• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Προανακριτική και follow the money
Προανακριτική και follow the money

Έρευνα για εμβάσματα προς Ελβετία και Κύπρο

Τις διαδρομές  του χρήματος μέσα από τις οποίους γίνονταν οι «πληρωμές», όπως φέρονται να λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και σε χιλιάδες γιατρούς, αναζητούν ήδη οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς με αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Κύπρο και Ελβετία.

Το νήμα φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ να ξετύλιξε η μάρτυρας με ψευδώνυμο «Κατερίνα Κελέση», η οποία μίλησε στη δικαιοσύνη για δύο τροφοδότες λογαριασμούς, με έδρα την Ελβετία και χρησιμοποιούνταν ο καθένας για διαφορετικό σκοπό: ο ένας για τις πληρωμές σε γιατρούς, και ο άλλος για τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Οι πληρωμές στους γιατρούς γίνονταν από τον λογαριασμό με την κωδική ονομασία τύπου Β, «για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια, τα οποία στην πραγματικότητα κάλυπταν αμοιβές γιατρών για την προώθηση φαρμάκων της εταιρίας».

Η εταιρία φέρεται να διατηρούσε όμως και δεύτερο λογαριασμό, για τους πολιτικούς.

«Ο Φρουζής διακινούσε εκτός τραπεζικού συστήματος μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία παρέδιδε σε πολιτικά πρόσωπα από το 2008 έως το 2015. Τα χρηματικά αυτά ποσά τα οποία προέρχονταν από λογαριασμό της εταιρίας, αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλευ. Ο ανωτέρω είχε πάντα στην διάθεση του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του και μόνο με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε», λέει η Κελέση, στην δικογραφία για την Novartis, η οποία βρίσκεται στη βουλή.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων βρίσκεται και η Κύπρος και συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για να γίνονται παράνομες πληρωμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι μαρτυρικές καταθέσεις όσο και οι έφοδοι των εισαγγελέων και της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρίας έχουν φέρει στο φως εταιρίες των οποίων οι λογαριασμοί ζητείται να ανοίξουν, προκειμένου να ερευνηθεί η διαδρομή των εμβασμάτων που έφευγαν από αυτούς.

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, βάζοντας τέλος στη φιλολογία που είχε αναπτυχθεί και υποδείκνυε άλλους χειρισμούς πλην εξεταστικής και προανακριτικής.

Η προανακριτική επιτροπή θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της.

«Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί «σε κυνήγι μαγισσών», αλλά την ίδια στιγμή «δεν θα δείξει καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Κάλεσε παράλληλα όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «κουκουλοφόρους που σύρουν στη λάσπη το δημόσιο βίο της χώρας» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο, έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη και τη διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» επισήμανε.

Ανέφερε τέλος πως η υπόθεση Novartis «αναμφβισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

 

 

 

 


#emo attacks
  • Πολύς ντόρος γίνεται, λες και διέγραψε τον Σωκράτη (Κόκκαλη)
  • Χώρισε και αποχώρησε: η θυσία της καρέκλας σε ηλιόλουστο κυριακάτικο φόντο
  • Η καλημέρα με έπαρση σημαίας στο φυλάκιο στο Γράμμο, θα απαντηθεί καίρια με Bella Ciao από Κουρκούλη στην Πειραιώς #πρώηνσυγκυβέρνηση
  • Αύριο Κυριακή τελικά η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, μετά την αρτοκλασία
  • Λογικά δεν έχει τολμήσει κανείς να του πει πως ψηφίστηκε η συμφωνία και παραμένει ήρεμος
  • Θρίαμβος: με το βλέμμα στα Σκόπια η ελληνική πολιτική σκηνή