• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Διεθνή
  • Ερντογάν: θα μείνουμε για πάντα στην Κύπρο!
Ερντογάν: θα μείνουμε για πάντα στην Κύπρο!

Προσφιλής τακτική της Τουρκίας η αδιαλλαξία και οι υψηλοί τόνοι, είναι περίπου βέβαιο ότι θα αποδεχτούν λύση στο Κυπριακό, αν πάρουν ανταλλάγματα στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν σύντομα θα βρεθεί προ των δικών του διλημμάτων και ενδεχομένως προ των δικών του αδιεξόδων.

Η είδηση:

Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο. Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Αυτό δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν , μία μόλις ημέρα μετά το πέρας της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα για το πορεία της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποφεύγει τη λύση για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Τουρκία.

«Είπαμε στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να περιμένουν μια λύση χωρίς εγγυήτρια την Τουρκία» τόνισε. «Θα είμαστε εκεί για πάντα» τόνισε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εκτός εάν αποσυρθούν τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές», σημείωσε.

Τσαβούσολγου προς την ΕΕ

Νωρίτερα, βολές κατά της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ενώ σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία είναι  αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δ ΕΕ που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Το σχόλιο: 

Για να μπαίνουν στον κόπο να σχολιάσουν με οργή την πορεία των διαπραγματεύσεων, αυτό σημαίνει πως η τουρκική πλευρά δέχεται πιέσεις για υποχώρηση σε συγκεκριμένα σημεία.

Η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει όσο ποτέ άλλοτε, έχουν ξεκαθαριστεί τα σημεία διαφωνίας και “οι ασκήσεις”σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα προσφέρουν όλη τη γκάμα των εναλλακτικών λύσεων.

Προσφιλής τακτική της Τουρκίας η αδιαλλαξία και οι υψηλοί τόνοι, είναι περίπου βέβαιο ότι θα αποδεχτούν λύση στο Κυπριακό, αν πάρουν ανταλλάγματα στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν σύντομα θα βρεθεί προ των δικών του διλημμάτων και ενδεχομένως προ των αδιεξόδων της εξαιρετικά φιλοδοξης εξωτερικής του πολιτικής.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη