• emo.gr
  • Χρονογράφημα
  • Η αυθόρμητη ανταρσία στην κτηνωδία του πολέμου
Η αυθόρμητη ανταρσία στην κτηνωδία του πολέμου

Δυτικό Μέτωπο, Χριστούγεννα 1914

Βρισκόμαστε 103 χρόνια πριν, στο 1914, η δολοφονία του διαδόχου της Αυστρίας στο Σεράγεβο γίνεται η αφορμή για την αρχή του «Μεγάλου Πολέμου» που αργότερα  βαφτίστηκε Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τα Χριστούγεννα του 1914, οι στρατιώτες αγνοούν τις επιθυμίες των πολιτικών αλλά και τις διαταγές των διοικητών κάνοντας ανακωχή. Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα οι νεκροί ήδη ήταν δεκαδες χιλιάδες.

Ήδη οι πρώτες φωνές για παύση των εχθροπραξιών έρχονταν από παντού. Φεμινίστριες της Αγγλίας έστειλαν επιστολή στις γυναίκες της Αυστρίας και της Γερμανίας. Οι Γερμανίδες φεμινίστριες απάντησαν με δικό τους μήνυμα, στο οποίο πραγματεύονταν την αξία της ειρήνης και κατήγγειλαν τις αισχρότητες του μοντέρνου πολέμου.

Να σημειωθεί ότι μόνο στη μάχη του Σομ, στη βόρεια Γαλλία, μόνο την πρώτη μέρα, οι Βρετανοί είχαν εξήντα χιλιάδες νεκρούς. Πραγματική εκατόμβη, ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα!

Το Δυτικό Μέτωπο υπήρξε το σημαντικότερο μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα χαρακώματα από τη μία πλευρά ήταν οι Γερμανοί, ενώ από την άλλη Γάλλοι, Βρετανοί, Βέλγοι και στη συνέχεια και Αμερικανοί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνα τα χαρακώματα σε μια αέναη μάχη που έμεινε στην ιστορία ως ο «πόλεμος της φθοράς».

Στα χαρακώματα του Βελγίου, πρώτα οι Γερμανοί στόλισαν δέντρα και ξεκίνησαν να τραγουδούν. Ακολούθησαν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι. Αξιωματικός των Γερμανών βγήκε και πρότεινε να μην πέσουν άλλοι πυροβολισμοί. Ευχήθηκε στα αγγλικά Καλά Χριστούγεννα. Του αντευχήθηκαν και ξαφνικά άρχισαν όλοι να εύχονται, ακόμη και αν δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα.

145842-screen_shot_2013-12-24_at_6.15.07_m.m.

Την επόμενη μέρα, η ανακωχή ήταν απόλυτη. Υπήρξε και γλέντι στα χαρακώματα.

Ο ιστορικός αγώνας ποδοσφαίρου

Στο μέτωπο έγινε και αγώνας ποδοσφαίρου με πάνινη μπάλα. Χωρίς νεκρούς, χωρίς απώλειες. Άλλοι, με μία μπάλα από άχυρο και αυτοσχέδια τέρματα από ξύλα και χλαίνες, έπαιξαν έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως μία αυθόρμητη ανταρσία στην κτηνωδία του πολέμου, έναν θρίαμβο της ανθρωπιάς κόντρα στην αποκτήνωση.

Πέρυσι,  Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες τίμησαν την ιστορία, παίζοντας ξανά τον ίδιο αγώνα, υπό διαφορετικές συνθήκες και  σε άλλη τοποθεσία, αυτή τη φορά στο αρχηγείο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στην Καμπούλ.

1914

Η εκεχειρία τότε επεκτάθηκε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, οι παρατάξεις αντάλλαζαν μεταξύ τους τσιγάρα και εφημερίδες.Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατέβασαν τα όπλα. Δυστυχώς, δεν κράτησε πολύ. Πάρθηκαν μέτρα εις βάρος των αξιωματικών που ανέχτηκαν τη στάση του στρατού.

Κάποιοι αξιοποίησαν την ολιγόωρη κατάπαυση για να ανακτήσουν τα νεκρά σώματα των συναδελφων τους που είχαν πέσει στις λυσσαλέες μαχες. Μια «ομηρική ανακωχή» όπου η κατάπαυση του πυρός, γινόταν για να τιμηθούν οι νεκροί.
Υπήρξε όμως κι ένας άλλος, ένας Γερμανός δεκανέας ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά. Δεν θα είχε σημασία η άποψή του αν δεν λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ...


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”