• emo.gr
  • Ιστορία
  • “Η ημέρα της ντροπής”
“Η ημέρα της ντροπής”

Την ημέρα εκείνη δύο στρατιώτες, ο Τζορτζ Έλιοτ και ο Τζόζεφ Λόκαρντ πραγματοποιώντας τις πρώτες δοκιμές ενός νέου συστήματος ραντάρ, παρατήρησαν πλήθος κουκίδες στην οθόνη.

Με την «Ημέρα της ντροπής», όπως την ονόμασε ο τότε πρόεδρος Ρούζβελτ, οι ΗΠΑ εισέρχονταν στον Β΄ΠΠ για να παίξουν το ρόλο του «από μηχανής θεού» και να γίνουν οριστικά παγκόσμια υπερδύμανη. Ελάχιστες μέρες πριν την ιαπωνική επίθεση κατά του Περλ Χάρμπορ ένα περιοδικό χαρακτήριζε την Χαβάη, την 50η Πολιτεία των ΗΠΑ, ως «ευτυχή κόσμο σε μια θάλασσα ειρήνης”.

Την ημέρα εκείνη δύο στρατιώτες, ο Τζορτζ Έλιοτ και ο Τζόζεφ Λόκαρντ πραγματοποιώντας τις πρώτες δοκιμές ενός νέου συστήματος ραντάρ, παρατήρησαν πλήθος κουκίδες στην οθόνη. Οι προϊστάμενοί τους ωστόσο τις απέδωσαν  σε τεχνικό πρόβλημα.
Κατά την επιστροφή των δύο Αμερικανών στην στρατιωτική τους βάση έγιναν μάρτυρες μιας από τις πιο διάσημες επιθέσεις στην πολεμική ιστορία. Εκατοντάδες ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού που βρίσκονταν αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ.

920b52ffc1bf82b897b89cc0919565c9--pearl-harbor-attack-pearl-harbor-hawaii

Είναι τόσο επιτυχείς οι δύο πρώτες επεμβάσεις που αποφασίζεται ακύρωση του τρίτου κύματος βομβαρδισμών.Στην ιαπωνική στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν έξι αεροπλανοφόρα που ξεκίνησαν να διανύσουν την απόσταση των 5.000 χλμ μέχρι τη Χαβάη. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού των Αμερικανών, οι περισσότεροι ασυρματιστές παρέμειναν στην Ιαπωνία ανταλλάσσοντας αδιάφορα μηνύματα.

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, 7 Δεκεμβρίου του 1941,  400 ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθενται στον αμερικανό στόλο καταστρέφοντας το ένα πολεμικό μετά το άλλο. Η αμερικανική άμυνα οργανώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι υποστηρίζεται συχνά, αλλά η μάχη ήταν άνιση.

Την ώρα που οι Ιάπωνες πανηγύριζαν τη νίκη τους στα αεροπλανοφόρα, οι ΗΠΑ είχαν κυριολεκτικά παραλύσει: 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του Ειρηνικού καταστράφηκε και η Ιαπωνία συνέχιζε να καταλαμβάνει χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση όλο και περισσότερες κινεζικές περιοχές.
76 χρόνια πριν οι ΗΠΑ δέχονταν ένα βαρύ στρατιωτικό πλήγμα, το οποίο τις έβγαλε από τον παραδοσιακό «απομονωτισμό» και τις έβαλε στον Πόλεμο.

Pearl_Harbor_Attack

Η ιαπωνική αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του στόλου των ΗΠΑ  και σηματοδοτεί όχι μόνο την είσοδο των Αμερικανών στον πόλεμο αλλά και την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των Συμμάχων, καθώς η ατελείωτη «διοικητική μέριμνα» και η επιθυμία των ΗΠΑ για εκδίκηση θα σταθούν καίριες στην εξέλιξη των μαχών σε όλα τα μέτωπα.

Η ιαπωνική κυριαρχία στην περιοχή του Ειρηνικού σε μόλις έξι μήνες θα ανατραπεί, διότι τα περισσότερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα γλύτωσαν από την επίθεση, μιας και βρίσκονταν στα ανοιχτά.

Στη μάχη του Μίντγουεϊ, που θεωρείται το Στάλιγκραντ της Ασίας, οι Αμερικανοί βύθισαν τέσσερα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα. Μέχρι το τέλος του πολέμου η Ιαπωνία κατασκεύασε άλλα επτά αεροπλανοφόρα, ενώ οι ΗΠΑ συνολικά 90!

Δίχως το Περλ Χάρμπορ, οι ΗΠΑ θα έβγαιναν –αν έβγαιναν- αργότερα στον πόλεμο, με αποτέλεσμα την επιμήκυνσή του. Η επίθεση των Ιαπώνων υπήρξε αναμφίβολα καταλυτική των εξελίξεων.


#emo attacks
  • Άμα έχεις φάει τον Κοτζιά, τον Τέρενς τον βλέπεις δεκατιανό
  • Τσι-τσιπ(ρ)άς το Stochholm Open, να δεις που έρχεται και το Nobel
  • Ως γνωστόν, οι διορισμένοι δεν κάνουν κριτική και οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ
  • Μένουμε στη Βουλή, μέχρι να έρθει η Κυβέρνηση. Κανένας ,ποτέ δεν το είπε
  • Ωραία και προς το εθνικό συμφέρον όλα αυτά με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Αλλά να γίνουν πράξη, μη μείνουν εξαγγελίες.
  • Τελετή ανάδρομης Παρασκευής