• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Δικέφαλος Προϋπολογισμός!
Δικέφαλος Προϋπολογισμός!

το ένα κεφάλι με περικοπή συντάξεων κοιτάει στη Δύση και το άλλο χωρίς κοιτάει στις εκλογές.

Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 έχει επιτέλους και plan B!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δικέφαλο προϋπολογισμό: το ένα κεφάλι με περικοπή συντάξεων κοιτάει στη Δύση και το άλλο χωρίς κοιτάει στις εκλογές.

Το βασικό σενάριο εμπεριέχει την περικοπή των συντάξεων, αλλά και την εφαρμογή των “αντίμετρων” που συμφωνήθηκαν το 2017 και για τα οποία η Κυβέρνηση δια Υπουργών της θεωρεί πως προήλθαν από εκβιασμό των δανειστών.

Μια ρηξικέλευθη πρόταση θα ήταν ένα μήνα να κόβονται οι συντάξεις και έναν όχι, κάτι σαν το δακτύλιο στο Κέντρο.

Το δεύτερο σενάριο έχει λάβαρο την μη περικοπή  των συντάξεων, αλλά παράλληλα και τη μη εφαρμογή των αντίμετρων μέσω της θέσπισης παρεμβάσεων, που για τη συγκυρία θα τις πούμε και παροχές

Στο σενάριο αυτό υπάρχει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2019 δηλαδή αν δεν περικοπούν οι συντάξεις ενώ στο βασικό του σενάριο που περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και τα αντίμετρα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019.

Οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται πάνω στη βάση ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,5% το 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης να πούμε εδώ καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική η μεταβολή είναι αναθεωρημένος κατά 0,1% σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.

Επιπλέον παραδοχές είναι αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% φέτος, έναντι 0,5% προηγούμενης πρόβλεψης, όμως εκτιμά αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης μόνο κατά 0,2%, έναντι 1,2% πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο, στοιχείο που υποδηλώνει πως λεφτά από τα κρατικά ταμεία θα βγαίνουν με το σταγονόμετρο και η σχετικότητα της εσωτερικής στάσης πληρωμών θα συνεχιστεί.

Προβλέπεται επίσης σε 0,8% αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου έναντι ισχυρής ανόδου 11,1% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαΐου.

Στο σενάριο “Β” υπολογίζει ότι η μη περικοπή των συντάξεων και η μη εφαρμογή των αντίμετρων θα προκαλέσει “απώλεια” 335 εκατ. ευρώ, ενώ οι παροχές θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 491 εκατ. ευρώ (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,1 δισ. ευρώ).

Για το 2019 έχουν επίσης προϋπολογιστεί 800 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην καταβολή αναδρομικών αποδοχών, όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο, οι οποίες προς το παρόν κατατάσσονται στις “πιστώσεις υπό κατανομή”.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες , πως πλέον δεν υπάρχει σαφής αναφορά σε πλήρη εξόφλησή τους έως το τέλος του χρόνου (όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους θεσμούς εντός Μνημονίου).

Υπάρχει μόνο η εκτίμηση, η ευχή αν θέλετε, πως οι φορείς θα μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ως το τέλος του 2018, μέσω του ενός δις ευρώ που τους μεταφέρθηκε τον Αύγουστο.

 


#emo attacks
  • Αυξήσεις στους μισθούς, φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές: έχουν τα κίτρινα γιλέκα τσέπες;
  • “Ζήτω η Ελλάδα” λέει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι έχει μεγάλη σημασία, γιατί εδώ και καιρό δεν την έχει ανάγκη
  • Αν δεν σας βρίσκει Ελλάδα το σύστημα για το μέρισμα, δηλώστε έξαλλοι στην τοποθεσία χώρα μου
  • Δήλωση Αλέξη Κούγια, 9/12/2018, άγνωστο σε ποιους αναφέρεται: “Είμαι επιστήμονας με σύστημα αξιών, υπηρετώ την Ελληνική Δικαιοσύνη επί 45 χρόνια, δεν είμαι ούτε λαθρέμπορος πετρελαίου, ούτε λαθρέμπορος τσιγάρων, ούτε ζω από το στοίχημα.”
  • Η Ευρώπη ζει τον πυρετό των κίτρινων γιλέκων κι εμείς στο πρόγραμμά μας, ανάμεσα κίτρινα γάντια και κίτρινα ποδήλατα
  • Από το “έξω οι βάσεις του θανάτου” πήγαμε στο “έξω από την ύλη ο Παύλος Μελάς”: θα επανέλθει ως Paul Honey, ήρωας του survivor του 1904