• emo.gr
 • Slider
 • Μπορεί να ξανασυμβεί ένα κραχ τύπου 1929;
Μπορεί να ξανασυμβεί ένα κραχ τύπου 1929;

Αντίστοιχη κατάσταση σήμερα, ίσως ξανάφερνε τούς δεινόσαυρους στους δρόμους!

Ήταν μια Τρίτη τού Οκτωβρίου τού 1929, όταν -αφού είχαν προηγηθεί λίγες μέρες πρίν κάποιος πρόσκαιρες αλλά δυνατές οικονομικές καταιγίδες- συνέβη ή τέλεια καταιγίδα…. αυτή πού βύθισε την Αμερική στη Μεγάλη Ύφεση και χιλιάδες επενδυτές στα πρόθυρα τής απόγνωσης και τής καταστροφής!

Όπως καί τώρα έτσι καί τότε τό χρηματιστήριο βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα καί ο εφησυχασμός, η απόλυτη ευφορία καί φυσικά ή υπέρμετρη απληστία έφεραν τα σύννεφα τού πανικού και αυτά αφού πύκνωσαν καί μαύρισαν τόν ουρανό τής Γουωλ Στρητ, έφεραν νομοτελειακά την απόλυτη καταιγίδα!

Τελικά υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος λόγος, κάτι πού να ερμηνεύει το Κραχ;

Τελικά αυτός δεν είναι ό ρόλος των αγορών;

Αυτή δεν είναι ή λειτουργία τούς;

Ήμήπως όχι; Μα πού στηρίζονται;

Εδράζονται σε ανθρώπινες αντιδράσεις καί συναισθήματα πού πάντα δημιουργούν αυτούς τούς κύκλους, γέλιου καί κλάματος στην τελική

Η απληστία καί ό πανικός, τα περίφημα καύσιμα τού λεγόμενου συστημικού κινδύνου, ή αφορμή οι πολλοί νά καταστραφούν καί οι λίγοι νά γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι!

Τι είναι οι αγορές;

Τραινακια τού τρόμου είναι, όπου δεν βλέπεις την ώρα να μπεις, κραυγάζεις από χαρά όταν ανεβαίνουν , ουρλιάζεις από πανικό όταν πέφτουν, καί στήνεσαι στην ουρά για νά ξανανεβεις όταν ηρεμούν με την προσδοκία τού κέρδους!

1929

Λίγο πολύ τις συνέπειες όλοι πλέον τις γνωρίζουν. Αλλά….. ποιός θυμάται αφού ή ευφορία επανήλθε καί ό πανικός πάντα παραμονεύει αφού είναι ο αδερφός τής απληστίας!

Καί τώρα είναι πάλι εποχή νέων υψηλών κα των συνακόλουθων προειδοποιήσεων!

Όμως πλέον υπάρχει ιστορικό, τίποτα δεν είναι όπως ήταν,οι ασφαλιστικές οικονομικές δικλείδες ξέροντας τα αποτελέσματα ενός νέου κράχ έχουν εξελιχτεί και φυσικά ή ρευστότητα σαν όπλο αποφυγής είναι τεράστια, γιατί πλέον ένα ανάλογο κράχ…. δύσκολα θα μπορέσει να επαναφέρει την κανονικότητα!

Έχει δοθεί ή αφορμή αλλά γρήγορα τα αλεξίπτωτα έσωσαν την διάλυση των οικονομιών! Τό θέμα λοιπόν δεν είναι αν μπορεί νά ξανασυμβεί καί αν οι συνθήκες μοιάζουν με τό 1929 για μία τέλεια καταιγίδα.

Τα αλεξικέραυνα προστατεύουν ακόμη και είναι απίθανο να ξανασυμβεί σε αυτήν την έκταση. Πάντα όμως οι αστάθμητοι παράγοντες…. απληστία, πανικός ελλοχεύουν.

Οι αγορές είναι κύκλος και φυσικά έχουν ιστορικό!! Κράχ ή βαθιά διόρθωση και ευκαιρία νέων κορυφών και κερδών;

krax_29

Ο αστάθμητος ανθρώπινος παράγοντας είναι το καύσιμο σε μία πτώση.

Ένα μίνι κράχ, όχι όμως καταστροφή καί ύφεση διότι οι οικονομίες είναι θωρακισμένες πλέον για να αποφευχθεί το κραχ του 1929 που βύθισε στο χάος τα πάντα!

Γιατί τώρα τό πηγάδι είναι απίστευτα βαθύ και κανείς μα κανείς δεν θα ρισκάρει να το μετρήσει!!! Αντίστοιχη κατάσταση σήμερα, ίσως ξανάφερνε τούς δεινόσαυρους στους δρόμους!

Άλλωστε δεν έχουν συμβεί τόσα μα τόσα πού θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παρόμοια καταστροφή;

Όλος ο σημερινός πλούτος πού δεν συγκρίνεται με εκείνη την εποχή και ανήκει σε ένα 5%του πλανήτη θα χαθεί μέσα σε μια μέρα;

Κάποια πράγματα μπορεί να μοιάζουν, ίδια όμως δεν είναι!

Τώρα τα μεγέθη είναι τέτοια και δεν υπάρχουν μόνο μετοχές, αλλά και προϊόντα επί μετοχών, παράγωγα, ανοικτές θέσεις, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης…

Άλλο βάθος: το 1929 ήταν μία αγορά Λούνα Παρκ με βάση τα σημερινά δεδομένα!

 

 • Εντυπωσιασμένος
 • Χαρούμενος
 • Απογοητευμένος
 • Θυμωμένος
 • Βαρετό
 • Φοβισμένος

#emo attacks
 • Άννα, δεν ήμουνα εγώ για (τη μετάλλαξη της) Μποτσουάνα
 • Αυτό που μας παρηγορεί είναι πως σε κάποιο δωμάτιο, κάποιοι, γράφουν το μανιφέστο άρνησης της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης
 • Σύνδεσμος Πειραιώς – Κήπος Φαναρίου 1-0, ημιχρόνιον 0-0, το τέρμα επέτυχε ο Ελ Νίνιο – Τικίνιο εις το ενενηκοστό λεπτό της αμφίρροπης αναμετρήσεως. Χωρίς τον Ανδρούτσο ηγωνίσθη η ελληνική ομάς, θα παίξει με το Χάνι της Γραβιάς. Διεκρίθη ο εκ Μολδοβλαχίας Ρέαμτσουκ
 • Δεν κατανοούμε που είναι το πρόβλημα στην Τουρκία: πετάγονται ως την ελληνική επικράτεια, ψωνίζουν τα χρειώδη και επιστρέφουν. Άντε να τους πάρει 5 ώρες