• emo.gr
  • Ψυχολογία
  • Οικογενειοκτόνοι: «υποκριτές ηθικολόγοι», αποτυχημένοι, “απογοητευμένοι” ή παρανοϊκοί;
Οικογενειοκτόνοι: «υποκριτές ηθικολόγοι», αποτυχημένοι, “απογοητευμένοι” ή παρανοϊκοί;

Τα σημάδια κινδύνου υπήρχαν και ήταν εμφανή, πολύ νωρίτερα από τη δολοφονία, με απειλές, εκρήξεις αλλά και περιστατικά βίας που είχε υποστεί το νεαρό θύμα σύμφωνα με τις μαρτυρίες τρίτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η επικαιρότητα, φαίνεται να μιμείται τις αρχαίες τραγωδίες και την μυθολογία. Πολλαπλά εγκλήματα παιδοκτονίας (δύο περιπτώσεις μόνο βρεφοκτονίας αναφέρθηκαν λίγους μήνες πριν), συζυγοκτονίας ή και πατροκτονίας, συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Η κοινή γνώμη συχνά αναρωτιέται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν οι δράστες αυτών των ειδεχθών πράξεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ψυχικά πάσχοντες, βρίσκονται σε κατάσταση βρασμού ψυχής ή απλά οι οικογενειακοί δεσμοί έχουν πλέον διαλυθεί με αποτέλεσμα την κοινωνική αποδιοργάνωση.

Οι εγκληματολόγοι έχουν εντοπίσει τα αίτια που σχετίζονται με την πυροδότηση ανάλογων συμπεριφορών και έχουν σκιαγραφήσει το ψυχολογικό προφίλ αυτών που εμπλέκονται στις πράξεις αυτές.

Οι οικογενειοκτόνοι (family annihilator) χωρίζονται στους «υποκριτές ηθικολόγους», τους οικονομικά αποτυχημένους, τους απογοητευμένους και τους παρανοϊκούς, με τα κίνητρα που οπλίζουν το χέρι τους να διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.

Συχνά εντοπίζεται ένα καλά κρυμμένο μακρύ ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής ή/και ψυχολογικής. Παρόλα αυτά βέβαια η ομάδα αυτή των δραστών δεν περιορίζεται στις παραπάνω υπό κατηγορίες και εξακολουθεί να παραμένει ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο  που χρειάζεται πολύ προσεκτική διερεύνηση.

Στην εξεταζόμενη υπόθεση της Κέρκυρας, ο πατέρας με αλλεπάλληλα χτυπήματα, δολοφονεί την κόρη του λόγω της σχέσης της με Αφγανό υπήκοο, που διέμενε και εργαζόταν μόνιμα στην Ελλάδα. Παρομοιάζεται κυρίως ο δράστης με το προφίλ του «απογοητευμένου» ο οποίος πιστεύει ότι η οικογένειά του και συγκεκριμένα η κόρη του στην προκειμένη τον έχει απογοητεύσει και ενεργεί με τρόπο που υπονομεύει ή καταστρέφει το ιδεώδες που έχει πλάσει στο μυαλό του για εκείνη, χωρίς όμως να σέβεται ή να υπολογίζει τις δικές της επιθυμίες και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.

Διαφαίνεται ότι κυριαρχεί ένας ιδιαιτέρως χαμηλός δείκτης κοινωνικών δεξιοτήτων, ευελιξίας και ανώριμης ηθικής σκέψης. Ο χειρισμός και η κτητικότητα είναι άλλα δύο χαρακτηριστικά τα οποία διακατέχουν τον δράστη της Κέρκυρας, ο οποίος προσπαθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές απενοχοποίησης να εκλογικεύσει την εγκληματική του συμπεριφορά.

Το να εμπλακεί η κόρη του σε μία σχέση με κάποιον «μετανάστη» υπηκοότητας που δεν είναι απόλυτα αποδεκτή, τον οδηγεί στο να εξουδετερώσει, να αφανίσει, την πηγή των αρνητικών του συναισθημάτων, ήτοι την κόρη του.

kerkyra_skylla

Έχει αναφερθεί ότι το θύμα είχε ζητήσει την συνδρομή τόσο της Αστυνομίας όσο και της Εισαγγελίας προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το τοξικό περιβάλλον χειραγώγησης και κακοποίησης.

Τα σημάδια κινδύνου υπήρχαν και ήταν εμφανή, πολύ νωρίτερα από τη δολοφονία, με απειλές, εκρήξεις αλλά και περιστατικά βίας που είχε υποστεί το νεαρό θύμα σύμφωνα με τις μαρτυρίες τρίτων.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η τραγωδία;

Η απάντηση δεν είναι σαφής, καθώς ως κοινωνία οφείλουμε να εμβαθύνουμε χωρίς ταμπού στις σημαντικές πτυχές που αναδεικνύει η διεθνής έρευνα .


#emo attacks
  • Όταν μια μετριοπαθής, εθνική & ενωτική φωνή κερδίζει και (κάποιες από τις) ψήφους των αντιπάλων, δεν το λέμε ούτε του Παπά, ούτε του Δημούλη
  • Ομόλογο επταετές, στου κόσμου εμείς τις αγορές
  • Εξετάζεται σοβαρά από τις αρχές η περίπτωση η Πάολα να τραγούδησε άθελά της το χορό της βροχής
  • Οι βουλευτικές πρέπει να γίνονται μαζί και να γίνουν σαν τις φοιτητικές: ο καθένας να βγάζει τα δικά του αποτελέσματα