• emo.gr
  • Emotions
  • Η θέση της γυναίκας στη Μέση Ανατολή
Η θέση της γυναίκας στη Μέση Ανατολή

Είναι φανερό πως στις χώρες της Μέσης Ανατολής το πρόβλημα είναι μεγαλύτερων διαστάσεων λόγω θρησκευτικών και πολιτιστικών παραγόντων.

Τις τελευταίες δεκαετίες η γυναίκα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και έχει εξασφαλίσει επάξια τη θέση της στην κοινωνία και την πολιτική, κάτι που παλιότερα θεωρούνταν ουτοπικό. Για να συμβεί αυτό, δόθηκαν αγώνες ετών, έγιναν πολλές απεργίες και διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Η πιο γνωστή απ’όλες πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου 1857 με πρωταγωνίστριες εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα λευκά που απαιτούσαν την ίση αμοιβή με τους άντρες. Η απεργία κατέληξε σε αιματοχυσία, όμως άνοιξε ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων στο δυτικό κόσμο. Έτσι, το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Στην Ελλάδα, η γυναίκα απέκτησε πλήρη πολιτικά δικαιώματα στις 28 Μαΐου 1952. Η χώρα που έγραψε ιστορία ήταν η Σρι Λάνκα, η οποία εξέλεξε για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργό – την Σιρίμαβο Μπανταρανάικε – στις 28 Μαΐου 1960. Την σημερινή εποχή, η Χίλαρι Κλίντον ετοιμάζεται να αφήσει το δικό της στίγμα στην πολιτική της Αμερικής, αφού είναι διεκδικήτρια της θέσης του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι διακρίσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα και η κοινωνία συνεχίζει να φέρεται υποτιμητικά προς το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ υπάρχουν αρκετά ακόμα εμπόδια στον δρόμο για την ισότητα των δύο φύλων, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Μεγάλος αριθμός γυναικών και κοριτσιών πέφτουν θύματα διακρίσεων, κακοποίησης και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Είναι φανερό ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής το πρόβλημα είναι μεγαλύτερων διαστάσεων λόγω θρησκευτικών και πολιτιστικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες πολλών χωρών της  Ανατολής δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη και υφίστανται τον έλεγχο του συζύγου τους, ο οποίος είναι διαχειριστής της περιουσίας τους και υπεύθυνος για την ανάτροφη των παιδιών της οικογένειας. Είναι χρέος των γυναικών να υποκύπτουν στις επιθυμίες των αντρών τους – και σε περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής – όπου δεν έχουν την δυνατότητα άρνησης παρά μόνο σε περίπτωση που ο σύζυγος δεν έχει καταβάλει το συμφωνητικό μέρος της προίκας ή είναι εποχή νηστείας. Οι νομοθεσίες που αφορούν την διάζευξη διαφέρουν απο περιοχή σε περιοχή. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση διαζυγίου μόνο αφού έχουν υποστεί κακοποίηση. Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, η γυναίκα διώχνεται από το σπίτι του συζύγου.

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται πως έχει ένα από τα σκληρότερα συστήματα στον κόσμο, που συχνά περιορίζει τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία. Οι γυναίκες κάτοικοι δεν έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορήσουν εκτός σπιτιού ούτε καν για να επισκεφτούν τον γιατρό, χωρίς την συνοδεία του συζύγου τους, ή κάποιου άλλου αρσενικού μέλους της οικογένειας. Μάλιστα, δεν μπορούν να δημιουργήσουν ούτε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα τους χωρίς την έγκριση του συζύγου.

Όσον αφορά την οδήγηση, δεν υπάρχει κάποιος επίσημος νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν όχημα. Ο λόγος είναι κυρίως βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που τους το απαγορεύουν, καθώς Σαουδικοί κληρικοί υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες οδηγοί «υπονομεύουν τις κοινωνικές αξίες». Το 2011 μία ομάδα γυναικών της Σαουδικής Αραβίας οργάνωσε μία εκστρατεία με το όνομα «Women2Drive», σύμφωνα με την οποία ενθάρρυναν τις γυναίκες να αψηφήσουν τους κανόνες και τις προέτρεπαν να δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες και βίντεο του εαυτού τους που οδηγούν. Ωστόσο, η καμπάνια δεν είχε μεγάλη απήχηση και δεν έφερε αποτελέσματα.  Επιπλέον, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να ντύνονται με τρόπο που τονίζει την ομορφιά τους ή να φοράνε μακιγιάζ. Η πλειοψηφία αναγκάζεται να φοράει ένα μακρύ μαύρο μανδύα που ονομάζεται abaya και να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντήλι. Ακόμη, απαγορεύεται να κάνουν μπάνιο σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες, ή να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Επίσης, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζουν προβλήματα συμμετοχής σε αθλήματα. Οι πρώτες γυναίκες αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου αντιμετώπισαν τον ρατσισμό των ομοεθνών τους και έπρεπε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους να συνοδεύονται απο κάποιον άντρα «φρουρό» και να φοράνε κατάλληλο ένδυμα που θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του και τα μαλλιά τους.

Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα οι συνθήκες για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αρχίζουν να αλλάζουν. Οι περισσότερες έχουν πλέον δικαίωμα στην εκπαίδευση και δεν θέλουν να ζουν στο «σκοτάδι», παρ’όλες τις απαγορεύσεις που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2015 ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που εξελέγη στην περιφέρεια της Μέκκας ονομάζεται Σάλμα Μπιντ Χιζάμπ Αλ Οτέιμπι.

Ακόμη ένα κράτος της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιεί δειλά βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού είναι η Ιορδανία. Οι γυναίκες της Ιορδανίας έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς την συνοδεία του συζύγου τους – κάτι που δεν ισχύει σε άλλες χώρες της  Ανατολής – και κατέχουν σημαντικές θέσεις στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας. Επίσης, η Ιορδανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο γυναίκες ιορδανικής καταγωγής, που έχουν παντρευτεί ξένους, μπορούν να «περάσουν» την εθνικότητα στα παιδιά τους, έτσι ώστε να διασφαλίζουν στα παιδιά προνόμια που δεν είχαν παλιότερα. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα είναι σημαντικά για το γυναικείο φύλο και αποδεικνύουν την εξέλιξη του πολιτισμού, εντούτοις συμβαίνουν ακόμη περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες της Ιορδανίας.

Λόγω των παραπάνω γεγονότων, πολλές γυναίκες της Μέσης Ανατολής είναι ακτιβίστριες και μάχονται για τα δικαιώματα τους και εκατομμυρίων άλλων γυναικών. Συχνά, παραβρίσκονται σε ομιλίες και συνέδρια με στόχο την ισότητα των δύο φύλων και την αποκατάσταση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Αναφέρουν, ότι η τεχνολογία και συγκεκριμένα τα μέσα ενημέρωσης έχουν μεγάλο ρόλο στον αγώνα τους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί πλατφόρμες κοινωνικής ενημέρωσης, όπως το facebook ή το twitter. Μέσω αυτών των κοινωνικών δικτύων, αυτές οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να μεταδώσουν το μήνυμα τους όχι μόνο σε γυναίκες που βρίσκονται στην αντίστοιχη θέση, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Κασσελίστας -υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ 2-0
    Τζάκρη και Πούλου τα γκολ στις καθυστερήσεις
  • Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια: το λες και κανονικότητα
  • Σιγά τον Μασκ. Αφού μάζεψε όλο το χαρτί, έγινε Υπουργός. Και οι δικοί μας το κάνουν αυτό, αλλά ανάποδα
  • Επιμένει ο Τραμπ στη νοθεία. Κατάλαβε πως τον έβγαλαν για να τον εκθέσουν