• emo.gr
  • Ταινίες & Σειρές
  • Δύο υποτιμημένες ταινιάρες “based on a true story”
Δύο υποτιμημένες ταινιάρες “based on a true story”

Είναι οι ταινίες που κάνουν πάταγο, που σαρώνουν τα βραβεία (ή θεωρούνται φαβορί κάνοντας το σχετικό ντόρο) και μετά από λίγο δεν τις θυμάται κανείς.
Κι είναι και φιλμ που παρότι δεν θεωρήθηκαν ποτέ κορυφαία, κρατάνε στο χρόνο, που έχουν να πουν κάτι στο θεατή, χρόνια μετά το γύρισμα τους.

Είναι οι ταινίες που κάνουν πάταγο, που σαρώνουν τα βραβεία (ή θεωρούνται φαβορί κάνοντας το σχετικό ντόρο) και μετά από λίγο δεν τις θυμάται κανείς.

Κι είναι και φιλμ που παρότι δεν θεωρήθηκαν ποτέ κορυφαίες, κρατάνε στο χρόνο, που έχουν να πουν κάτι στο θεατή, χρόνια μετά το γύρισμα τους.

Ίσως γιατί είναι based on a true story”.

Η πρώτη ταινία είναι ο Iceman του 2012  (COSMOTETV) μια ταινία που εξιστορεί τη διπλή ζωή ενός πληρωμένου δολοφόνου, ενός τύπου που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου για τη Μαφία.

Ο πολωνικής καταγωγής Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι για πάνω από 30 χρόνια ήταν ένας υποδειγματικός σύζυγος, ένας τρυφερός πατέρας και την ίδια στιγμή ένας κατά συρροή, ένας ψυχρός δολοφόνος.

Μετά τη σύλληψή του, ο Κουκλίνσκι ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει πάνω από 100 άτομα μεταξύ 1954 και 1985, πολλά από τα οποία για λογαριασμό της Ιταλοαμερικανικής μαφίας.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Kουκλίνσκι, ο Iceman αποτελεί όχι απλά μια δυνατή περιπέτεια με τον Μichael Shannon να παίζει εκπληκτικά, αλλά μια ταινία βιογραφική, πάνω στις αντιφάσεις ενός δολοφόνου.

Δεν είναι μια ταινία που ρίχνει φως στις πρακτικές και μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος. Καμία σχέση με Godfather ή Goodfellas.

Την παρακολουθεί όμως ο θεατής με κομμένη την ανάσα. Οι δολοφονίες μπαίνουν στο κάδρο της καθημερινότητας. Ψυχρές και πολλές φορές αθέατες περνούν κάτω από το ραντάρ των ιατροδικαστών.

Στους υπόλοιπου ρόλους συναντάμε τον Ray Liotta σε ρόλο αρχι-γκάνγκστερ, τη Winona Ryder πειστική ως σύντροφος ζωής του Shannon, ενώ ο David Schwimmer  (ο διάσημος Ross από τα Φιλαράκια) σε τελείως κόντρα ρόλο, κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ταινία τροφή για σκέψη όσον αφορά τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τους φιλήσυχους πολίτες, τους υπεράνω κάθε υποψίας, όσους δεν είχαν δώσει ποτέ δικαίωμα στη γειτονιά.

October Sky (1999)

Η δεύτερη ταινία είναι το October Sky του 1999 (Όνειρα του Ουρανού στην ελληνική εκδοχή του τίτλου) το οποίο διατίθεται στην πλατφόρμα του Netflix ως 15/5, οπότε όσοι πιστοί σπεύσατε.

Βασισμένη στα απομνημονεύματά του Όμερ Χ. Χίκαμ που εκδόθηκαν το 1998 με τίτλο Rocket Boys, η ταινία αφορά τη sxolik;h ζωή σε μια μικρή, φτωχή και πλήρως εξαρτώμενη από το τοπικό ορυχείο πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσα παιδιά θέλουν να πάνε στο κολέγιο μετά το High School, μπορούν μόνο μέσω υποτροφιών, λόγω οικονομικού κόστους.

Το 1957 στο Κόουλγουντ, λοιπόν, ο έφηβος Όμερ Χίκαμ εμπνέεται από την εκτόξευση του σοβιετικού Σπούτνικ, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, και ξεκινά να φτιάχνει μικρούς πυραύλους με τη βοήθεια τριών φίλων του και την υποστήριξη της καθηγήτριας τους.

Πολλά ευτράπελα αλλά και σοβαρά συμβαίνουν, με κυριότερο το γεγονός πως ένας αδιάφορος για τα μαθηματικά έφηβος, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως χωρίς τη γνώση ο πύραυλος του θα είναι απλά μια στρακαστρούκα.

Μια ταινία ύμνος στη μελέτη, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, την έμπνευση αλλά και τη φιλία.

Το σκηνικό είναι μιας κυνικής πόλης των ΄50ς, όπου το ροκ εντ ρολ είναι μάλλον ένας παράταιρος ήχος εκεί που πρωταγωνιστούν οι εκρήξεις από το ορυχείο, οι φωνές των γονέων προς τα παιδιά, συχνά και η σωματική βία.

Το τι τελικά απέγιναν οι τέσσερις έφηβοι και κατά πόσο μπόρεσαν να ξεφύγουν από μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη μοίρα, ένα προκαθορισμένο μέλλον, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κρατά τον θεατή ως το τέλος.

Όλες οι προτάσεις μας για ταινίες και σειρές ΕΔΩ

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη