• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Οικονομία
  • Κατακρημνίζεται η μετοχή της ΔΕΗ
Κατακρημνίζεται η μετοχή της ΔΕΗ

Επέστρεψε σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έχει πάψει να διαπραγματεύεται από την περασμένη Τετάρτη

Επέστρεψε σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έχει πάψει να διαπραγματεύεται από την περασμένη Τετάρτη. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης  αποκόπηκε το δικαίωμα συμμετοχής στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου σε είδος, με διανομή μιας μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για κάθε μία μετοχή της ΔΕΗ.

Με απώλειες που έφτασαν μέχρι και στο 54,31% κινείται σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία επέστρεψε στο ταμπλό μετά από την αναστολή και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Η μετοχή της ΔΕΗ θα έχει ελεύθερη διαπραγμάτευση μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετοχή πλέον προσαρμόζεται στα επίπεδα που αναλογεί η αφαίρεση της αξίας της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με την τελευταία να κινείται με κέρδη 8,96% στα 2,31 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι τώρα στα 476 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών, το σύνολο των δύο μετοχών, δηλαδή 2,06 ευρώ συν τα 2,30 ευρώ, φτάνει την τιμή στα 4,36 ευρώ, ήτοι πάνω από τα 3,83 ευρώ που θεωρητικά θα άνοιγε σήμερα η τιμή της ΔΕΗ. Αυτό είναι ίσως ένα θετικό σημάδι για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε με ανακοίνωσή του του ΧΑ στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί πρακτική του ΧΑ η μη προσαρμογή τιμής μετοχής όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ χρηματιστηριακή τιμή για την μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Μάλιστα όπως προειδοποίησε το ΧΑ “οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά την ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η μεταβολή υπολογίζεται με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος (3,83€ της 14 Ιουνίου 2017) χωρίς διοικητική παρέμβαση”.

Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης, εάν δηλαδή το άθροισμα της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα ξεπερνά την τρέχουσα τιμή του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του ανεξάρτητου αποτιμητή έδινε για τον ΑΔΜΗΕ δίκαιη τιμή τα 2,95 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΧΑ Σ. Λαζαρίδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε για την υποδοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που αποτελεί την πρώτη εισαγωγή δημόσιας εταιρείας από την είσοδο του ΤΤ το 2006, “αυτό που θα δείτε τη Δευτέρα δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της ΔΕΗ”. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πραγματική αξιολόγηση της πορείας των δύο εταιρειών θα προκύπτει από το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεών τους.

Για αυτό και μετά την αποκοπή, το Χρηματιστήριο αποφάσισε ότι η παρουσία της ΔΕΗ στους δείκτες που συμμετέχει (ΓΔ, FTSE large cap) θα συνοδεύεται μέχρι την επόμενη αναθεώρηση και με τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και επομένως για το επόμενο 4μηνο ο FTSE25 θα έχει 26 εταιρείες.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη