• emo.gr
  • Ψυχολογία
  • Ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Το Εγκληματολογικό Προφίλ της Δράστιδας Επίθεσης με Βιτριόλι
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Το Εγκληματολογικό Προφίλ της Δράστιδας Επίθεσης με Βιτριόλι

Η πρόκληση θανατηφόρας βλάβης δεν αποτελεί σκοπό εφόσον επιδιώκεται η δια βίου «καταδίκη» και «στιγματισμός» του θύματος

Τα τελευταία 24ωρα, μία φρικιαστική υπόθεση επίθεσης με οξύ, με θύμα μία νεαρή κοπέλα η οποία φέρει σοβαρής μορφής εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα έχει συγκλονίσει την χώρα μας.

Η δράστης, σύμφωνα με την σύντομη λόγω της κρίσιμης κατάστασής της περιγραφή, είναι μία μαυροφορεμένη γυναίκα που έφερε μάσκα, που διαφεύγει ακόμα της σύλληψης ενώ και η ταυτότητά της παραμένει προς το παρόν άγνωστη.

vitrioli

Οι επιθέσεις με οξύ δεν είναι σπάνιες ιδιαιτέρως στην Νότια Ασία ενώ στις Βαλκανικές χώρες αποτελεί μέθοδο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται οι όροι «acid attacks» και «vitriolism» με πληθώρα επιθέσεων να εμφανίζονται ανά την υφήλιο με διαφορετικό κάθε φορά κίνητρο την εκδίκηση, την χειραγώγηση, την γελοιοποίηση, τον εξευτελισμό, τον εκφοβισμό και την επιβολή ελέγχου, είτε λόγω αντιζηλίας, ζητήματα ιδιοκτησίας, επίλυση οικονομικών ή άλλων διαφορών μεταξύ συμμοριών και ενδοοικογενειακής βίας. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το θεϊικό και νιτρικό οξύ ή όποιο άλλο αλκαλικό διάλυμα (υδροξείδιο του νατρίου) που υπάρχει διαθέσιμο σε κάθε χώρα, βάση των εκάστοτε απαγορεύσεων που μπορεί να ισχύουν ή όχι. Στην χώρα μας έχουμε επίσης το παράδειγμα ανθρώπων που στοχοποίηθηκαν όπως η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Τα πρωτόγνωρα σε βιαιότητα και βαναυσότητα αυτά εγκλήματα αφορούν επιθέσεις με ρίψη οξέος και συναφών διαβρωτικών υγρών με αποκλειστική πρόθεση να παραμορφώσουν και να «καταστρέψουν» το θύμα.

Η πρόκληση θανατηφόρας βλάβης δεν αποτελεί σκοπό εφόσον επιδιώκεται η δια βίου «καταδίκη» και o «στιγματισμός» του θύματος.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν σοβαρής μορφής δυσλειτουργίες ζωτικών οργάνων, πιθανή τύφλωση, μόνιμα εγκαύματα που οδηγούν στην παραμόρφωση βασικών χαρακτηριστικών.

Οι επιθέσεις με οξύ εκτελούνται πάντα κατόπιν καλά οργανωμένου και μεθοδευμένου σχεδίου μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια εφόσον όχι μόνο η επιδίωξη περιλαμβάνει τον σοβαρό τραυματισμό ή την πρόκληση μόνιμης βλάβης αλλά επίσης οι θύτες θα πρέπει να αποτρέψουν την αναγνώριση και ως συνέπεια την σύλληψή τους.

Για τους θύτες ένα επώδυνο συναίσθημα (προσβολή, απόρριψη κ.α.) αν και αρχικά μπορεί να τους πλήξει ωστόσο είναι πιθανόν να μεταμφιεστεί σε ηδονική επιβράβευση όταν υπάρχει κίνητρο για εκδίκηση. Ερευνητικά αναφέρεται ότι το εγκεφαλικό κύκλωμα ανταμοιβής ενεργοποιείται (επικλινής πυρήνας). Ο Freud είχε επισημάνει ότι η επιθετική συμπεριφορά οδηγεί σε «λύτρωση» εφόσον η εκδίκηση σε μία προσωπικότητα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παρέχει ένα σχήμα απόλαυσης.

Την ώρα της επίθεσης οι θύτες δεν έχουν καμία επικοινωνία με το συναίσθημά τους εφόσον το βίωμα εντοπίζεται στο φαντασιακό επίπεδο με την προσοχή να είναι επικεντρωμένη στο θύμα. Το πρόσωπο είναι αυτό που δείχνει την ταυτότητά μας συνεπώς αποτελεί τον στόχο στρέβλωσης και παραμόρφωσης. Οι θύτες κινούνται με βάση την ζήλεια και τον φθόνο γιατί θεωρούν ότι υπολείπονται σε κάποιο τομέα.

Οι ψυχολογικές συνέπειες περιλαμβάνουν το σύνολο της συμπτωματολογίας της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες με την έμφαση να δίνεται στην επαναβίωση τραυματικών αναμνήσεων, την επίμονη υπερ- διέγερση, εφόσον ο ασθενής ψάχνει συνεχώς τον πιθανό κίνδυνο ή απειλή και την αρνητική διάθεση λόγω ενοχλητικών εικόνων που έχουν αποθηκευτεί στην μνήμη.

Πιο συγκεκριμένα στο  DSM-5 αναφέρονται τέσσερις τύποι συμπτωμάτων:

-Αποφυγής

-Επαναβίωσης

-Υπερδιέγερσης

-Αρνητικής διάθεσης και τρόπου σκέψης

Το θύμα συχνά αδυνατεί να απεγκλωβιστεί και παραμένει καθηλωμένο στο τρομακτικό παρελθόν. 

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη