• emo.gr
  • Sport
  • Λοιπά αθλήματα- Στοίχημα
  • Ο τρελός τελικός του Άγγλου Ασθενή
Ο τρελός τελικός του Άγγλου Ασθενή

Ο τελικός του υπέλλου του 2020 δε λέει να αρχίσει. Υπήρξε όμως και τελικός με τους ίδιους φιναλίστ που δεν έλεγε να τελειώσει.
Τίποτα δεν είναι ίδιο και στις δύο ομάδες. Μόνο ο Τοροσίδης και ο Αβραάμ ήταν και τότε παρόντες.

Ο τελικός του Κυπέλλου του 2020 έκανε μήνες να …αρχίσει. Υπήρξε όμως και τελικός με τους ίδιους φιναλίστ που δεν έλεγε να τελειώσει.

Τίποτα δεν είναι ίδιο και στις δύο ομάδες. Μόνο ο Τοροσίδης και ο Αβραάμ ήταν και τότε παρόντες, στην πρώτη τους παρουσία στον Πειραιά.

Σωτήριο έτος 2009. Ολυμπιακός και ΑΕΚ με εξαιρετικά ρόστερ εκείνη την εποχή, πολύ ανταγωνιστικές ομάδες που έπαιζαν μπαλάρα και έβαζαν το τόπι στο πλεκτό χαλαρά.

Τζεμπούρ, Μπλάνκο, Μαντούκα, Καφές, Σκόκο, Κυργιάκος τα αστέρια της ΑΕΚ τότε,  Γκαλέτι, Ντουντού, Μπελούτσι, Ντιόγκο, Νικοπολίδης,  Άντζας του Ολυμπιακού.

Οι τεράστιοι Ερνέστο Βαλβέρδε και Ντούσκο Μπάγεβιτς στους πάγκους, χιλιάδες κόσμου στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ ξεκινά δυνατά, καταπληκτικά και κυρίως αποτελεσματικά και με δύο γκολ του κανονιέρη της τότε Ισμαέλ Μπλάνκο (του επονομαζόμενου και Ζορρό) προηγείται με 2-0 στο 7΄.

blanco

Ο Ολυμπιακός ισορροπεί στη συνέχεια αλλά το σκορ δεν αλλάζει έως το ημίχρονο. Η ΑΕΚ ήταν κυρίαρχη στο πρώτο μέρος.

Ωστόσο, στην ανάπαυλα ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε κατά το (εύκολο κλισέ όσο υπήρχε ο Άγγλος) «κίνηση-ματ», περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Ματ Ντάρμπισαϊρ στη θέση του Πατσατζόγλου, αλλάζοντας και το σχήμα της ομάδας.

Ο παίκτης που ήρθε δανεικός για αναπληρωματικός του Ντιόγκο, δεν ήταν σταρ αλλά ήταν έντιμος: τα έδινε όλα, είχε φουλ το βρετανικό πείσμα. Κι αν με τη μπάλα στα πόδια δεν έλεγε πολλά, με το κεφάλι ήταν ασυναγώνιστος, ένας γεννημένος κεφαλοσφαιριστής που έλεγαν και οι παλιοί.

Ο Άγγλος δικαίωσε απόλυτα τον Βαλβέρδε, όχι μόνο με το πολύ γρήγορο γκολ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, αλλά κυρίως με την επιθετικότητα που έδωσε στον Ολυμπιακό, που εκείνα τα χρόνια δεν τα είχε και πολύ καλά με την άμυνα…

Στο 62΄ο Βαλβέρδε βάζει και τον Τζόλε στη θέση του Λέτο, με τον Σέρβο να αλλάζει όπως πάντα (ακόμη και στο τελευταίο του ματς), προς το καλύτερο τον Ολυμπιακό. Ο Νταρμπισάιρ χάνει δύο απίστευτες ευκαιρίες μετά την είσοδο του αρχηγού. Τις χάνει γιατί η μπάλα του ήρθε χαμηλά και τα θαλάσσωσε.

Ο Ντουντού στο 70′ όμως σε μια φάση διαρκείας φέρνει το ματς ισόπαλο και οδεύοντας προς το 90΄, όλα δείχνουν παράταση.

Μετά όμως από ένα πλάγιο, ο Νάτσο Σκόκο κάνει ένα εντυπωσιακό σλάλομ και με άψογο πλασέ εκτελεί τον Νικοπολίδη και φέρνει το Κύπελλο δευτερόλεπτα πριν τη Νέα Φιλαδέλφεια. Χαμός στην κιτρινόμαυρη εξέδρα.

skoko

Καθόλου μπάλα στα επόμενα λεπτά. Ο Σωτήρης Κυργιάκος αποβάλλεται (είχε γίνει αλλαγή) από τον πάγκο και γίνεται τσαμπουκάς στη φυσούνα, ενώ το παιχίδι διακόπτεται γιατί ο Ντάρμπισαιρ αιμορραγεί στην πρώτη φάση μετά το 3-2.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ σε παραλήρημα: “σήκωσέ το το γα…ένο” και τα λοιπά. Όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει με τον Ματ εκτός και μόνο τις όποιες καθυστερήσεις  να απομένουν

Το ματς ξαναρχίζει και η μπάλα βγαίνει πλάγιο. Τη στιγμή εκείνη ο Ντάρμπισαιρ ξαναμπαίνει στο ματς άρον άρον για την τελευταία φάση. Ο Ντομί εκτελεί το πλάγιο προς τον Νικοπολίδη που τροφοδοτεί τον Τοροσίδη και αυτός κάνει τη γιόμα της απελπισίας. Ο Άντζας πιάνει την κεφαλιά έξω από την περιοχή και λίγο μέσα από το πέναλτυ ο Ντάρμπισαιρ το καρφώνει με το κεφάλι στο αριστερό γάμα. Το μισό γήπεδο που είχε βουβαθεί για πέντε λεπτά, τώρα είναι σε έκσταση. Ο Ολυμπιακός γυρνά από την κόλαση.

mat

Ο τελικός πάει παράταση και εκεί ο άνθρωπος που γύρισε το ματς γίνεται αναγκαστική αλλαγή καθώς αδυνατεί να συνεχίσει. Ο δανεικός από τη Μπλάκμπερν έχει σημαδέψει τον τελικό εκείνης της χρονιάς.

 Με αέρα στα πανιά και με τον μέσο Όσκαρ στο ματς, ο Ολυμπιακός με τον Γκαλέτι στο 102′ κάνει το 4-3 με ένα εξωτερικό σουτ από αυτά που έβαζε συχνά ο Αργεντινός παικταράς. Την ίδια στιγμή όμως ξαναβάζει την ΑΕΚ στο ματς, μιας και τρώει δεύτερη κίτρινη γιατί έβγαλε τη φανέλα στον πανηγυρισμό κι ανάθεμα αν ήξερε πως είχε φάει ήδη κίτρινη…

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου της παράτασης είναι η σειρά του Αβραάμ να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια, μετά από τάκλιν στον Σκόκο λίγο πιο κάτω από την καρωτίδα. Οι Πειραιώτες με εννιά παίκτες δεν μπορούν να διατηρήσουν το προβάδισμα και ξανά ο Νάτσο Σκόκο το παστέλωσε για το 4-4.

Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι (αγαπημένο κλισέ των αθλητικογράφων κι αυτό) αλλά κι εκεί δεν έβγαινε νικητής: μετά από 34 (!!!) πέναλτι και ήρωα τον Νικοπολίδη (απέκρουσε το πέναλτι του Πελετιέρι και στη συνέχεια ευστόχησε στο δικό του) οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Κύπελλο, μετά από έναν μυθικό, μετά από τον απόλυτο τελικό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ζορρό με τα δύο γκολ θα ήταν ο MVP αν η ΑΕΚ κρατούσε το προβάδισμα και ο Νάτσο Σκόκο αν έμενε το 3-2. Ο Τζόλε έχασε το 5ο πέναλτυ και την ευκαιρία να γίνει αυτός ο ήρωας στο κύκνειο άσμα μιας ασύγκριτης καριέρας. Για εκείνο το βράδυ όμως ο ήρωας ήταν ο Ματ. Μπορεί ο Νικοπολίδης να αναφέρεται ως πρωταγωνιστής μιας και καθάρισε στα πέναλτυ, όμως χωρίς τον Άγγλο ασθενή δεν θα υπήρχε καν παράταση.

Εκείνο το μτς ήταν το απόλυτο highlight της καριέρας του Ματ, που έφυγε μετά από ένα χρόνο από το λιμάνι, αν και ο Ολυμπιακός έδωσε 3 μύρια για να κάνει δικό του τον παίκτη, ενώ και η εξέδρα τον πήγαινε με χίλια. Μπήκε τραυματίας για την τελευταία φάση και άλλαξε ένα τελικό: αυτό κανονικά στον Ολυμπιακό αρκούσε για να μείνει για 5 τουλάχιστον χρόνια.

Το 2010 όμως ο Ολυμπιακός δεν πήρε τίποτα, ο Ερνέστο έφυγε, ήταν μια μεταβατική χρονιά, έγινε και αλλαγή τη διοίκηση, ο Ματ ήταν πό μέτριος έως καλός,  αλλά ο Λίνεν δεν τον ήθελε. Με συνολικά 15 γκολ σε 36 παιχνίδια πάντως στους 18 μήνες που έμεινε Ελλάδα, ήταν παραπάνω από αξιοπρεπής..

Στην Αγγλία ο Ματ δεν έκανε ποτέ καριέρα, στην Ομόνοια στην Κύπρο έπαιξε χρόνια και τώρα στα 34 του βρίσκεται στην Αυστραλία και ίσως αναλογίζεται αν έκανε λάθος όταν στα 17 του επέλεξε την Μπλάκμπερν για να έχει περισσότερες ευκαιρίες και όχι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τον ήθελε σαν τρελή.

Έτσι είναι όμως: οι επιλογές έχουν συνέπειες κακές ή καλές. Εκείνη τη βραδιά, η επιλογή του Βαλβέρδε να βάλει τον Άγγλο θα άλλαζε την ιστορία του τελικού που άλλαξε χέρια τόσες φορές, που ούτε το πιο ευφάνταστο σενάριο ταινίας δε θα μπορούσε να προβλέψει.

Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων και η διακύμανση των πέναλτυ:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυριάκος (62′ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68′ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77′ Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46′ Ντάρμπισιρ, 96′ Όσκαρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο (62′ Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο.

Η σειρά των πέναλτι

Καφές 1-0,Όσκαρ 1-1,Μπλάνκο 2-1, Ντουντού 2-2, Σκόκο 3-2, Ντιόγο 3-3, Εντίνιο 4-3, Ντομί 4-4, Μαϊστόροβιτς δοκάρι, Τζόρτζεβιτς απόκρουση, Ενσαλίβα 5-4, Τοροσίδης 5-5, Σάχα 6-5, Μπελούτσι 6-6, Πελετιέρι 7-6, Νικοπολίδης 7-7, Γεωργέας απόκρουση, Άντζας απόκρουση, Καφές 8-7, Όσκαρ 8-8, Μπλάνκο 9-8, Ντουντού 9-9, Σκόκο 10-9, Ντιόγο 10-10, Εντίνιο 11-10, Ντομί 11-11, Μαϊστόροβιτς 12-11, Τζόρτζεβιτς 12-12, Ενσαλίβα 13-12, Τοροσίδης 13-13, Σάχα 14-13, Μπελούτσι 14-14, Πελετιέρι απόκρουση, Νικοπολίδης 14-15!!!

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής