• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Ανορεξία, ασιτία, αφυδάτωση, υπόταση, αδυναμία, αναιμία, βραδυκαρδία
Ανορεξία, ασιτία, αφυδάτωση, υπόταση, αδυναμία, αναιμία, βραδυκαρδία

διαστρεβλωμένη αντίληψη απέναντι στο φαγητό, υπερβολικές απαιτήσεις, έντονο ενδιαφέρον και αξιολόγηση με βάση την εικόνα του σώματος, τελειοθηρία και απόλυτος τρόπος σκέψης.

Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι μία διαταραχή αυτο-επιβαλλόμενης ασιτίας που σχετίζεται με τον έλεγχο του βάρους, επηρεάζοντας παράλληλα την σωματική και ψυχική υγεία.

Η διαταραχή είναι πιο κοινή στις γυναίκες και εκδηλώνεται με: πολύ λεπτή σιλουέτα, διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος (βάρους/ σχήματος), Δείκτης Μάζας Σώματος < 17, συνεχής ενασχόληση με το φαγητό, αποφυγή λήψης τροφής, αφυδάτωση, διαταραχές περιόδου ή αμηνόρροια, ξηρότητα δέρματος, υπόταση, αδυναμία, αναιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, δυσκοιλιότητα, αύξηση κορτιζόλης, βραδυκαρδία κ.α.

Η Ψυχογενής Ανορεξία έχει μέχρι και 25% θνησιμότητα καθώς οι ασθενείς δεν αποδέχονται το πρόβλημα και σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούν να λάβουν θεραπεία. Συχνά απαραίτητη είναι και η νοσηλεία για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της στέρησης.

Ο όρος είναι συχνά παραπλανητικός καθώς η όρεξη πλήττεται σε μετέπειτα στάδια. Χωρίζεται

-Στον περιοριστικό τύπο όπου παρατηρείται μείωση λήψης τροφής και

– στον υπερφαγικό/ καθαρτικό όπου γίνεται χρήση αντισταθμιστικών μεθόδων όπως προκλητός εμετός, καθαρτικά και εξαντλητική άσκηση. Το άτομο συχνά ακολουθεί «τελετουργίες» ασκώντας έλεγχο στο εύρος, την ποσότητα και ποιότητα τροφής.

Τα αίτια δεν είναι απόλυτα γνωστά αλλά εμπλέκεται η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση βιολογικών, γενετικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Στις οικογένειες των ασθενών παρατηρείται μία διαστρεβλωμένη αντίληψη απέναντι στο φαγητό, υποτίμηση και δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των μελών, υπερβολικές απαιτήσεις, έντονο ενδιαφέρον και αξιολόγηση με βάση την εικόνα του σώματος, τελειοθηρία και απόλυτος τρόπος σκέψης.

Το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να διαχωρίσει το αίσθημα της πείνας και της ευχαρίστησης με αποτέλεσμα η υπερφαγία και η στέρηση να διεγείρουν με προβληματικό τρόπο το ‘σύστημα επιβράβευσης’ του εγκεφάλου. Αυτή η διέγερση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής σταματάει κάθε ανεξέλεγκτο αρνητικό συναίσθημα.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την βοήθεια ψυχολόγου, ψυχιάτρου, διατροφολόγου και παθολόγου ενώ απαραίτητη είναι και η συμμετοχή της οικογένειας. Είναι βασική η παραδοχή της εμμονής του βάρους ως υπερβολική ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ κάτω του φυσιολογικού.

Η γνωστική συμπεριφορική παρέμβαση σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός υγιούς τρόπου αντιμετώπισης των συναισθηματικών προβλημάτων. Συμβάλλει στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης, στη διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος και της σχέσης με το φαγητό. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν την εξομάλυνση των συγκρούσεων με τον εαυτό και την οικογένεια, τη διευκόλυνση και η μείωση των δυσλειτουργικών στοιχείων της προσωπικότητας.

 


#emo attacks
  • Προς τι ο σάλος; Πήρε ο Ζάεφ το “Μακεδονία” για τη χώρα του; Υπάρχει άλλο κράτος που να φέρει αυτό το όνομα; Το Βόρεια θα το χρησιμοποιεί χαϊδευτικά. Καλά κρασιά και ‘Ακάκιε,τα φασόλια να είναι από τις Πρέσπες”
  • “Δεν πάω πουθενά” απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις φήμες που τον φέρνουν στην Αυτοδιοίκηση: παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκεί που όλα αρχίζουν με χαρά και τελειώνουν με Καρρά!
  • Μέχρι το 2030, 2040 άντε 2050, οι τωρινοί πολιτικοί θα είναι ιδιώτες
  • Ρεμπέτης-Μπέτις μεδέν-μεδέν
  • Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή γύρω από την (μη) περικοπή των συντάξεων: μάλλον πήγαν Ιταλία με το ασημένιο βέλος
  • Καζαντζιδική είναι η Κατερίνα ρε παιδιά: “μα το δικό σου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα”