• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Οι κήρυκες του μίσους, ο νεοελληνικός σουρεαλισμός και οι σχέσεις εξουσίας
Οι κήρυκες του μίσους, ο νεοελληνικός σουρεαλισμός και οι σχέσεις εξουσίας

Θα ήταν τεράστια έκπληξη η καταδίκη του Αιγιαλείας από το Μονομελές Δικαστήριο Αιγίου

Στην περίπτωση της μη καταδίκης του Αμβροσίου (δεν θα έμπαινε δα και σε κελί, μια «συμβολική» απόφαση με αναστολή θα έβγαινε) ουσιαστικά συμπυκνώνει τον νεοελληνικό σουρεαλισμό αλλά και τις δομημένες σχέσεις εξουσίας.

Γιατί τα είπε αυτά; Προφανώς γιατί μπορεί να τα λέει ατιμώρητος. Οποιοσδήποτε άλλος, σίγουρα θα είχε πρόβλημα με την Δικαιοσύνη.

Τα ίδια τα λόγια του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του νοήματος:

«Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια: Φτύστε τους Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!» και «Ε ,λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!» Το άρθρο έκλεινε με  «Μη διστάζετε, λοιπόν! Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!»

Στις 16 Ιανουαρίου του 2016, εννέα ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού (αντιρατσιστικός νόμος), αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Περισσότερο και από την αθώωση σημασία έχουν τα χειροκροτήματα από το κοινό ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, στη δίκη που διεξήχθη την Πέμπτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου. Η πρόταση της εισαγγελέως, κας. Αργυροπούλου, ήταν η απαλλαγή του κατηγορούμενου, με το σκεπτικό ότι με το κείμενό του, κανένα εξ αυτών των αγαθών στα οποία αναφέρεται ο νόμος δεν απειλείται.

Θα ήταν τεράστια έκπληξη η καταδίκη του Αιγιαλείας από το Μονομελές Δικαστήριο Αιγίου. Παράλληλα όμως θα ήταν και μια απόδειξη της ωριμότητας των θεσμών, που οφείλουν να καταδικάζουν πράξεις και συμπεριφορές πριν τα πρόσωπα.

Με επευφημίες, χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Άξιος», υποδέχτηκαν τον Αμβρόσιο στη αίθουσα του δικαστηρίου οι πιστοί του, φτιάχνοντας κλίμα και δηλώνοντας βροντερά την παρουσία τους. Η αίθουσα ήταν άλλωστε γεμάτη από πιστούς και ρασοφόρους.

Ο μητροπολίτης με φόντο την εικόνα του Χριστού πάνω από την έδρα κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε μια σίγουρα κινηματογραφική εικόνα, τίγκα στον νεοελληνικό σουρεαλισμό.

Σίγουρα θα ένιωσε πως έφυγε νικητής, δικαιωμένος και με “τη βούλα”.

Οι οκτώ από τους εννέα πολιτικούς ενάγοντες που ήταν παρόντες, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων τους, παρατάχθηκαν στο πλάι. Μάρτυρας απ’ την πλευρά των πολιτικών εναγόντων ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο Κ. Μπογδάνος με μια ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση, συνοψίζει τα συναισθήματα κάποιων άλλων πιστών για τον Αμβρόσιο και την περίπτωση:

«Για εσάς τους άθεους ο νεοναζί Αμβρόσιος είναι πληγή στο σώμα του κοινωνικού ιστού, κακοφορμισμένος πολιτικός φασισμός πλήρης μετά των ταλεμπάν του, εξόφθαλμη περίπτωση ατιμώρητης παρανομίας που ονειδίζει εκκλησία, κράτος και δικαιοσύνη. Για εμάς είναι επίσης λυγμός στην καρδιά της προσευχής, λόγχη στο πλευρό της ανάστασης, όψη του πονηρού με δαιμονική υπόσταση αγγελικής πλαστοπροσωπίας, σημείο του πώς σαρκώνεται και τί λογισμούς τρέφει η καθολική απουσία της αγάπης».

Υπάρχουν δυο Ελλάδες, λένε οι κήρυκες του μίσους, γιατί «πουλάνε» την κλασική μετεμφυλιακή διαίρεση.

Υπάρχει κι άλλη Ελλάδα που έχει φύγει προς τα μπρος, που επιμένει να ζει στο 2018 και καμιά «κατήχηση» μίσους δεν την αγγίζει.

Ό,τι μπορεί ο καθένας και κυρίως ό,τι καταλαβαίνει.

Γιατί το κακό είναι πως τις απόψεις του Αμβρόσιου συμμερίζονται πολλοί απλοί άνθρωποι, χωρίς σχήματα και χωρίς προνόμια. Που παράλληλα έχουν κι ένα γνωστό/φίλο/φίλη που έλκεται από το ίδιο φύλο.

Αλλά αυτός είναι άλλο (διαφορετικός) στο μυαλό τους γιατί «είναι σοβαρός και αξιοπρεπής».

Αυτά ακριβώς είναι τα δύο σημεία στο οποίο έχουμε χαρακτηριστική έλλειψη ως δομημένη κοινωνία: σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

Αυτά και μόνο αρκούν για να βάλουν τον κάθε Αμβρόσιο στη θέση του.

Διότι μόνο ένα πράγμα δεν αντέχουν οι κήρυκες του μίσους: το να τους αγνοεί η κοινή γνώμη…

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Οπλισμένος σαν αστακός ο Ελληνικός Στρατός από την προσεχή Παρασκευή. Για λίγο βέβαια, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα
  • Χειροβομβίδες στη Σκουφά ή όταν οι ανακαινίσεις μπορούν να τινάξουν ολόκληρες πολυκατοικίες στον αέρα
  • Κατέρρευσε πολυκατοικία στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο. Οι κατασκευαστές στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου είναι οι βαρκάρηδες του Αχέροντα
  • Την Αίγινα ποτέ δε θα τη βρούνε. Γύρισε πίσω το υπερωκεάνιο στον Πειραιά λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης, μόνο 453 επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν, το πρόβλημα στις δημόσιες μεταφορές είναι συνολικό και δομικό, δεν είναι μόνο τα τρένα