• emo.gr
  • Slider
  • Οι “αγριόχοιροι” μεγάλωσαν 17 χρόνια μέσα σε 17 ημέρες
Οι “αγριόχοιροι” μεγάλωσαν 17 χρόνια μέσα σε 17 ημέρες

Τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά, αλλά και το ύψος των νερών ήταν οι δύο κρίσιμες μεταβλητές. Αλλά όχι οι μόνες.

Η απόσταση από την επιφάνεια, τα δύσκολα περάσματα, η κατάσταση των παιδιών και του προπονητή, η φυσική κόπωση των διασωστών, όλα έπρεπε να μπουν στη ζυγαριά.

Αίσιο τέλος στην Ταϊλάνδη: πολύ κοντά στην έξοδο ο προπονητής και το τελευταίο παιδί.  Η παγκόσμια κινητοποίηση έσωσε εν πολλοίς τα παιδιά.

Η παρουσία των ειδικών απέτρεψε λάθη που θα κατέληγαν μοιραία. Ένας διασώστης πέθανε καθώς έμεινε από οξυγόνο κατά τις πρώτες ώρες.

Ο Βρετανοί Ρίτσαρντ Στάντον και Τζον Φολάντεν υπήρξαν αυτοί που πήραν την ευθύνη της κρίσιμης επιχείρησης. Οι εμπειρίες τους, η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση τους στο αντικείμενο της κατάδυσης σε σπήλαιο είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα.

Με το βρετανικό τους φλέγμα παραμέρισαν τους δημοσιογράφους. Δεν ήταν τηλεοπτικό σόου. Έβαλαν κάτω τα δεδομένα. Τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά, αλλά και το ύψος των νερών ήταν οι δύο κρίσιμες μεταβλητές. Αλλά όχι οι μόνες.

_102441786_thai_cave_rescue_v5_inf640-nc

Η απόσταση από την επιφάνεια, τα δύσκολα περάσματα, η κατάσταση των παιδιών και του προπονητή, η φυσική κόπωση των διασωστών, όλα έπρεπε να μπουν στη ζυγαριά.

Η διαρκής απάνλτηση υδάτων δεν έριχνε τα επίπεδα νερού, ενώ αμερικάνοι στρατιώτες και δεκάδες δύτες βρίσκονταν στο σημείο για να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έκαναν την αποστολή περίπου αδύνατη.

Τα παιδιά πήραν φάρμακα κατά του άγχους για να μην είναι στρεσαρισμένα κατά τη διαδικασία απεγκλωβισμού. Οι διασώστες έπαιρναν ζωτικές ώρες ξεκούρασης.

Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη.

Έστω κι ένα μικρό λάθος μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο.

Η φύση απαιτεί σεβασμό. Τα σπήλαια υπακούουν στους δικούς τους κανόνες. Οι Βρετανοί υπήρξαν οι καθοριστικοί κρίκοι στο να μην κοπεί το νήμα της ζωής των παιδιών και του προπονητή.

Και τα κατάφεραν σκορπώντας ανακούφιση ανά την υφήλιο.

Η απερισκεψία και το ανώφελο ρίσκο του προπονητή ευτυχώς δεν μετετράπη σε τραγωδία, γιατί στην εξίσωση μπήκαν οι άνθρωποι που μισούν τα λάθη.

Μέρες Μουντιάλ και ίσως δούμε στο μέλλον κάποιο ή κάποια από αυτά τα παιδιά σε τελική ή προκριματική φάση του Πγκοσμίου Κυπέλλου.

Τουλάχιστον θα έχουν την ευκαιρία τους. Διότι είναι βέβαιο πως μετά από τέτοιες τραυματικές εμπειρίες βλέπεις τη ζωή με άλλα μάτια.

Και οι “αγριόχοιροι” μεγάλωσαν 17 χρόνια μέσα σε 17 ημέρες

 


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”