• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Όταν κλείσει η κάνουλα ρευστότητας, θα ξεράσει χάος!
Όταν κλείσει η κάνουλα ρευστότητας, θα ξεράσει χάος!

πόσες άραγε επιστρεπτέεες προκαταβολές έπεσαν ηρωικά στα γκισέ αντιπροσωπειών πολυτελών αυτοκινήτων;

“Ευοίωνες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, που έλεγε και μια ψυχή λίγο πριν το κραχ του Χρηματιστηρίου.

Γράφουν: Φαντομάς του Χρηματιστηρίου & Μικρός Οδυσσέας

Σε όλους τους τόνους διαβάζουμε διθυράμβους. Σκίζουν τα ιμάτια τους οι οίκοι αξιολόγησης, οι δανειστές-εταίροι είναι τόσο ευχαριστημένοι με μας , δέκα με τόνο παντού, όλα καλά, όλα ανθηρά, ας πάμε διακοπές και το Σεπτέμβρη που θα ξαναμπούν εμπρός οι μηχανές θα μας περιμένει αφθονία, χρήματα με το τσουβάλι, κέρματα με τη σέσουλα.

Έχουμε και “μαξιλάρι” ιδιωτικό ο καθένας, μιας και αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις Τράπεζες κατά 20%. Όποιος είχε 1000 ευρώ, έχει τώρα 1.200 και πάει για ένα καφέ στη Μύκονο με το απόθεμα.

Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στην κτηματαγορά, ιδίως τα ενοίκια και δη τα επαγγελματικά. Παρά το γεγονός πως χιλιάδες τετραγωνικά για γραφεία και στέγαση επιχειρήσεων είναι κενά, προέκυψε τεχνητά μια αύξηση των μισθωμάτων, η οποία δε δικαιολογείται με κανένα τρόπο.

Μιλάμε για τα ακίνητα, όπου το ύψος της αξίας όσων κατασχέθηκαν στα χρόνια της κρίσης, αγγίζει τα 90 δις ευρώ.

Η πανδημία έφερε πολύ πίσω την παραγωγή. Παρατηρούνται ελλείψεις σε μια σειρά αγαθών, οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν ανατιμήσεις, τις οποίες βλέπει ο καταναλωτής στο ράφι του Σούπερ Μάρκετ, ενώ παράγοντες της αγοράς βλέπουν αναπόφευκτες κι άλλες ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα ναύλα στα κοντέινερ στα πλοία είναι στα ύψη και το κόστος μετακυλίεται ως είθισται στον καταναλωτή.

“Ναι, αλλά αυξάνονται οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων, που είναι δείκτης σημαντικός της ιδιωτικής ευμάρειας”, θα αντιτείνει κάποιος.

Να ρωτήσουμε λοιπόν ευθέως: πόσες άραγε επιστρεπτέεες προκαταβολές έπεσαν ηρωικά στα γκισέ αντιπροσωπειών πολυτελών αυτοκινήτων;

Όταν κλείσει η κάνουλα ρευστότητας, θα ξεράσει χάος!

Ή μήπως νομίζουμε πως θα δανειζόμαστε πάντα με ομόλογα;

haos

Όταν λοιπόν σταματήσουν οι κρατικές ενισχύσεις θα έχουμε ένα γενναίο πληθωρισμό να αντιμετωπίσουμε και έναν υψηλό κίνδυνο ύφεσης. Τα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν την τάση να ακολουθούν τα κρατικά και σε καμιά περίπτωση δεν επενδύονται για να αναθερμάνουν την οικονομία: άμα δουν σοβαρές προοπτικές κέρδους θα μπουν.

Και ποιος θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στην εποχή αμέσως μετά την πανδημία;

Οι Τράπεζες, που μας λένε πως σκάνε από υγεία;

Κι αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί δεν “τσιμπάνε” χρηματιστηριακά;

Το Χρηματιστήριο παραμένει χαμηλά, μια ένδειξη ίσως των πολλών τρικυμιών που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

DSC00950

Απέχουμε πολύ, το έχουμε ξαναπεί και δικαιωθήκαμε δυστυχώς, από την όποια (νέα) κανονικότητα. Και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, υποψιασμένοι και όχι να φανταζόμαστε ανάπτυξη και έργα φαραωνικά που θα πυροδοτήσουν αλυσιδωτές, θετικότατες και πολλαπλασιαστικές εκρήξεις στην οικονομία.

Αλήθεια, μιας και είπαμε για έργα, στο Ελληνικό όλα καλά;

Μήπως να του αλλάξουμε ονομασία; Μήπως είναι αυτό που λείπει για να ξεκινήσει ο τροχός;

Έχουμε δύο επιλογές: να το πούμε Χασάνι όπως επί Τουρκοκρατίας, από τον Πύργο του Τουρκαλβανού Χασάν στην περιοχή, ακόμη καλύτερο όμως είναι το παλαιότερο Λοιμικό, λόγω του λοιμοκαθαρτηρίου που υπήρχε εκεί.

Θα αντλήσουμε έτσι επικαιρότητα από το παρελθόν. Για κεφάλαια βλέπουμε.

Εκτός κι αν ισχύει το ότι όλα δουλεύουν για αυτούς που επενδύουν σε ένα βραχυπρόθεσμο χάος. Διότι τότε αναδύονται οι σωτήρες: οικονομικοί, πολιτικοί και όχι μόνο.

Λίγους μήνες υπομονή και υγεία και θα μάθουμε…

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής