• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Ο αποσχιστικός χάρτης της Ευρώπης
Ο αποσχιστικός χάρτης της Ευρώπης

Μαζί με Θράκη, Κρήτη, Μύκονο και Κολωνάκι…

Η κυβέρνηση της Καταλονίας βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τις ισπανικές αρχές, μετά και το δημοψήφισμα ωστόσο αρκετές άλλες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλουν, σε διαφορετικές διαβαθμίσεις, αυτονομιστικές διεκδικήσεις.

Οι όποιες αναφορές έγιναν για την Ελλάδα, την Κρήτη ή τη Θράκη στερούνται ιστορικών, οικονομικών και εθνολογικών αναλογιών.

Στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, κατοχυρωμένη με τη συνθήκη της Λωζάννης, όπως και τα σύνορα.

Όσον αφορά την Κρήτη, η αυτάρκεια της οδηγεί σε ανεξαρτησία μόνο χάριν αστεϊσμού. Μόνο οι Κρήτες γνωρίζουν πόσων γενεών αίμα χύθηκε για την Ένωση με την Ελλάδα.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στο νησί που την κότα την λένε όρνιθα και τη γίδα αίγα…

Τα πράγματα δεν είναι ίδια όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε το σημερινό ελληνικό κράτος διαμορφώθηκε από συρρίκνωση του Έθνους που απλωνόταν στη Βαλκανική, τη Μικρά Ασία, την Πόλη και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε θύλακες στον Εύξεινο Πόντο.

Παρεμπιπτόντως πάνω σε αυτή τη βάση (των σκλαβωμένων πατρίδων) διατυπώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα η εθνικιστική ρητορική του Ίωνα Δραγούμη,  ήτοι σε συνθήκες  εντελώς διαφορετικές  από τις σημερινές τόσο εδαφικά, όσο και εθνολογικά.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη αντίθετα προέκυψαν από συνένωση μικρότερων εθνοτήτων.

Πρώτη στη λίστα για …αποχώρηση είναι η Κορσική, η οποία αποτελεί τη μοναδική γαλλική κοινότητα εκτός των υπερπόντιων κτήσεων και εδαφών, που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος.

Έπειτα από δεκαετίες ένοπλης δράσης, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Κορσικής (FLNC) ανακοίνωσε το 2014 ότι καταθέτει τα όπλα.

Χάρη σε μία συμμαχία αυτονομιστών-μετριοπαθών, οι εθνικιστές έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015. Τον Ιούνιο, η Κορσική εξέλεξε τρεις εθνικιστές βουλευτές στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το κοινοβούλιο της Κορσικής έχει ζητήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η αναγνώριση της κορσικανικής ως επίσημης γλώσσας μαζί με τη γαλλική και η θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Ωστόσο, μόνον η μετατροπή της από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ενιαία εδαφική κοινότητα που θα διαθέτει τοπικό κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο έγινε δεκτή από το Παρίσι.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Κορσικής αναγνώρισε την «αναμφισβήτητη νομιμότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας».

Η Σκωτία ως ημιαυτόνομη περιοχή του «Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας» από το 1998, είπε «όχι» στην ανεξαρτησία με 55% των ψήφων κατά το δημοψήφισμα του 2014.

Όμως το Brexit έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόγραμμα των εθνικιστών. Οι βαριές απώλειες που κατέγραψε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ανάγκασαν ωστόσο την τοπική πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να αναβάλει την απόφαση για την εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος, το οποίο σχεδίαζε για το φθινόπωρο του 2018.

Μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία και η Στέρτζον κάλεσε την Ισπανία «να αλλάξει προσανατολισμό» και καταδίκασε την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας.

Η Φλάνδρα, ολλανδόφωνη περιοχή του βορείου Βελγίου, έχει αναλάβει κατά τις τελευταίες δεκαετίες σειρά εξουσιών και κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή.

Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) ενσάρκωση του φλαμανδικού εθνικισμού, ενίσχυσε τη θέση της ως πρώτο κόμμα της χώρας κατά τις βουλευτικές εκλογές το 2014 και έγινε κύριος εταίρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του γαλλόφωνου Βαλόνου Σαρλ Μισέλ.

Υποστηρικτής της ίδρυσης μίας φλαμανδικής δημοκρατίας, η N-VA θα επανεκκινήσει την πορεία προς την αυτονομία το 2019.

Ο Γκεερτ Μπουρζουά, αυτονομιστής πρόεδρος της Φλάνδρας, ζήτησε την Κυριακή από τη Μαδρίτη να σταματήσει τη βία και να προσέλθει σε διάλογο με «τους νόμιμους ηγέτες ενός ειρηνικού λαού».

Οι Νήσοι Φερόες, στο αρχιπέλαγος της Δανίας στον Βόρειο Ατλαντικό, θα οργανώσουν τον Απρίλιο 2018 δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα που θα τους δίνει δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Οι Φερόες απέκτησαν καθεστώς αυτονομίας το 1948, ενώ διαθέτουν κοινοβούλιο και χωρικά ύδατα και εθνική ομάδα Ποδοσφαίρρου. Η εξωτερική και η αμυντική πολιτική αποτελούν αποκλειστικήαρμοδιότητα της Δανίας.

Χώρα των Βάσκων

Η αυτονομιστική ένταση αμβλύνθηκε στη Χώρα των Βάσκων από τότε που το κίνημα Batasuna, πολιτική πτέρυγα της αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ETA, ανακοίνωσε την διάλυσή του τον Ιανουάριο 2013. Η αυτονομιστική οργάνωση, που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ένοπλης βίας 40 ετών, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2011 τον τερματισμό της ένοπλης δράσης.

Όμως το αυτονομιστικό κίνημα δεν έχει εκλείψει. Η αριστερή, αυτονομιστική συμμαχία EH Bildu είναι η δεύτερη σε μέγεθος τοπική πολιτική δύναμη. Η Χώρα των Βάσκων απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, ανάλογο αυτού που διεκδικούν οι Καταλανοί.

Την Κυριακή, 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο σε υποστήριξη του καταλανικού δημοψηφίσματος. Ο τοπικός πρόεδρος Ινίγκο Ουρκουλού (εθνικιστής και συντηρητικός) ζήτησε στις 24 Σεπτεμβρίου την αναγνώριση του καταλανικού και του βασκικού έθνους.

Νέα Καληδονία

Η Νέα Καληδονία, στο γαλλικό αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού, θα οργανώσει το αργότερο τον Νοέμβριο 2018 δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, 20 χρόνια μετά τις συμφωνίες της Νουμεά, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή μία διαδικασία σταδιακής αποαποικιοποίησης.

Λομβαρδία-Βένετο

Δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας για τις ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου. Όμως η ψηφοφορία δεν είναι αντίστοιχη με το καταλανικό δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της Λέγκας του Βορρά, τόνισε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο που τίθεται από την εθνική ενότητα» και ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας.

Η εθνικιστική  Λέγκα του Βορρά, η οποία αρχικά προέβαλλε ως διεκδίκηση την ανεξαρτησία της «Παδανίας», έχει πλέον επικεντρωθεί σε μία ρητορική κατά του ευρώ και των μεταναστών.

Ανοιχτά ζητήματα λοιπόν σε όλη την Ευρώπη και πονοκέφαλοι για Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία κυρίως.

Η Γερμανία δεν έχει τέτοια θέματα ως ηττημένη των δύο πολέμων.

Να και σε κάτι που μοιάζουμε με τους Γερμανούς. Αλλά εμείς βρεθήκαμε στην πλευρά των νικητών.

Πως τα καταφέραμε και συρρικνωθήκαμε είναι μεγάλη και ανοικτή συζήτηση. Τα ζήτημα είναι πως σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα. Τουλάχιστον όχι στα σοβαρά.

Ο Ζάχος ως βετεράνος του Τομπρούκ, του Ελ Αλαμέιν και του Ρίμινι, εγγυάται την παραμονή της Μυκόνου και του Κολωνακίου στην ελληνική επικράτεια.


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”