• emo.gr
  • Ψυχολογία
  • Τι είναι και που αποσκοπεί η λογοθεραπευτική παρέμβαση
Τι είναι και που αποσκοπεί η λογοθεραπευτική παρέμβαση

Η φύση της διαταραχής, είναι αυτή που ουσιαστικά ορίζει τη διάρκεια της θεραπείας.Παράλληλα όμως,υπάρχουν και άμεσα αποτελέσματα.

Σας έχουν προτείνει να κάνει το παιδί σας λογοθεραπεία και έχετε απορίες για το αν και πως μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας. Εύλογες οι απορίες. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες αρχικές μεν σαφείς και περιεκτικές απαντήσεις δε, σχετικά με την παρέμβαση του λογοθεραπευτή.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αξιολόγηση είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία. Περιλαμβάνει την προσεκτική παρατήρηση και αξιολόγηση των γλωσσικών ικανοτήτων του παιδιού. Με βάση τα δεδομένα, ο λογοθεραπευτής αναπτύσσει ένα σχέδιο θεραπείας που απαντά στις εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού.

Η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο τις αρχικές συνεδρίες. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ο λογοθεραπευτής αξιολογεί και αναπροσαρμόζει τους στόχους του. Η ορθή και ακριβής αξιολόγηση είναι προαπαιτούμενο για τη θεραπεία.

Στη λογοθεραπεία χρησιμοποιούμε μία σειρά δραστηριοτήτων για να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνήθως χρειαζόμαστε εύλογο χρόνο γι’αυτό. Είναι αρκετά σπάνιο να φτάσουμε στους στόχους μας σε μία ή δύο συνεδρίες.

Συνήθως δεν μπορούμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια την διάρκεια της λογοθεραπευτικής παρέμβασης. Η φύση της διαταραχής, είναι αυτή που ουσιαστικά ορίζει τη διάρκεια της θεραπείας.Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άμεσα αποτελέσματα. Πιθανόν να δείτε κάποιες άμεσες θετικές αλλαγές και μία σταθερή τάση για βελτίωση. Μπορεί επίσης το παιδί σας να έχει περιόδους σημαντικής βελτίωσης, κάτι σαν «ξεσπάσματα» κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ο ρυθμός και η ένταση με τα οποία το κάθε παιδί ανταποκρίνεται στη λογοθεραπεία ποικίλλουν. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να αντιμετωπίσει ο λογοθεραπευτής τις γλωσσικές και επικοινωνιακές διαταραχές.  Το παιδί θα αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες. Ανάλογα με τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δυσκολίες του παιδιού σας έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

– να μάθει μία καινούργια συμπεριφορά (π.χ. πώς να προφέρει έναν ήχο).

– να τροποποιήσει κάποια συμπεριφορά που παρεμβαίνει αρνητικά στην επικοινωνία του (π.χ. να μάθει να μιλά πιο αργά).

– να εξασκήσει τους αρθρωτές του κάποιες φορές στο πλαίσιο της συνεργασίας του λογοθεραπευτή με άλλες ειδικότητες (π.χ. ορθοδοντικού).

– να αποκτήσει δεξιότητες που χάθηκαν λόγω επίκτητης βλάβης (π.χ. ατύχημα).

– να υποστηρίξει την επικοινωνία του με διάφορα μέσα (π.χ. νοήματα, κάρτες, ειδικά ηλεκτρονικά βοηθήματα).

Η λογοθεραπεία είναι μία διαδοχή βραχυπρόθεσμων στόχων, μία σειρά προσεκτικά σχεδιασμένων βημάτων προς τη θεραπεία. Ο λογοθεραπευτής επικεντρώνεται στις δεξιότητες που πρέπει να κατακτηθούν και επιδιώκει τους στόχους του μέσα από το παιχνίδι, την επανάληψη ασκήσεων, τη συζήτηση. Οι δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται το παιδί γίνονται σταδιακά όλο και πιο δύσκολες. Έτσι, το παιδί θα εξασκήσει την σωστή άρθρωση ενός ήχου πρώτα σε λέξεις και μετά σε φράσεις και στη συνέχεια σε μεγαλύτερες προτάσεις.

Καθ’όλη τη διαδικασία της παρέμβασης , ο λογοθεραπευτής επιβραβεύει και ενισχύει τις σωστές απαντήσεις και αντιδράσεις του παιδιού. Δίνει σαφείς απαντήσεις στο παιδί σχετικά με το ποιες αντιδράσεις ή επικοινωνιακές προσπάθειες  του είναι σωστές και ποιες όχι. Οι στόχοι πρέπει να είναι επιτεύξιμοι ώστε το παιδί να παίρνει την ικανοποίηση ότι τα καταφέρνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης, ιδίως στην αρχή.

Ο λογοθεραπευτής θα αναπτύξει μία στενή προσωπική σχέση με το παιδί. Τα παιδιά αποκτούν κίνητρο να μάθουν και να βελτιωθούν σε οικεία, φιλικά, υποστηρικτικά περιβάλλοντα.

Οι γονείς διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία της λογοθεραπείας. Παρατηρούν την εξέλιξη του παιδιού στο σπίτι και το βοηθούν να εξασκείται ώστε να πετυχαίνει τους στόχους του. Πιθανόν να χρειασθεί να τροποποιήσετε τις αντιδράσεις σας σε σχέση με τις επικοινωνιακές δυσκολίες του ή να  χρειασθεί να του δείξετε συστηματικά συγκεκριμένες γλωσσικές δομές ή ακόμα πιο απλά, συγκεκριμένους τρόπους επικοινωνίας.

Ο λογοθεραπευτής μέσα από την επικοινωνία μαζί σας θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη