• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Διεθνή
  • Φήμες πως οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τους συλληφθέντες ως διαπραγματευτικό όπλο
Φήμες πως οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τους συλληφθέντες ως διαπραγματευτικό όπλο

Παρέκκλιση από τη συμφωνία για τον ορισμό του Ποταμού ως συνόρου, αποτέλεσε η παραχώρηση στην Τουρκία πολύ μικρού τμήματος στη δυτική πλευρά του Εβρου: πρόκειται για το τρίγωνο του Κάραγατς

Ως γνωστόν η Συνθήκη της Λωζάννης (την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρήσει) είναι ο θεμέλιος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Βάσει αυτής χαράχθηκε η οριογραμμή ανάμεσα στα δύο κράτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Η τουρκική αντιπροσωπεία στη Λωζάννη ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη, θέση που αποτελούσε αντανάκλαση του άρθρου 3 του τουρκικού «Εθνικού Συμβολαίου» του 1920. Ωστόσο, η τουρκική απαίτηση απορρίφθηκε.

synora

Παρέκκλιση από τη συμφωνία για τον ορισμό του Ποταμού ως συνόρου, αποτέλεσε η παραχώρηση στην Τουρκία πολύ μικρού τμήματος στη δυτική πλευρά του Εβρου: πρόκειται για το τρίγωνο του Κάραγατς, το οποίο η Ελλάδα αναγκάστηκε να εκχωρήσει ως αντάλλαγμα για τη μη πληρωμή πολεμικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία κατά την περίοδο 1919-1922.

Είναι το σημείο στο οποίο οι Έλληνες στρατιωτικοί, από ότι έχει γίνει ως τώρα γνωστό έχασαν τον προσανατολισμό τους και μπήκαν σε τουρκικό έδαφος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Καθησυχαστική η ελληνική Κυβέρνηση, διότι οι φήμες πως οι τουρκικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν τους συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς ως διαπραγματευτικό όπλο, έναντι ιδίως απαιτήσεων για έκδοση δικών τους στρατιωτικών, δίνουν και παίρνουν.

Μέχρι στιγμής πάντως οι Τούρκοι δεν έχουν δείξει τις προθέσεις τους, γύρω από το θέμα.

kastanies

Το ζήτημα έχει φύγει από τα χέρια των στρατιωτικών, και έχει περάσει στην πολιτική ηγεσία για διπλωματικό χειρισμό. Οι επαφές γίνονται με πολύ προσεκτικά βήματα και με γνώμονα να αποφευχθεί σε αυτή τη φάση η ένταση , που περισσότερο θα δυσκολέψει παρά θα διευκολύνει τα πράγματα.

Ο στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών να προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Ωστόσο μέχρι στιγμής υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο για την ταχύτητα των διαδικασιών όσο και για τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τελικά το περιστατικό οι Τούρκοι και αν θα θελήσουν να επιδείξουν “πυγμή”.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη