• emo.gr
  • Emotions
  • Πόσες μέρες κρατά η γιορτή της Πεντηκοστής;
Πόσες μέρες κρατά η γιορτή της Πεντηκοστής;

Οι εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος για να γιορτάσουν την Πεντηκοστή όπως της πρέπει, κολλάνε και 2-3-4 μέρες στο Τριήμερο, ίσα για την κατάνυξη.

Αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι στην ουσία η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Κατά την  Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε και -κατά την Καινή Διαθήκη- εορτάζεται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, γεγονός που συνέβη την πεντηκοστή ημέρα από το Πάσχα των Εβραίων.

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο, οι Χριστιανοί εορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Πεντηκοστή.

Συγκεκριμένα, την ημέρα της Πεντηκοστής συνέβη η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 12 μαθητές και στους Αποστόλους, σύνολο 120 άτομα, οπότε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες (γλωσσολαλιά) «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», γεγονός που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων.

Κατά την ημέρα της Πεντηκοστής οι Απόστολοι μαζί με άλλους πιστούς βρίσκονταν στο υπερώο όπου και προσεύχονταν. Ήταν η ώρα ενάτη πρωινή, όταν ξαφνικά ακούστηκε μια παράδοξη βοή σαν δυνατός αέρας  που γέμισε το σπίτι, και κάτι σαν γλώσσες φωτιάς στάθηκαν πάνω από το κεφάλι κάθε μαθητή. Ήταν το Άγιο Πνεύμα!

“Όταν έφθασε ή μέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι οι πιστοί μαζί στο ίδιο μέρος. Καί ξαφνικά ήρθε από τον ουρανό βοή, πού έμοιαζε σαν να φυσά δυνατός άνεμος, καί γέμισε το σπίτι πού κάθονταν. Καί παρουσιάστηκαν γλώσσες σαν φλόγες φωτιάς να διαμοιράζονται σ’ αυτούς καί να κάθεται από μια στον καθένα καί όλοι γέμισαν από Πνεύμα “Άγιο” (Πράξ. 2,1-4).

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος τους καθάρισε από τις αμαρτίες, τους φώτισε το νου και τους θέρμανε το θείο ζήλο, ώστε να γίνουν αργότερα οι αναμορφωτές της οικουμένης.

Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας. Εκείνη η ημέρα ήταν η Πεντηκοστή ημέρα μετά την ανάσταση του Ιησού Χριστού που συνέπεσε στις 16 Νισάν.

 Η «Πεντηκοστή» άρχισε να γιορτάζεται ήδη από τους αποστολικούς χρόνους είτε στον Ναό των Ιεροσολύμων μαζί με τους Ιουδαίους είτε χωριστά.

Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς Πατέρες και συγγραφείς του β’ μισού του 4ου αιώνα μ.Χ., γίνεται λόγος περί του εορτασμού από τους αποστολικούς χρόνους και, κατά την εορτή αυτή, γινόταν και η βάπτιση των κατηχουμένων.

Εξού  και ψάλλεται ο τρισάγιος ύμνος: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…».

Αυτό που είναι εντυπωσιακό και εμείς ομολογούμε πως δεν το ξέραμε είναι πως η Πεντηκοστή είναι εβδομαδιαία εορτή!

Εορτάζεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας με ιδιαίτερη έξαρση το Σάββατο.

Από τις μεθεόρτιες ημέρες ξεχωρίζει η Δευτέρα που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα, όταν και επαναλαμβάνεται ομοίως όλη η ακολουθία της Κυριακής.

Ενδεχομένως οι εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος για να γιορτάσουν την Πεντηκοστή όπως της πρέπει, κολλάνε και 2-3-4 μέρες στο Τριήμερο, ίσα για την κατάνυξη.

Ειδική κατηγορία όσοι κάνουν απόβαση στα άγια χώματα της Μυκόνου, δίνουν πόνο στο Σαββατόβραδο.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη