• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Χαρτογραφείται η περιοχή του εγκεφάλου που καθορίζει την όρεξη
Χαρτογραφείται η περιοχή του εγκεφάλου που καθορίζει την όρεξη

Ενώ οι ασθενείς με νευροεκφυλιστική ασθένεια εμφανίζουν συχνά αλλαγές στην όρεξη και το μεταβολισμό τους, οι νευρικοί μηχανισμοί που ενέχονται δεν είναι γνωστοί.

Οι ερευνητές στο Singapore Bioimaging Consortium (SBIC) έχουν εντοπίσει μια νέα περιοχή του εγκεφάλου στα ποντίκια, που ονομάζεται Tuberal Nucleus (TN), η οποία επηρεάζει την όρεξη και άρα και το σωματικό βάρος.

Τα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science» στις 6 Ιουλίου.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η περιοχή ΤΝ έχει παρόμοια δομή με το Nucleus Tuberalis Lateralis (NTL) του ανθρώπινου εγκεφάλου, του οποίου η λειτουργία είναι άγνωστη. Η ανακάλυψη των ερευνητών για το ρόλο του TN στην επίδραση της όρεξης και του σωματικού βάρους είναι ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση των αλλαγών της όρεξης στους ανθρώπους και για την ενδεχόμενη θεραπεία και πρόληψη των διατροφικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και των διατροφικών διαταραχών. Ε

Ενώ οι ασθενείς με νευροεκφυλιστική ασθένεια εμφανίζουν συχνά αλλαγές στην όρεξη και το μεταβολισμό τους, οι νευρικοί μηχανισμοί που ενέχονται δεν είναι γνωστοί. Ειδικές παθολογικές αλλαγές στη δομή της NTL έχουν βρεθεί σε ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά η αναλυτική λειτουργία της είναι άγνωστη. Η έννοια του ρόλου του NTL στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί ούτε. Μέχρι τη νέα αυτή μελέτη του SBIC, οι ρόλοι του TN ποντικού ή του ανθρώπινου NTL, που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, παρέμειναν ένα μυστήριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες της σωματοστατίνης (SST) στον πυρήνα του (TN) διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης σε ποντίκια. Στα πειράματα της ομάδας, τα ποντίκια είτε υποβάλλονταν σε ολονύκτια νηστεία, είτε τους εγχέονταν γκρελίνη – ορμόνη εντέρου που προκαλεί το αίσθημα της πείνας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι διαδικασίες οδήγησαν σε αύξηση της δραστηριότητας των νευρώνων του SST, υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν από την πείνα και πιθανώς εμπλέκονταν στη ρύθμιση της διατροφής.

Για να επικυρώσουν τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους χημειογενετικής και οπτογενετικής που έδρασαν ως βιολογικοί διακόπτες για να χειριστούν με ακρίβεια τη δραστηριότητα των νευρώνων του SST στο TN μιας άλλης ομάδας ποντικών.

Αυτά τα πειράματα έδειξαν πως λειτουργούν οι νευρώνες SST που προάγουν την πρόσληψη τροφής, καθώς επίσης πως μπορούν να ελέγξουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη ρύθμιση της διατροφής.

Ο καθηγητής Patrick J. Cozzone, διευθυντής της SBIC δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, τόνισε, ότι η μελέτη αποκάλυψε και τη λειτουργία του εμβρυϊκού πυρήνα, παρέχοντας έτσι νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Η ανακάλυψη της λειτουργίας του πυελικού πυρήνα ανοίγει, όπως είπε, ένα πιθανό μονοπάτι για τη διαχείριση διατροφικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία, αλλά και για την παγκόσμια επιδημία και κύρια αιτία σοβαρών προβλημάτων της υγείας το διαβήτη.

Ο Δρ. Fu σημείωσε ότι ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές μεταβολικές ασθένειες στη Σιγκαπούρη με μεγάλο οικονομικό και υγειονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει το μεταβολισμό και την πρόσληψη τροφής θα συμπληρώσει τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης χρόνων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει το γενετικό προφίλ των νευρώνων SST στη δομή του TN και την επίδρασή τους στις μεταβολικές διαταραχές στις νευροεκφυλιστικές νόσους. Αυτό, όπως λένε θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους θεραπευτικούς ορίζοντες για τις μεταβολικές ασθένειες


#emo attacks
  • Η μόνη φωτό που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή του Πετσίτη με τον Πάπα. Ίσως γιατί ελάχιστοι θα αναγνώριζαν τον Φραγκίσκο
  • Κάνανε ρεπό τα μισά “κίτρινα γιλέκα”. Ήρθε ο Παναγιώτης σκέφτηκαν, θα το πάρει πάνω του
  • Αυτό κι αν είναι μέρισμα: 500 χιλιάρικα πριμ θα μοιραστούν οι παίκτες του Ολυμπιακού για την πρόκριση
  • 100 τα θύματα στο Μάτι, αλλά ήταν άνθρωποι και όχι αριθμοί, άλλοι αποδείχτηκαν “νούμερα”
  • Trash talk Αλέξη προς Αλέκο: μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις – κουβέντες πατροκτόνου προς παιδοκτόνο…
  • Άγνωστο αν τα 2000 ευρώ που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης οδηγήσουν σε αύξηση των γεννήσεων, οι προσπάθειες πάντως θα γίνουν