• emo.gr
  • Slider
  • Η “κατάρα” των παλιών πόλεων
Η “κατάρα” των παλιών πόλεων

Σε μπαρ στην Παλιά Πόλη του νησιού βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι υπόλοιποι οι οποίοι τραυματίστηκαν. Το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ζημιές σε κτήρια είναι ο πρώτος απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:32 χθες στην Κω.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα θύματα του φονικού σεισμού είναι ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 22χρονος Σουηδός. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν με σινούκ στην Κρήτη και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου και ο τέταρτος φέρει κατάγματα.

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω, αλλά και σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Γλυνός στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως «σε παλαιά κτήρια λιθοδομών» ενώ τα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, «παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. «Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτήρια άντεξαν» είπε ο κ. Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί. «Τα όποια κτήρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη -ένας Έλληνας και τρεις ξένοι- διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Οι άλλοι τρεις, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή, παραμένουν στην Κω με ορθοπαιδικά τραύματα και το μεσημέρι θα μεταφερθούν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον Alpha 9,89 του κ. Νεκτάριου Γεωργαντή, Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου της Κω, από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και στη συνέχεια ετοιμάστηκαν για διακομιδή. Πρόκειται για βαριά περιστατικά, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Δύο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: δυστυχώς ο ένας καταπλακώθηκε και υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, ενώ ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι.

Σε μπαρ στην Παλιά Πόλη του νησιού βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι υπόλοιποι οι οποίοι τραυματίστηκαν. Το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία