- emo.gr
- Slider
- O διαιτητής που σφύριζε διαρκώς στον Γκάλη “βήματα” (βίντεο)
Ένας “σταρ” της διαιτησίας, που έδινε οδηγίες για “καλό και καθαρό ματς” πριν το τζάμπολ (δείτε το βίντεο στην αρχή) κάτι που βλέπουμε μόνο στην πυγμαχία πια.
Πρόκειται για το απόλυτο τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ. Νίκος Γκάλης, μέλος του Hall of Fame, ο παίκτης που συνέδεσε το όνομα του με την εξάπλωση του μπάσκετ, ο άνθρωπος που δίδαξε επαγγελματισμό στον αθλητισμό σε εποχές περίπου ερασιτεχνικές.
Τα επιτεύγματά του με τον Άρη, την Εθνική αλλά και τον ΠΑΟ στο τέλος της καριέρας του πασίγνωστα και χιλιοειπωμένα.
Αυτό που είναι γνωστό μόνο στους ιστοριοδίφες του αθλήματος, είναι πως υπήρξε ένας διαιτητής που δεν συγχωρούσε το αμερικάνικο “βηματάκι” στην αρχή της προσπάθειας του μυθικού Νικ δε Γκρικ, του απόλυτου τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ, του ανθρώπου που γνώριζαν στα ΄80ς και οι ψαράδες στη Σκανδιναβία, οι οποίοι ανάθεμα κι αν ήξεραν που πέφτει η Ελλάδα
Ο Νίκος Κουμπούρης, λάτρης του “τύπου” και της απόλυτης τήρησης των (τότε) κανονισμών σφύριζε “βήματα” του Γκάλη, γεγονός που έκανε τον Θρύλο να τον κοιτά με το σήμα κατατεθέν “eye of the tiger”.
(Φωτό ρετρό με Παραγιό, Θανάση Γιοχαλή, Νίκο Κουμπούρη και Μέμο Ιωάννου)
Συγχωρεμένος εδώ και κάποια χρόνια ο Νίκος Κουμπούρης, πέθανε ξεχασμένος σχεδόν από όλους, μετά από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Μεγάλη μορφή του αθλήματος, έχοντας διαιτητεύσει για δεκαετίες χιλιάδες αγώνες όλων των κατηγοριών
Ήταν κάποτε ένας “σταρ” της διαιτησίας, που έδινε οδηγίες για καλό και καθαρό ματς πριν το τζάμπολ (δείτε το βίντεο στην αρχή) κάτι που συνήθως βλέπουμε μόνο στην πυγμαχία πια.
Με τις χαρακτηριστικές έντονες κινήσεις των χεριών, ήλεγχε απόλυτα το ματς, τον άλλο διαιτητή, τη Γραμματεία, τις γκρίνιες των πάγκων, ενώ δεν υπήρχε περίπτωση να διστάσει ποτέ σε καμία απόφαση, όσο δύσκολη κι αν φαινόταν.
Είχε ανάγει σε επιστήμη τη γωνία με την οποία ο διαιτητής θα είχε την καλύτερη αντίληψη για τη φάση.
Δείτε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο δίνει ρεσιτάλ (στο 6:30 και στο 6:55 σφυρίζει σε δύο σερί επιθέσεις βήματα στον Γκάλη ενώ στο 17:00 του εξηγεί τι συνέβη…)
Πέραν του Κουμπούρη θα δείτε Κυριάκο Βίδα στα ντουζένια του, Αργύρη Παπαπέτρου (τον μπαμπά του Ιωάννη αλλά και του Γιώργου) σε μεγάλη βραδιά, τον Ρωμανίδη πενταδάτο πριν την έλευση του Σούμποτιτς, τον ξανθό (για τα δεδομένα του) περίπου ψύχραιμο, τον Κοκολάκη έχοντας μόλις πάει στον Άρη, ενώ ο Μιχάλης Κυρίτσης προπονητής τότε του ΠΑΟ, θα ήταν ο κόουτς που θα το τελευταίο πρωτάθλημα με την “αυτοκρατορία” το 1991, ενώ ο Γκάλης θα τελείωνε άδοξα την καριέρα του στον ΠΑΟ το 1995.
Αήττητη ήταν η ομάδα του Άρεως κατά το ωτήριον έτος 1986 (έτσι κλινόταν η γενική τότε από τους μορφωμένους) μέχρι εκείνο το παιχνίδι Κυπέλλου για το εισιτήριο στον τελικό.
-
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
4 εβδομάδες ΠΡΙΝ