• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Δυτικοί μαχητές στην Ουκρανία- αυξάνεται η ένταση με φόντο το φυσικό αέριο
Δυτικοί μαχητές στην Ουκρανία- αυξάνεται η ένταση με φόντο το φυσικό αέριο

Η κυοφορούμενη κρίση εφοδιασμού της ΕΕ θα αυξήσει τις τιμές στο επίπεδο βιωσιμότητας της εισαγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου

Τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ουκρανία, μετά το πραξικόπημα της Πλατείας Μεϊντάν, είναι πολύ υψηλά και η ρωσική αντίδραση σ’ αυτό στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία υπήρξε άμεση.

Όπως και στην περίπτωση της κρίσης στην Γεωργία η εξαγωγή φυσικού αερίου προς την ΕΕ δεν επηρεάστηκε από τις διμερείς συγκρούσεις. Είναι αναμενόμενο η Ρωσία να μην θέλει η Ουκρανία να εξαρτά τα διμερή συμβόλαια ουκρανικών προμηθειών με “διαπραγματευτικό χαρτί” την παροχή διαμετακόμισης ρωσικού φ.α. προς ΕΕ – διμερή συμβόλαια με προνομιακές τιμές μιας άλλης εποχής (τότε που η Ουκρανία δεν ήταν γεωστρατηγικός αντίπαλος της Ρωσίας) και που μετά το πραξικόπημα της Πλατείας Μεϊντάν επέλεξε άλλον δρόμο και επομένως στην ρωσική λογική υπόκειται σε μη-προνομιακές τιμολογήσεις που δεν ισχύουν στις συναλλαγές με ΕΕ.

Για αυτό και προώθησε τις δύο εναλλακτικές οδεύσεις μέσω Γερμανίας και μέσω Τουρκίας-Βουλγαρίας (όταν η κυβέρνηση Τσίπρα απεσύρθη από την όδευση Τουρκίας-Ελλάδας, το πάλαι ποτέ σχέδιο του Greek Stream, που έδωσε την ευκαιρία στην Βουλγαρία να καλύψει το κενό).

Κι ενώ η “τριγωνική” συνεννόηση Μπάιντεν-Μέρκελ-Πούτιν “έλυσε” πακέτο τον Nord Stream και το SQ της ουκρανικής κατάστασης (ειρηνική επίλυση πολιτικής κρίσης και ασφάλεια ενεργιακού εφοδιασμού της με γερμανο-ρωσική στήριξη), ξαφνικά επανακάμπτει  “ζήτημα Ουκρανίας” μέσω ΝΑΤΟ, αλλά και ανοίγει ξανά το θέμα του  Nord Stream.

Το πιο πιθανόν είναι ότι δεν πρόκειται να έχει καμία αξία το χαρτί του Nord Stream, γιατί η Ρωσία έχει λιγότερο ανάγκη την αγορά φ.α. της ΕΕ από ότι η ΕΕ τις φθηνές τιμές ρωσικού φ.α..

Η κυοφορούμενη κρίση εφοδιασμού της ΕΕ θα αυξήσει τις τιμές στο επίπεδο βιωσιμότητας της εισαγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού φ.α. Η Ρωσία απλώς θα πουλήσει το ίδιο αέριο στην κινέζικη αγορά, αλλά και θα συσφίξει τις γεωπολιτικές σχέσεις σινο-ρωσικές σχέσεις, όπως έχουν έγκαιρα προειδοποιήσει και Γερμανοί υπουργοί της Μέρκελ και στρατηγικοί αναλυτές.

Από ότι φαίνεται η “εργαλειοποίηση” του Ουκρανικού θα φέρει νέα περίοδο έντασης με την Ρωσία, εντονότερη ρωσική στήριξη στην Αν. Ουκρανία αλλά παράλληλα θα εγκαινιάσει και μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων καθώς τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά στην ΕΕ.

Το ζήτημα συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για την νέα γερμανική κυβέρνηση.

Το πιο πιθανόν να αντιδράσει η Ρωσία με τον ίδιο τρόπο. Το ερώτημα είναι γιατί και ποιος κλιμακώνει.

Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για ανάπτυξη μαχητών με προκάλυψη τον τίτλο των εκπαιδευτών και μπαράζ εξοπλισμών, το θέμα θα έχει συνέχεια, η κρίση θα συνεχιστεί με απρόβλεπτες διαστάσεις.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη