• emo.gr
  • Ιστορία
  • Ποιος έβαλε τη φωτιά που γέννησε τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη;
Ποιος έβαλε τη φωτιά που γέννησε τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη;

Πολλές θεωρίες συνωμοσίας και αστικοί μύθοι έχουν αναπτυχθεί

Συμπληρώνονται  τις μέρες αυτές 102 χρόνια από τη φωτιά που σημάδεψε και καθόρισε το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Ταξίδι πίσω στο παρελθόν, το οποίο αφορά την πυρκαγιά που έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 και αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για την διαμόρφωση της πόλης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Λίγο πολύ είναι γνωστά τα γεγονότα της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και τον τρόπο με τον οποίο η πόλη ξαναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της.

Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες, ξεκίνησε το απόγευμα στις 18 Αυγούστου 1917 από ένα προσφυγικό κατάλυμα κοντά στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης. Κάηκαν πάνω από 9.500 κτίσματα, οικίες, εμπορικά καταστήματα, γραφεία κ.α.. Οκτώ εκατομμύρια λίρες στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να μπορούμε να συμπεριλάβουμε, σε αυτή, την ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης.

Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη (όπου Οθωμανοί, Εβραίοι και Χριστιανοί συμβίωναν, κατά την περίοδο της πυρκαγιάς, μαζί με περισσότερους από 300 χιλιάδες στρατιώτες του πολυεθνικού Στρατού της Entente), τελικά επανασχεδιάζεται, με απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ, διαμορφώνεται εκ του μηδενός, ώστε να πάρει την πολεοδομική μορφή που έχει σήμερα. Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.

Saloniki_Fire-1917-b

Πολλές θεωρίες συνωμοσίας και αστικοί μύθοι έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κομβικό ιστορικό γεγονός για την πόλη, που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μετακόμιση σε άλλες πόλεις πολλών άστεγων μετά τη φωτιά Εβραίων, οι οποίοι παρά το στερεότυπο ήταν στην πλειοψηφία τους φτωχοί.

Παρά τα διάφορα που έχουν λεχθεί, όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν πως η πρόκληση της φωτιάς ήταν τυχαία, ενώ ο Βαρδάρης, τα ξύλινα παραπήγματα και η αρχική αδιαφορία των συμμάχων την έκαναν τόσο καταστροφική.

Παρά ταύτα δεν υπήρχαν νεκροί, ίσως μόνο δύο Γάλλοι στρατιώτες οι οποίοι εκτελέστηκαν επιτόπου, κατηγορούμενοι για πλιάτσικο.

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα προσφυγικό σπίτι (πρόσφυγες τότε υπήρχαν όχι από ακόμη από την Μικρασία αλλά από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και από την Ανατολική Ρωμυλία, περιοχές που οι Βούλγαροι έδιωχναν συστηματικά το ελληνικό στοιχείο). από ένα καζάνι που έβραζε νερό για τη μπουγάδα ή από ένα τηγάνι με ψάρια κατά άλλους.

Το ζήτημα είναι πως κατά πάσα πιθανότητα μια προσφυγοπούλα έβαλε τη φωτιά από αμέλεια και άρα δεν εμπλέκονται ημεδαπές και ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως θέλουν τα σενάρια που αντέχουν στο χρόνο.

Η Κυβέρνηση Βενιζέλου ασφαλώς και είδε την καταστροφή σαν ευκαιρία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης, κάτι που στο μεγαλύτερο βαθμό έγινε αν και το σχέδιο Εμπράρ δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Έχει πάντως τη δική του σημασία πως προέβλεπε Μετρό, το οποίο σήμερα κατασκευάζεται ακριβώς πάνω στην τότε χάραξη, ενώ και η βασική χωροταξία της πόλης τότε αναπτύχθηκε (δυτικά η μεταποίηση, ανατολικά οι κατοικίες, στο Κέντρο το εμπόριο και η Διοίκηση).


#emo attacks
  • από τη βίαιη προσαρμογή στη βίαιη πρασαγωγή
  • “Και λες η…”, “και Λέσι” ή μήπως και λες συ;
  • Τον Σαράφη στα Τρίκαλα εξετάζει η Προανακριτική
  • Army της εξουσίας