- emo.gr
- emollient
- Ο παικταράς που αγνόησε επιδεικτικά για χρόνια η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ
Φτάσαμε στην περίοδο 1996-97 που ήταν 2ος σκόρερ στο Πρωτάθλημα με 499πόντους πίσω μόνο από την καλαθομηχανή Αλφόνσο Φορντ για να του δώσουν τη θέση του στην Εθνική…
Υπάρχει ένας παίκτης που ντεμπουτάρισε στην Α΄Εθνική στα 16 του, πήρε τα πάντα ως πιτσιρικάς, πρωτάθλημα μίνι, Παίδων, Εφήβων, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας του, ένας εμβληματικός σκόρερ, ένας μεγάλος τριποντάκιας, ενώ τα μακριά χέρια του, του επέτρεπαν να κλέβει διαρκώς μπάλες, ενώ η ντρίπλα του ήταν ασυναγώνιστη πολύ χαμηλά στο παρκέ.
Παραμένει άλλωστε ακόμη και σήμερα ο 1ος τριποντέρ στα χρόνια της Basket League. Άριστος χειριστής της μπάλας, έβρισκε συνήθως την καλύτερη επιλογή, σκοράροντας ή δημιουργώντας. Μια αληθινή ιδιοφυία μέσα στις 4 γραμμές του παρκέ.
Μέσα στη λίστα των 10 κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος από καταβολής Α’ Εθνικής, ήτοι από την περίοδο 1963-64.. 6ος στη σχετική λίστα, ο ένας και μοναδικός Άγγελος Κορωνιός.
Παιδί του Περιστερίου, ο Κορωνιός σε ηλικία μόλις οχτώ ετών έκανε το δελτίο του στον ΓΣΠ. Ο προσωρινός υποβιβασμός του Περιστερίου στην Α2 τον έκανε πιο γρήγορα πενταδάτο. Το Περιστέρι επέστρεψε και με μια τρομερή φουρνιά Ελλήνων παικτών (Κασουρίδης, Τσαγκόπουλος, Μυλωνάς, ο αείμνηστος Φάσουρας και καθιερώθηκε ως μια από τις κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας: οι πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης.
Με ηγέτη τον Κορωνιό που συνέχισε να φοράει τη φανέλα της ομάδας μέχρι το 1998.
Την περίοδο 1990-91, αν και συμπεριλήφθηκε στην πρώτη 5άδα των σκόρερ του Πρωταθλήματος σημειώνοντας 562 πόντους, δεν θα πάει στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Το μυθικό δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη θα πλαισιώσουν στα γκαρντ Παταβούκας και Γάσπαρης.
Η πρώτη φορά που συμμετείχε σε μια μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ομάδα, ήταν το 1992 όταν έπαιξε στο Προολυμπιακό της Μούρθια. Ο Γκάλης δεν πήγε και τον Γάσπαρη αντικατέστησε ο Μπουντούρης. Ο επίσης του Περιστερίου Μυλωνάς θα είναι για 2η σερί χρονιά στην Εθνική, που έχει τριάρια τον Φάνη, τον Νάσο Γαλακτερό αλλά και τον Παπαδόπουλο του Ηρακλή.
Για την εξέλιξη και τις παραστάσεις του Άγγελου Κορωνιού, το ντεμπούτο με την Εθνική στα 23 ήλθε πολύ αργά. Αλλά τα «καλύτερα» έπονται.
Η Εθνική θα τον αγνοήσει για μια ολόκληρη πενταετία!!!
Οι δικαιολογίες που ειπώθηκαν κατά καιρούς ήταν πολλές: πως δεν μπορούσε να παίξει μαζί με τον Γκάλη, μιας και ήταν και οι δύο κοντοί, αλλά ο Νικ σταμάτησε το 1991 από την Εθνική…
Πως ήθελαν αναλώσιμους ρολίστες γύρω από τους βασικούς γκαρντ και όχι πρωταγωνιστές.
Ίσως κάποιοι ήθελαν εξασφαλισμένη τη θέση τους στην πεντάδα, έλεγε τότε η πιάτσα, κι ο Άγγελος αν πήγαινε δεν ήταν για πάγκο καθόλου.
Η πλάκα είναι πως μιλάμε για τα χρόνια που η Εθνική είχε μεγάλο θέμα με το περιφερειακό σουτ…
Το 1993 στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, τα γκαρντ ήταν ο Γιαννάκης, ο Μπακατσιάς, ο Παταβούκας και τέταρτος ο Λευτέρης Κακιούσης…
Το 1994 αντί του Λευτέρη θα ξαναπροτιμηθεί ο Μπουντούρης, 5ο γκαρντ η Εθνική δεν έπαιρνε στη 12άδα, και ναι σωστά μαντέψψατε, ξανά εκτός ο Κορωνιός!
Να σημειωθεί πως ο άλλος μεγάλος γεννηθείς το 1969 Νάσος Γαλακτερός μεσουρανούσε εκείνα τα χρόνια με την Εθνική.
Το 1995 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας ο Κακιούσης θα προτιμηθεί ξανά στη θέση του Νίκου Μπουντούρη και εννοείται πως ο Κορωνιός είναι για ακόμη μία φορά εκτός!
Το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο κύκνειο άσμα του Γιαννάκη, τη θέση του 4ου γκαρντ θα ξαναπάρει ο Κακιούσης, ενώ Μπακατσιάς και Παταβούκας (ψηλά και διαφορετικά γκαρντ ) είχαν καθιερωθεί, ενώ ο Άγγελος Κορωνιός θα παραμείνει και πάλι στην Αθήνα!
Αυτό δεν σημαίνει πως ο Λευτέρης Κακιούσης ήταν κακός παίκτης. Ήταν ένα ταχύτατο γκαρντ με ύψος 1,89, αλλά η σύγκριση με τον Κορωνιό δεν τον ευνοούσε καθόλου, θεωρητικά τουλάχιστον. Ήταν άλλη κλάση ο Άγγελος.
Φτάνουμε στην περίοδο 1996-97 που ο Κορωνιός ήταν 2ος σκόρερ στο Πρωτάθλημα με 499 -με βάση τους αριθμούς της κανονικής περιόδου- πίσω μόνο από τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ, μια πραγματική καλαθομηχανή.
Ο Γιαννάκης είναι στον πάγκο πλέον για το Ευρωμπάσκετ του 1997 στην Ισπανία και ο Κορωνιός επιτέλους στην πεντάδα της Εθνικής. Δεν μπορούσαν να τον αγνοήσουν ενώ ο Κακιούσης δεν συμμετείχε και στη θέση του πήγε ο νεαρός τότε Καλαϊτζής.
Ο Κορωνιός θα παίξει και στο Παγκόσμιο της Αθήνας του 1998 (πάλι 4η θέση για την Εθνική όπως το 1997) και θα κλείσει τον κύκλο του στην Εθνική μετά το αποτυχημένο Ευρωμπάσκετ του 1999 στη Γαλλία.
Στα 30 του τελειώνει με την Εθνική, που έχοντας χάσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του 2000 θα αποτύχει και το 2001 χωρίς τον Άγγελο Κορωνιό, βιώνοντας χρονιές κακές που θα σταματήσουν το 2005, τη χρονιά που ο Περιστεριώτης πλέι μέικερ θα σταματήσει το μπάσκετ, παίζοντας για τον Ολυμπιακό την τελευταία χρονιά..
Συνολικά μέτρησε 105 παιχνίδια και 941 πόντους με την Εθνική ομάδα των ανδρών, αγωνιζόμενος ουσιαστικά μόνο μια τριετία με τη γαλανόλευκη…
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΑΚΕ στο επίπεδο της Basket League (από το 1992-93) ο Άγγελος Κορωνιός είναι…
16ος σε αγώνες (359)
3ος σε πόντους (5.170)
1ος σε εύστοχες βολές (1.488)
22ος σε εύστοχα δίποντα (887)
1ος σε εύστοχα τρίποντα (636)
6ος στις ασίστ (975)
10ος στα κλεψίματα (412)
Μια ιστορία που δείχνει πως η αξιοκρατία δεν ήταν ποτέ το δυνατό μας σημείο. Ούτε καν στο μπάσκετ, για το οποίο τόσο παινευόμαστε….
-
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ