• emo.gr
  • Emotions
  • Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε τι γιορτάζουμε “τα Φώτα”;
Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε τι γιορτάζουμε “τα Φώτα”;

ο φετινός εορτασμός είναι προεκλογικός και μου λένε πως στα ούζα μετά το άγιασμα των υδάτων το μενού εκτός από ψάρια και θαλασσινά θα έχει και κορυφαίο Υπουργό,

Τα Θεοφάνεια είναι μια μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και λαϊκότερα Φώτα.

Το όνομα της εορτής υπενθυμίζει τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού.

Στις Δυτικές Εκκλησίες αντίθετα, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Όταν λοιπόν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας.

Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς».

Το γεγονός έχει καταγραφεί από τους τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, το Μάρκο, το Ματθαίο και το Λουκά.

Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.

Πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα, όπως διαβάζουμε στις πηγές.

Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί.

Κατά τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ’ όπου και το όνομα «Τα Φώτα» ή εορτή «των Φώτων».

Εορτασμοί κατά τον 21ο αιώνα

Στα χρόνια μας εορτάζεται με λαμπρότητα και ιστορικό έχει μείνει το περιστέρι που πήγε χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη (στον ώμο του έκατσε δηλαδή, πολύ γούρι δεν του έφερε, αλλά άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου).

Μεγάλη εντύπωση, θόρυβο και κουβέντα είχε προκαλέσει και η απελευθέρωση της περιστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τα άγια χρόνια της Πρωθυπουργίας του, εξού και η φωτό του άρθρου, αριστερά του ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Αρχιεπίσκοπος Πάσης Ελλάδος.

Ήταν μια ιστορική στιγμή και όσοι λένε πως μας άλλαξε τα φώτα είναι όργανα της Δεξιάς. Να τα λέμε όλα.

Από εκεί και πέρα ο φετινός εορτασμός είναι προεκλογικός και μου λένε πως στα ούζα μετά το άγιασμα των υδάτων το μενού εκτός από ψάρια και θαλασσινά θα έχει και κορυφαίο Υπουργό, που μόνο με ένα θαύμα σώζεται μετά τας εκλογάς, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη