• emo.gr
  • Ιστορία
  • 4th of July
4th of July

Ολοκληρωτικές απόψεις και αντιλήψεις εντός του κράτους που στηρίχθηκε στην ελευθερία οικονομικής δράσης και πολιτικής έκφρασης των αποίκων, που ανά κύματα συνέρρεαν στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να μακροημερεύσουν.

Η 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακή αργία για να τιμηθεί η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ακόμη και φέτος που πέφτει Σάββατο και τη χώρα να έχει χτυπηθεί ανελέητα από τον κορωνοϊό, ίσως γιατί τίποτα εκεί δε μένει κρυφό, σε αντίθεση με άλλους «γίγαντες», αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Στο προκείμενο λοιπόν:

Με τον όρο «Αμερικανική Επανάσταση» οι ιστορικοί εννοούν τον οκταετή πόλεμο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο που διήρκησε από το 1775 μέχρι το 1783.

Αφορμή για τον πόλεμο αυτό ήταν η βαριά φορολογία που επέβαλλαν οι Βρετανοί στις αποικίες τους και προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική (κυρίως αλλά όχι μόνο) κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας.

Περιοριστικοί όροι στο εμπόριο, στην ελευθερία της έκφρασης, στην πολιτική ήταν μερικά μόνο από όλα όσα καταπίεζαν τους ‘’αποίκους’’. Επιπλέον, η Βρετανία ακολουθούσε την ίδια πρακτική που επέβαλλε σε όλες τις αποικίες της: Η κάθε περιοχή είχε τους δικούς της κυβερνητικούς υπαλλήλους και διαφορετική φορολογία από εκείνη που ίσχυε για την Βρετανία.

Σε αντίδραση για την βαριά φορολογία του τσαγιού, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι και μάλιστα πέταξαν τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773.

Η αντίδραση των Βρετανών ήταν άμεση, αφού έστειλαν 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστώνη. Όταν όμως το 1775 οι αγγλικές δυνάμεις επιχείρησαν να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης, συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Λέξινγκτον και έπειτα στο Κόνκορτ, στέλνοντας τον Βρετανικό στρατό κυνηγημένο στη Βοστώνη και με βαριές απώλειες.

Το γεγονός ήταν η αφορμή για τον Αμερικανο-βρετανικό πόλεμο που κράτησε 8 χρόνια μέχρι που τελικά στις 4 Ιουλίου 1776 συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο Τζον Άνταμς.

Ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τον πόλεμο, αφού οι Άγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή.

Παράλληλα, ο Τόμας Πέιν (Thomas Paine) εξέδωσε τον Ιανουάριο του 1776 το βιβλίο του «Κοινός Νους» (Common Sense).

Στο κείμενο του απαριθμούσε τους λόγους και τις αιτίες για τους οποίους οι αποικίες όφειλαν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.

Ο ‘’Κοινός Νους’’ πούλησε χιλιάδες αντίτυπα καθώς εξηγούσε στους «αποίκους» την αναγκαιότητα ανεξαρτητοποίησης και δημιούργησε ένα κλίμα συνειδητοποίησης.

Η Γαλλία, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με την Αγγλία, έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα και τελικά ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο πόλεμος έληξε επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ.

 

Η πρώτη σημαία με τα 13 αστέρια σε κύκλο σήμερα θεωρείται σύμβολο της δουλείας και αποφεύγεται γενικώς, κάτι που κατάλαβε και η Nike, με την έκδοση του επετειακού της παπουτσιού πέρυσι το οποίο και απέσυρε, ενώ φέτος αποκαθηλώθηκε και το τελευταίο σύμβολο της δουλείας από την Πολιτεία του Μισισίπη, αφού Βουή και Γερουσία ψήφισαν και ενέκριναν την αφαίρεση του εμβλήματος της «Συνομοσπονδίας των Νοτίων Πολιτειών της Αμερικής», στον απόηχο των διαδηλώσεων και ταραχών για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.

Το 2015 και η Νότια Καρολίνα μετά το θάνατο εννέα Αφροαμερικανών είχε υποστείλει από το Κυβερνείο τη σημαία των Νοτίων Πολιτειών, που οδεύει πλέον για το χρονοντούλαπο της ιστορίας, μιας και τα τελευταία χρόνια είχε γίνει σύμβολο του νεο-ρατσισμού από κύκλους εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Ολοκληρωτικές απόψεις και αντιλήψεις εντός του κράτους που στηρίχθηκε στην ελευθερία οικονομικής δράσης και πολιτικής έκφρασης των αποίκων, που ανά κύματα συνέρρεαν στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να μακροημερεύσουν.


#emo attacks
  • Πήγε ο Άκης στον Όλυμπο: Νέκταρ και αμβροσία οι επερχόμενες συνταγές
  • Στα πλοία μάσκα και πάνω στο φουγάρα
  • Για «ενδογενή κατάρρευση του μοντέλου παραγωγής και διανομής» μίλησε ο Ευκλείδης και όλοι αναρωτιούνται αν μιλά για τον καπιταλισμό ή για το κόμμα
  • Και η σεξουαλική επανάσταση από εδώ ξεκίνησε, από εδώ και το σχέδιο Πιτσαρίδη