• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Διεθνή
  • Στρατός και Βρετανία κατά του Τραμπ!
Στρατός και Βρετανία κατά του Τραμπ!

«Ο Στρατός δεν ανέχεται τον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και το μίσος στις τάξεις του. Είναι ενάντια στις αξίες μας και σε ό,τι πρεσβεύουμε από το 1775», έγραψε χαρακτηριστικά κι ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

Η στάση Τραμπ για τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ προκάλεσε σχόλια διαφοροποίησης από κορυφαία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, τα οποία καταδίκασαν με σαφώς μεγαλύτερη ευθύτητα τα γεγονότα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε με νόημα από το Πεκίνο ότι η μισαλλοδοξία δεν έχει επ’ ουδενί θέση στο αμερικανικό στράτευμα.

Το μήνυμα Ντάνφορντ απηχεί προσωπικές αναρτήσεις που έχουν κάνει στο Twitter τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Πεζοναυτών, με τα οποία καταδικάζουν τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό.

«Ο Στρατός δεν ανέχεται τον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και το μίσος στις τάξεις του. Είναι ενάντια στις αξίες μας και σε ό,τι πρεσβεύουμε από το 1775», έγραψε χαρακτηριστικά κι ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

«Δεν υπάρχει θέση για το ρατσιστικό μίσος και τον εξτρεμισμό στο Σώμα των Πεζοναυτών», έγραψε από την πλευρά του ο στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ.

Σε κλοιό απομόνωσης ακόμη κι από τους “δικούς του”

Ο κύκλος της απομόνωσης του πλανητάρχη συνεχίζεται αμείωτος, καθώς όπως σημειώνει το Reuters, ακόμη και στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης προτίθενται να παραιτηθούν.

Ανάμεσα στα στελέχη που φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν είναι ο Γκάρι Κον, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του κ. Τραμπ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Επίσης, πολλά επιφανή στελέχη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αποστασιοποιηθεί ή και επικρίνει ανοιχτά τη στάση του προέδρου.

Έκκληση στους συμπατριώτες τους να «απορρίψουν το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και το μίσος σε κάθε τους μορφή», απηύθυναν οι δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους και Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ιδέα της λευκής υπεροχής είναι αποκρουστική. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ηθική αμφισημία», έγραψε στο Twitter ο Πολ Ράιαν, ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο αμερικανός πρόεδρος, αρνούμενος να κάνει την αυτοκριτική του για μια ακόμη πολιτική του ήττα, είπε πως οι δηλώσεις του μετά τις βιαιότητες στο Σάρλοτσβιλ, στη διάρκεια των οποίων μια γυναίκα έχασε τη ζωή της το Σάββατο, «διαστρεβλώθηκαν» από τα μέσα ενημέρωσης.

«Το κοινό μαθαίνει (ακόμη περισσότερο) πόσο ανέντιμα είναι τα μέσα ενημέρωσης Fake News. Διαστρέβλωσαν εντελώς αυτό που είπα για το μίσος, τον σεχταρισμό κλπ. Ντροπή!», έγραψε νωρίς το πρωί στο Twitter.

Χαλάει και η… special relationship;

Ετσι αποκαλείται, παραδοσιακά, η παραδοσιακά φιλική σχέση ανάμεσα στην Βρετανία και τις ΗΠΑ, τις οποίες ενώνει η κοινή καταγωγή αλλά και οι κοινές αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. η εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Μια σχέση που εδώ και δεκαετίες δεν έχει διαρραγεί.

Κι όμως, να που είδαμε μια από τις ελάχιστες φορές που ένας βρετανός πρωθυπουργός επικρίνει δημοσίως τον special αμερικανό φίλο του: η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε άκρως επικριτική έναντι του Τραμπ για τα σχόλια του με τα οποία εξίσωσε τους ακροδεξιούς λευκούς ρατσιστές διαδηλωτές στη Σάρλοτσβιλ με τους συμμετέχοντες στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις στην αμερικανική πόλη.

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι δε βλέπει «καμία αναλογία μεταξύ εκείνων που προβάλλουν φασιστικές απόψεις και εκείνων που αντιτίθενται σε αυτές».

Η κα Μέι συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους εκείνους σε θέσεις ευθύνης να καταδικάζουμε ακροδεξιές απόψεις όπου τις ακούμε».

Πριν από τη δήλωση της Πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί αναρτήσεις υπουργών της στο Twitter με τις οποίες επέκριναν τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ο Υπουργός Κοινοτήτων Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε: «Νέο-ναζί: κακοί, Αντι-ναζί: καλοί. Το έμαθα αυτό ως παιδί. Ήταν αρκετά προφανές».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Σαμ Γκίμα τόνισε: «Οι λέξεις μετράνε Η σιωπή μετράει. Πρέπει να επισημάνουμε το κακό – χωρίς περιστροφές – ώστε να διαφυλάξουμε την ελεύθερη και ανεκτική κοινωνία για την οποία πολλοί έχουν αγωνιστεί και πεθάνει».

Και η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον σχολίασε: «Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις έστρεψε το πρόσωπό του προς τον κόσμο για να υπερασπιστεί τους ναζιστές, φασίστες και ρατσιστές. Ντροπή».

Εξάλλου, πολλοί βουλευτές των Εργατικών της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναθερμάνουν το αίτημα για απόσυρση της κατά πολλούς βιαστικής πρόσκλησης από την κα Μέι προς τον Πρόεδρο Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη