• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Διεθνή
  • Λήξη της “ανταρσίας” στο Ιράν;
Λήξη της “ανταρσίας” στο Ιράν;

Σήμερα, δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις. Κρατώντας πανό που καταγγέλλουν τους «ταραξίες», οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ανώτατου ηγέτη της χώρας τους, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατος στην Αμερική» ή «θάνατος στο Ισραήλ»

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους του Ιράν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της χώρας τους

Είχε προηγηθεί σχεδόν μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα καθώς συνολικά 21 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν . Ήταν μια διαμαρτυρία  κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στο Ιράν μετά το κίνημα αμφισβήτησης που είχε ξεσπάσει κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, το 2009. Εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν αυτές τις μέρες.

Στις 28 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν στην Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπως και σε άλλες πόλεις κατά των ανεβασμένων τιμών, της ανεργίας και της εμπλοκής της Κυβέρνησης σε περιφερειακά θέματα και όχι στο εσωτερικό μέτωπο

Σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν από μέσο των μεταρρυθμιστών, οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατος στον Ρουχανί», αναφερόμενοι στον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί .

Στις 29 Δεκεμβρίου εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Κομ, στο βόρειο Ιράν, με σύνθημα κυρίως «Θάνατος στον δικτάτορα» ή ακόμη «Αφήστε ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους. Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Εσχάκ Τζαχανγκιρί κατηγορεί τους αντιπολιτευόμενους ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες.

«Οι Ιρανοί ηγέτες μετέτρεψαν μια χώρα που ευημερούσε σε ένα κράτος παρία που έχει χάσει τον έλεγχο», σχολιάζει η αμερικανική διπλωματία. Την επομένη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «τα καταπιεστικά καθεστώτα δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα».

«Παράνομες συγκεντρώσεις»

Στις 30 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατέβουν στους δρόμους για την επέτειο της μεγάλης φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης που σήμανε το 2009 το τέλος του κινήματος αμφισβήτησης κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από τον πληθυσμό να μην μετάσχει σε «παράνομες συγκεντρώσεις».

Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώνονται μπροστά από την κύρια πύλη του πανεπιστημίου της Τεχεράνης και οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος. Στη συνέχεια εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί φοιτητές καταλαμβάνουν την περιοχή.

Θάνατος διαδηλωτών

Στις 31 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει προειδοποίηση προς αυτούς που «κάνουν χρήση βίας». Αυτοί «οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», σημειώνει.

Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram και Instagram από τα κινητά τηλέφωνα περιορίζεται ξανά. Οι αρχές κατηγορούν ομάδες που τάσσονται «κατά της επανάστασης» στο εξωτερικό ότι χρησιμοποιούν τα social media για να καλέσουν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ρουχανί αναγνωρίζει ότι το Ιράν πρέπει να δώσει «χώρο» για να μπορέσει ο πληθυσμός να εκφράσει τις «ανησυχίες του για την καθημερινότητα», αλλά καταδικάζει τα βίαια επεισόδια.

Οι διαδηλωτές επιτίθενται και ορισμένες φορές πυρπολούν, σε πολλές πόλεις, δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα, τράπεζες και περιπολικά της αστυνομίας. Οκτώ διαδηλωτές σκοτώνονται στο δυτικό Ιράν.

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ο Χ. Ρουχανί δηλώνει ότι ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους “ταραξίες” και χαρακτηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές μια “μικρή μειονότητα”.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 9 άνθρωποι σκοτώνονται σε πολλές πόλεις της επαρχίας Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν. Oι 6 από τους οποίους είναι διαδηλωτές.

«Εχθροί» του Ιράν

Στις 2 Ιανουαρίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορεί τους «εχθρούς του Ιράν» για επίθεση στην κυβέρνηση της χώρας.

Η κύρια ομάδα των μεταρρυθμιστών, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί, καταδικάζει τη βία και την «μεγάλη εξαπάτηση» από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ρουχανί ζητεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να πάρει μέτρα κατά των δραστηριοτήτων μιας ιρανικής «τρομοκρατικής οργάνωσης» που έχει έδρα στη Γαλλία και εμπλέκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις διαδηλώσεις. Η Τεχεράνη κατηγορεί κυρίως τους «Μουτζαχεντίν του Λαού» ότι τροφοδοτούν τη βία και ότι συνδέονται με την Σαουδική Αραβία.

Ο ΟΗΕ ζητεί «να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του ιρανικού λαού να πραγματοποιεί ειρηνικές συγκεντρώσεις και να εκφράζεται ελεύθερα».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέϊλι ζητεί τη διεξαγωγή έκτακτων συνόδων στα Ηνωμένα Έθνη.

Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις

Σήμερα 3 Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις. Κρατώντας πανό που καταγγέλλουν τους «ταραξίες», οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ανώτατου ηγέτη της χώρας τους, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατος στην Αμερική» ή «θάνατος στο Ισραήλ».

Ο Χασάν Ρουχανί ελπίζει ότι οι διαδηλώσεις θα τελειώσουν «σε μερικές ημέρες», όπως δηλώνει ο ίδιος σε τηλεφωνική συνομιλία που έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ήταν κάθετος και μίλησε για «λήξη της ανταρσίας».

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής