- emo.gr
- Παιχνίδια Εξουσίας
- Διεθνή
- Σε μέτωπο κατά της Κίνας στοχεύει ο Τραμπ με την πολιτική δασμών
Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου ασφαλώς και είναι να βλέπει την μία μετά την άλλη τις μεγάλες οικονομίες να διεκδικούν και αυτές εξαιρέσεις από την πολιτική δασμών. Και έρχεται άρα η στιγμή που στο τραπέζι πέφτουν τα περίφημα ανταλλάγματα.
Στους δασμούς στον χάλυβα βασικός στόχος είναι η Κίνα, της οποίας η σχετική βιομηχανία δέχεται ενισχύσεις και κρατική υποστήριξη ενώ παράλληλα απασχολεί ένα εργατικό δυναμικό με μισθούς πείνας.
Αυτά τα δυο γεγονότα καταστρατηγύν κάθε έννοια ελεύθερου εμπορίου που οφείλει θεωρητικά να είναι και δίκαιο.
Η Κίνα εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες εισάγουν το 20% της κινεζικής παραγωγής χάλυβα. Η Κίνα ηγεμονεύει τις παγκόσμιες αγορές μέσω του φθηνού νομίσματός της τα τελευταία 25 χρόνια. Με την νομισματική του πολιτική το Πεκίνο, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο απόθεμα ξένων νομισμάτων στον κόσμο, με τα οποία πλημμύρισε τις παγκόσμιες αγορές δανεισμού (κυρίως αμερικανικά ομόλογα), βασικά για να έχει φθηνό δανεισμό, κάτι που οδήγησε στην παγκόσμια φούσκα δανεισμού και τελικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αγοράζει η Αμερική τα φθηνά προϊόντα της Κίνας, και το Πεκίνο, παίρνει τα δολάρια και αγοράζει ομόλογα, παρέχοντας στη συνέχεια περισσότερο δανεισμό στις ΗΠΑ, για να αγοράσουν περισσότερα φθηνά κινεζικά προϊόντα. Και συνεχίζεται ο κύκλος. Και στην πορεία η Κίνα κατάφερε να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα νομίσματα αποτελούν μηχανισμό ισορροπίας για την πρόληψη της δημιουργίας της παγκόσμιας φούσκας. Όταν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο σε ανοικτή οικονομία, η ζήτηση των αγορών για yuan, με δεδομένη την επιθετική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, θα οδηγούσε λογικά την αξία του νομίσματος της Κίνας υψηλότερα, κάνοντας τις εξαγωγές της λιγότερο ελκυστικές.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου είναι όμως αυτή που καθορίζει την αξία του yuan, και το να το κρατά φθηνό είναι μέρος του οικονομικού μοντέλου της Κίνας.
Μπορεί οι δασμοί να στοχεύουν μέταλλα, αλλά το νόμισμα είναι το εργαλείο που τα κάνει όλα. Το Πεκίνο δεν είναι το μόνο που ξέρει τη συνταγή. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η Γερμανία με το ευρώ, εντός και εκτός ΕΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει ότι εξετάζει ήδη την εξαίρεση και της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τους δασμούς τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.
Είχαν πρηγηθεί συναντήσεις που είχαν στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, αλλά και ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Χιροσίγκο Σέκο, με τον Αμερικανό Εκπρόσωπο Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Σε αυτές Βρυξέλλες και Τόκιο ζήτησαν ευθέως εξαίρεση από το καθεστώς των δασμών, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλειά τους τις εισαγωγές χάλυβα από Ευρώπη και Ιαπωνία. Ως στενός εταίρος των ΗΠΑ στο μέτωπο της ασφάλειας και του εμπορίου, η Ε.Ε. θεωρεί πως πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα. Το ίδιο και το Τόκιο
Είναι σαφές πως η απόφαση Τραμπ να εξαιρέσει τον Καναδά και το Μεξικό έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για υποχωρήσεις των δύο στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της τριμερούς εμπορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA.
Η Ε.Ε. έχει δείξει πως ακριβώς θα απαντήσει εάν τελικά οι ΗΠΑ δεν δώσουν εξαίρεση. Η λίστα με τα αντίποινα είναι έτοιμη και περιλαμβάνει πληθώρα αμερικανικών προϊόντων. Ωστόσο δεν έχει κάνει καμία νύξη για πιθανά ανταλλάγματα και δύσκολα θα παραδεχόταν δημοσίως κάτι τέτοιο.
Πέραν του εμπορίου ο Τραμπ έχει εξαπολύσει επανειλημμένα πυρά κατά των ευρωπαϊκών χωρών για την «ανεπαρκή» συμβολή τους στο ΝΑΤΟ. Η Ε.Ε. ξεκαθαρίζει πως ΝΑΤΟ και δασμοί δεν συνδέονται, αλλά παρασκηνιακά συνδέονται.
Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να ζητήσει από την Ε.Ε. να την βοηθήσει απέναντι στην Κίνα με ταυτόχρονες πιέσεις στον δράκο. Υπάρχει έντονη ανησυχία για την κινεζική επέλαση στη Δύση μέσω εξαγορών επιχειρήσεων και είναι φανερό πως επιχειρείται να μπει τουλάχιστον ένα φρένο σεπρώτη φάση, με απώτερο στόχο την ανάσχεση της κινεζικής ποικιλότροπης διείσδυσης στις δυτικές οικονομίες.
-
Πολυτεχνείο: Πολιτικές τελετουργίες ή το τραπέζι του Ινδιάνου
1 εβδομάδα ΠΡΙΝ -
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
4 εβδομάδες ΠΡΙΝ