• emo.gr
  • Ιστορία
  • Ο Πόλεμος που στηρίχθηκε μόνο σε ψέματα
Ο Πόλεμος που στηρίχθηκε μόνο σε ψέματα

15 Αμερικανοί στρατιώτες έριξαν το άγαλμα -σύμβολο της κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Στις 9 Απριλίου 2003 Αμερικανοί στρατιώτες ρίχνουν το άγαλμα- σύμβολο της κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Αυτή η συμβολική  κίνηση που έκανε τον γύρο του κόσμου αποτυπώθηκε στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων. 16 χρόνια έχουν περάσει από τότε και πολλά ερωτήματα γύρω από τον πόλεμο του Ιράκ  παραμένουν αναπάντητα.

Όπως για παράδειγμα η πραγματική στόχευση του Πολέμου. Μετά το Ιράκ ήλθε λίγα χρόνια αργότερα η σειρά της Συρίας σε μια Μέση Ανατολή που όχι απλά φλέγεται, αλλά έχει γίνει πεδίο βολής φαιό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.

Ο Πόλεμος για την εκδίωξη του Σαντάμ από την εξουσία ήταν αιματηρότατος. Οι εκτιμήσεις για τα θύματα κυμαίνονται από 150.000 έως και 650.000 νεκρούς, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε με βεβαιότητα  τώρα πια είναι πως η αιτιολόγηση αυτής της αιματοχυσίας βασίστηκε μόνο σε ψέματα.

Ψέματα τα οποία είχαν ξεκινήσει ήδη έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε υπό την κατοχή του βιολογικά και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής και ότι η κυβέρνησή του στήριζε τη διεθνή τρομοκρατία και επεδίωκε την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Επιπλέον είχε πει ότι προκειμένου το Ιράκ να αποφύγει τους εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους όπλων των Ηνωμένων Εθνών είχε δημιουργήσει στόλο κινητών εργαστηρίων χημικών και βιολογικών όπλων σε φορτηγά. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του Πάουελ αποδείχθηκαν ψευδείς. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία  για αυτό.

Ο πρώην αμερικανός υπουργός  Εξωτερικών στήριξε τη θεωρία του και στις δηλώσεις του λεγόμενου «Curveball». Πρόκειται για τον ιρακινό χημικό Ραφέντ Αημέντ Αλβάν, ο οποίος είχε πάει το 1999 στη Γερμανία ως πρόσφυγας και τροφοδοτούσε τη μυστική υπηρεσία της χώρας με ψευδείς πληροφορίες για δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν. Ως αντάλλαγμα ο Αλβάν ζούσε μια προνομιακή ζωή στη Γερμανία. Είχε αποκτήσει γερμανική υπηκοότητα, χρήματα, σπίτι.

Λίγο καιρό αργότερα όμως οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να διασταυρώσουν τα λεγόμενα του Αλβάν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να ισχύουν. Παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ, ο Κόλιν Πάουελ συνέχιζε να επικαλείται τον «Curveball», όπως ήταν γνωστός, για να στηρίξει την εκστρατεία του υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν σχετικά γρήγορα και τους Βρετανούς συμμάχους για την «κατάσταση» στο Ιράκ και ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δεν δίστασε να στείλει τα στρατεύματα της χώρας του στον πόλεμο.

Όλα αυτά συνέβησαν παρά τις προειδοποιήσεις ανθρώπων από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, όπως του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6 Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ: «Η στρατιωτική παρέμβαση θεωρείται αναπόφευκτη. Ο Μπους θέλει να απομακρύνει τον Σαντάμ με μια στρατιωτική κίνηση, συνδέοντας τον  με την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών της μυστικής υπηρεσίας και τα γεγονότα σκηνοθετούνται για να εξυπηρετήσουν πολιτική».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και ο ιδιαίτερος ρόλος που διαδραμάτισε η Γερμανία σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Μπορεί ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ να είπε ξεκάθαρα «Όχι στον πόλεμο του Ιράκ» αλλά ο γερμανικός στρατός συμμετείχε με τον τρόπο του στις μάχες, όπως θυμάται ο τότε ταγματάρχης Φλόριαν Πφαφ: «Ο γερμανικός στρατός εφοδίαζε τα AWACS (αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης), περιφρουρούσε τα αμερικανικά στρατόπεδα για να μπορούν οι αμερικανοί στρατιώτες να πολεμήσουν και κυρίως παρείχε άφθονη υποστήριξη, από ιματισμό μέχρι βόμβες».

Ο Πόλεμος του Ιράκ στηρίχθηκε σε θηριώδη ψέματα και εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των δυτικών.

Σε λίγο καιρό ίσως δεν έχουμε καμία αμφιβολία και για τους πραγματικούς λόγους του «πολέμου δίχως τέλος» στη Συρία.

(με πληροφορίες από DW)

 


#emo attacks
  • Ρε συ Μπάμπη, δε λες πως και το χρήμα είναι φθηνό, μπας και βρέξει 200εύρα;
  • Σάλτσμπουργκ-Γκενκ 6-2, φτωχό σκορ για πόλο
  • Το θρήσκευμα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στο δίπλωμα οδήγησης, γιατί είναι και αυτοί που δεν έχουν το θεό τους
  • Θα λέει ας πούμε το απολυτήριο Λυκείου Πάτρικ Ογκουνσότο ή Ερνέστο Βαλβέρδε και θα λες να, το πατριωτάκι από τα Φιλιατρά