• emo.gr
  • Ιστορία
  • 567 χρόνια πριν προσευχηθεί ο Ταγίπ: Η Πόλη, η Αναγέννηση, η Αμερική!
567 χρόνια πριν προσευχηθεί ο Ταγίπ: Η Πόλη, η Αναγέννηση, η Αμερική!

Η εξελληνισμένη και εκχριστιανισμένη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασε στο τέλος της
Οι συσχετισμοί δυνάμεων ανατολικά και δυτικά οδήγησαν στην πτώση της αυτοκρατορίας, σε συνδυασμό με τη διαρκή αποτυχία αναδιοργάνωσης του βυζαντινού κράτους και των θεσμών του

Το τέλος μιας εποχής και μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας η σημερινή ημερομηνία που έχει μείνει στην ιστορία απόλυτα συνυφασμένη με ένα γεγονός: 29η Μαΐου 1453. Η Πόλις εάλω

Οι Οθωμανοί είχαν εδώ και δεκαετίες κατακτήσεις στην Ευρώπη, ήταν ζήτημα χρόνου να πέσει και η Πόλη, μια λωρίδα ελεύθερης γης, που παρέμενε με νύχια και με δόντια υπό βυζαντινή κυριαρχία.

Οι άοκνες προσπάθειες όλης της δυναστείας των Παλαιολόγων για βοήθεια από τη Δύση, ακόμη και με τη μορφή μιας Σταυροφορίας δεν τελεσφόρησαν και η Πόλη μοιραία έπεσε στα χέρια των Τούρκων.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έλαβε χώρα (στις 2 το μεσημέρι) πριν πεντακόσια εξήντα επτά χρόνια, ύστερα από σκληρή πολιορκία από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου (τρομερή σύμπτωση, τότε ξεκίνησε και η επίθεση των Ναζί το 1941) εκείνης της χρονιάς.

Η μάχη ήταν άνιση από την αρχή της. Από τη μια στρατός 150.000 ανδρών εξοπλισμένων με βαριά και εξελιγμένα για την εποχή όπλα, από την άλλη γυναικόπαιδα και  στρατός 7.000 ανδρών του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που προσπαθούσε να υπερασπιστεί την Κωνσταντινούπολη και τους 50.000 υποσιτισμένους κατοίκους της.

Στην τελική επίθεση τα τείχη παραβιάζονται, σύμφωνα με τον θρύλο από την Κερκόπορτα  και δίνεται έτσι η ευκαιρία στους Οθωμανούς να εισβάλλουν, καταφέροντας το τελικό χτύπημα. Ο αυτοκράτορας -όπως λέει η φήμη που αστραπιαία κυκλοφορεί- σκοτώνεται κάπου κοντά στην Πύλη του Ρωμανού, η Πόλις εάλω…

Ο κόσμος τρέχει, οι καμπάνες χτυπούν, το θλιβερό μήνυμα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, ώρα 2:30 το μεσημέρι και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έχει οριστικά καταλυθεί.

Το ίδιο βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισέρχεται πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσεύχεται στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν χρονικογράφοι της εποχής.

Το μεσαιωνικό λίκνο του Ελληνισμού πέφτει στα χέρια των κατακτητών, οι οποίοι έχοντας από το 11ο αιώνα πατήσει πόδι στη Μικρά Ασία, έφτασαν να κατέχουν πριν την άλωση το μεγαλύτερο κομμάτι και της σημερινής Ελλάδας.

Τα αίτια πολλά και γνωστά. Η ουσία είναι πως από την εποχή της δυναστείας των Κομνηνών, που κορυφώθηκε με την έλευση των Αγγέλων, η αυτοκρατορία εισήλθε σταδιακά σε μια παρατεταμένη υπαρξιακή κρίση, η οποία έγινε ολοφάνερη με την μετέπειτα δυναστεία των Αγγέλων.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων ανατολικά και δυτικά οδήγησαν στην πτώση της αυτοκρατορίας, σε συνδυασμό με τη διαρκή αποτυχία αναδιοργάνωσης του βυζαντινού κράτους και των θεσμών του.

Η εξελληνισμένη και εκχριστιανισμένη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασε στο τέλος της.

Η μετοίκηση του βυζαντινού πνεύματος στην Ιταλική χερσόνησο ήταν καθοριστική για την Αναγέννηση, ενώ η πτώση της Πόλης και ο έλεγχος του δρόμου του μεταξιού από τους Τούρκους, οδηγεί τις θαλασσοκράτειρες της εποχής να αναζητήσουν θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες από δυτικά, κάτι που έχει ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την ανακάλυψη της Αμερικής στο τέλος του αιώνα!

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα εκτός από διαφορετικές σκοπιές, έχουν συχνά και απρόβλεπτες συνέπειες…


#emo attacks
  • Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά, εκτροχιάστηκε τρένο του ηλεκτρικού, ευτυχώς χωρίς θύματα
  • Με την Αλίαρτο δεν υπάρχει κανένα θέμα: το πανηγύρι και ο συνωστισμός ήταν διακομματικός
  • Από τις 15/7 θα κάνουν απόβαση στην Ελλάδα και οι Άγγλοι «ασθενείς» και μη
  • Κοιτάζεις τα μέσα και τα ποσά της λίστας Πέτσα και λες οκ πήρε και η κουτσή Μαρία