• emo.gr
  • Slider
  • Ψάχνοντας το “παράθυρο” εξόδου στις αγορές
Ψάχνοντας το “παράθυρο” εξόδου στις αγορές

Ύστερα από τρία χαμένα χρόνια

Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμολόγηση και τη ζήτηση για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, με το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ να συναντάται αύριο Πέμπτη, δημοσιεύοντας παράλληλα την έκθεση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα η S&P θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την Παρασκευή.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η καθυστέρηση της έκδοσης μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι ανησυχίες των επενδυτών, πολλοί από τους οποίους θα απαιτούσαν μεγαλύτερη απόδοση ως αντάλλαγμα για την αγορά ελληνικού χρέους πριν από αυτά τα σημαντικά γεγονότα.

Αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε κοντά το 5,1%, ωστόσο σήμερα διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα και στο 5,327% με άνοδο 1,2% από χθες. Στο 2ετές η απόδοση κινείται σταθεροποιητικά γύρω στο 3,4%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τους “στόχους” της ελληνικής κυβέρνησης για μία επιτυχημένη έκδοση, το timing θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το επίπεδο του yield του 10ετούς το οποίο “πρέπει” να πέσει κάτω από το 5%.

Η επιτυχημένη έστω και δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές ομολόγων ( την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες) θα έχει ζωτική σημασία για να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μία “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Ο Peter Schaffrik στην RBC Capital Markets σημειώνει ότι η απόδοση του 10ετούς χρέους ομολόγου είναι χαμηλότερη από εκείνη που βρισκόταν την τελευταία φορά που η Αθήνα εξέδωσε ομόλογα το 2014, “καθιστώντας το σημερινό σκηνικό της αγοράς ευνοϊκό”.

“Το να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές θα ήταν ένα σημάδι επιτυχίας για την κυβέρνηση, άρα το στοιχείο της φήμης είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για ένα σημείο εκκίνησης έτσι ώστε να σταθεί η Ελλάδα στα δικά της πόδια – μια φράση που οι Έλληνες αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν πρόσφατα”, όπως σημειώνει ο Stuart Culverhouse, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής έρευνας στην Exotix.

2014 vs 2017

Σύμφωνα με τον Richard Segal, αναλυτή της πιστωτικής αγοράς στην Manulife, ένας από τους στόχους της Αθήνας είναι να “επανεγκατασταστήσει” την θέση της στις αγορές. Επίσης τονίζει ότι οι αποδόσεις στα 10ετή είναι χαμηλότερες από το 2014, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, όταν βρισκόντουσαν στο 8,5%.

“Το 2014 η Ελλάδα βρήκε ένα αρκετά καλό παράθυρο για να βγει στις αγορές και ευτυχώς γιατί μετά η αγορά έκλεισε για πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Τώρα η προοπτική είναι επίσης αρκετά ευνοϊκή, καθώς έχει οικοδομηθεί πολιτική αξιοπιστία.

Επίσης, οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ φαίνονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ οι χώρες με υψηλότερο κίνδυνο όπως η Ισπανία έχουν σημειώσει επίσης βελτίωση. Έτσι, το σκηνικό στις περιφερειακές χώρες είναι πολύ καλύτερο”, καταλήγει ο Segal.

Το επενδυτικό κλίμα

“Το 2014 το κλίμα ήταν θετικό και φαινόταν το τέλος των μνημονίων. Ωστόσο στη συνέχεια η πολιτική έκανε μια στροφή προς το χειρότερο και αυτό που ακολούθησε είναι ουσιαστικά τρία χαμένα χρόνια. Η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, και με δεδομένο ότι οι μνήμες  του πρόσφατου παρελθόντος δεν έχουν σβήσει, αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών. Επομένως, είναι σημαντικό η Αθήνα να παραμείνει αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις”, σημειώνει ο Culverhouse.

“Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός, πέφτει ανάμεσα σε δύο ομάδες επενδυτών – για τους επενδυτές των ανεπτυγμένων αγορών είναι πολύ μικρή και, πιθανώς, πολύ μη ρευστοποιήσιμη και επικίνδυνη .

Για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών – αν και η Ελλάδα έχει το άρωμα μίας αναδυόμενης αγοράς δεν βρίσκεται στους βασικούς δείκτες της περιοχής”, όπως προσθέτει.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει, μία ελληνική έκδοση μπορεί να βρει απήχηση καθώς βρισκόμαστε σε μία ήρεμη περίοδο για την Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υπάρχει η υποστήριξη του ΔΝΤ και των διεθνών οργανισμών.

Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες εταιρικές εκδόσεις

Ο Segal σημειώνει πως εάν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποδειχθεί γερή και επιτυχής, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για πολλές περαιτέρω εταιρικές εκδόσεις σε κλάδους όπως η κοινή ωφέλεια, οι τηλεπικοινωνίες και ακόμα και για την Coca Cola. Θα βοηθήσει επίσης στην βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, κάτι το οποίο θα μειώσει την πίεση που δέχεται ο κλάδος, και θα επιτρέψει την πρόσβαση των εταιρειών σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Ωστόσο αυτές οι εξελίξεις, όπως τονίζει, εξαρτώνται από την τήρηση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, των συμφωνηθέντων, όπως η συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Κασσελίστας -υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ 2-0
    Τζάκρη και Πούλου τα γκολ στις καθυστερήσεις
  • Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια: το λες και κανονικότητα
  • Σιγά τον Μασκ. Αφού μάζεψε όλο το χαρτί, έγινε Υπουργός. Και οι δικοί μας το κάνουν αυτό, αλλά ανάποδα
  • Επιμένει ο Τραμπ στη νοθεία. Κατάλαβε πως τον έβγαλαν για να τον εκθέσουν