• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Πως οι γυναίκες χειραγωγούν συναισθηματικά τα ανήλικα θύματά τους
Πως οι γυναίκες χειραγωγούν συναισθηματικά τα ανήλικα θύματά τους

Το Προφίλ των Γυναικών που κακοποιούν Ανηλίκους

Μία πρωτόγνωρη και σπάνια περίπτωση Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκου εκδικάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Δράστης ήταν μία 34χρονη γυναίκα, η οποία άρπαξε από το σχολείο της μία 10χρονη μαθήτρια και μετέπειτα χορηγώντας της ψυχότροπες (ηρεμιστικά) και ναρκωτικές ουσίες (κοκαΐνη) προέβη σε Ασελγείς Πράξεις εις βάρος της.

Το Προφίλ των Γυναικών που κακοποιούν Ανηλίκους

Οι γυναίκες αυτών των ειδεχθών μορφών εγκληματικότητας προβαίνουν σε όλες τις μορφές κακοποίησης (Σωματική, Συναισθηματική ή/και Σεξουαλική). Είναι πιθανό η έναρξη των πράξεων να ξεκινήσει από τα δικά τους παιδιά ή συγγενικά τους πρόσωπα. Συχνότερα όμως στρέφονται σε εκείνα άλλων οικογενειών με τις οποίες έχουν μία γνωριμία είτε σε φιλικό- κοινωνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο με το θύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να δρουν μόνες τους ή με κάποιο συνεργό (partners in crime). Η ηλικία τους είναι έως 36 ετών και βρίσκονται σε σχέση ισχύος ή έχουν προγενέστερη γνωριμία με το θύμα τους.

Σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη βία, οι γυναίκες χειραγωγούν συναισθηματικά τα θύματά τους, ενώ αν συλληφθούν αρνούνται ή υποβιβάζουν τις συνέπειες των πράξεων τους στα θύματα χρησιμοποιώντας παράλογες εκλογικεύσεις. Η συμπεριφορά τους φαίνεται πως είναι απόρροια μίας δυσλειτουργικής ενήλικης σχέσης,  συναισθηματικών ελλειμμάτων και αδυναμία σύνδεσης με τους άλλους.

Οι γυναίκες αυτές έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν σημαντική ψυχοπαθολογία (Matthews, Mathews, & Speltez, 1991). Η συμπτωματολογία σχετίζεται με Ψυχωτικό Ιδεασμό ή Διαταραχές της Προσωπικότητας (κατά κύριο λόγο Μεταιχμιακή, Ναρκισσιστική ή Αντικοινωνική). Επιπρόσθετα, συνυπάρχουν σύνοδες Παραφιλίες- Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές.

Ως σύνθετες διαγνωστικές κατηγορίες χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις και παρορμήσεις που περιλαμβάνουν (α) παιδιά, β) πόνο και εξευτελισμό, (γ) την χρήση αντικειμένων. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη φαντασιώσεων, απαραίτητων για την πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης.

Πιο συγκεκριμένα διακρίνονται οι εξής κατηγορίες: 1. Παιδοφιλία 2.) Φετιχισμός 3.) Σεξουαλικός Μαζοχισμός- Σαδισμός 4.) Ηδονοβλεψία και 5.) Εφαψιομανία

Οι μορφές της σεξουαλικής κακοποίησης συγκροτούν ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει:

–     Διείσδυση διαφόρων αντικειμένων

–     Λούσιμο ή πλύσιμο με τρόπο που ξεπερνά την αναμενόμενη εγγύτητα

–     Εκπαίδευση ικανοποίησης της γυναίκας – θύτη

–     Ερεθισμό  διαμέσου απειλών και διαφόρων στρατηγικών χειραγώγησης

Ο συνεργός τους, μπορεί να τις εξαναγκάζει να έχουν συμμετοχή στο έγκλημα. Συνήθως συναντούμε τον σύζυγο/ σύντροφο ή/ και τρίτα πρόσωπα και η σχέση είναι συνήθως σχέση εξάρτησης.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής