξε τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι μία “μεγάλη ευκαιρία” γι’ αυτούς που είναι μόνοι τους και τους γκέι. Κι αν το καλοσκεφτούμε ίσως έχει δίκιο!

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και ως τότε συνεχίζουμε να ψάχνουμε τον ένα και μοναδικό που θα μας κάνει μανούλες! Σωστά κορίτσια;

Σοφία Καρακώστα

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη