• emo.gr
  • Χρονογράφημα
  • Το ζωντάνεμα του Πρεζάκη
Το ζωντάνεμα του Πρεζάκη

Ο άνθρωπος καυχιέται πως ορίζει τη μοίρα του αλλά αυτή ξεγλιστρά κι ίσως πάντα μας ξεγελά, ιδίως όταν μας ξαναβάζει στο δρόμο που είχαμε συνειδητά αποφύγει, ή όταν μας ξεμακραίνει από τις στεριές που θεωρούσαμε στέρεες.

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη, για τους συμβολισμούς του μικρού αλλά μεστού διηγήματος του Καραγάτση.

Η Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη: ο συμβολισμός αλλά και η αλληγορία

Ένας λόγος του σε μια ταβέρνα,που τον έβαλαν να πει για χάζι και τον αντάμειψαν με ανείπωτο ξύλο, ήταν η αφορμή για να περάσει μια νύχτα στο Κρατητήριο ο πρεζάκης.

Εκεί έβαλε τα κλάματα, μέχρι που του έδωσαν την άσπρη σκόνη που τον πήγε σε τόπο χλοερό, σε τόπο αναψύξεως.

Μεγάλη Παρασκευή και η άμαξα που τον μέτεφερε στο Νεκροτομείο δεν βιαζόταν. Ήθελε να ανάψει και κερί ο άνθρωπος που τον μέτεφερε να πιει και κανά  κρασί.

Η ψυχή του πρεζάκη περιπλανήθηκε σε Κόλαση και Παράδεισο και δεν έγινε πουθενά δεκτή. Δεν χωρούσε πουθενά.

Γύρισε πίσω και ξαναμπήκε στο σώμα του στο Νεκροτομείο “μέσα από το ανοικτό του στόμα”,ενώ ένεκα των αργιών δεν είχε γίνει ακόμη νεκροτομή.

Ο Χρήστος Νεζερίτης ξαναζωντάνεψε, Βγήκε έξω και πήρε το δρόμο για τα στέκια του στον Πειραιά, να ζητιανέψει,να βρει την πρέζα του,ίσως και λίγο φαγητό.

Αφού περιπλανήθηκε άσκοπα στους δρόμους, βρέθηκε στο λιμάνι .Είδε έναν Αμερικάνο και πήγε ντουγρού για τράκα Αυτός όμως έψαχνε ένα ναύτη και πριν καταλάβει καλά καλά τι παίζει βρέθηκε στην κουβέρτα του “Ρηντέμπτορ”.

DSC00206

Αφού τον έπλυναν, τον κούρεψαν,τον ξύρισαν,τον τάισαν γερά και ήπιε καφέ αβέρτα. βρέθηκε να κρατά το τιμόνι του πλοίου και να εκτελεί τις εντολές  του Καπετανάνιου: χουήλ μπορντ, χουήλ σταρμπορντ…

Ο Πρεζάκης έτσι από μια εύνοια της τύχης βρέθηκε μπροστά σε νέους δρόμους, προς νέους κόσμους που ούτε καν είχε φανταστεί…

Θα είχε ενδιαφέρον να συνέχιζε ο Καραγάτσης την εξιστόρηση της ζωής του Χρήστου Νεζερίτη. Με λιμάνια, εξωτικά μέρη, ανίκητες θάλασσες κι ίσως μια θριαμβευτική επιστροφή στον Πειραιά. Αλλά θέλησε να κλείσει με την προσωπική του ανάσταση.

Ο άνθρωπος καυχιέται πως ορίζει τη μοίρα του αλλά αυτή ξεγλιστρά κι ίσως πάντα μας ξεγελά, ιδίως όταν μας ξαναβάζει στο δρόμο που είχαμε συνειδητά αποφύγει ή όταν μας ξεμακραίνει από τις στεριές που θεωρούσαμε στέρεες.

Και η ελπίδα καραδοκεί σε κάθε γωνιά. Φτάνει στην κάθε στραβή να υπάρχει μπόλικη δόση ρεαλισμού.

 

 

 

 


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”