• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Η σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών μόλις άρχισε
Η σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών μόλις άρχισε

Με αναστολή εκταμίευσης κοινοτικών πόρων απειλούν οι Βρυξέλλες σε πρώτη φάση

Την απειλή κυρώσεων προς την Ιταλία επαναφέρει χωρίς περιστροφές ο Πιερ Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να  υπάρξει συμφωνία για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τόνισε πως επιθυμεί το διάλογο αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία, η επιβολή μέτρων είναι μια επιλογή.

Αποσαφήνισε πάντως πως δεν υπάρχει απόφαση μέχρι στιγμής ενώ άσκησε νέα κριτική κατά της Ρώμης για αδυναμία συμμόρφωσης.

Έβαλε και dealine την 13η Νοεμβρίου, προκειμένου η Ιταλία να απαντήσει συγκεκριμένα στις ενστάσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.

Για ακόμη μία φορά χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, επανέλαβε ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία τροποποίηση του προϋπολογισμού, ισχυριζόμενος ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ.

Με αναστολή εκταμίευσης κοινοτικών πόρων απειλούν οι Βρυξέλλες

Αν η Ιταλία το φτάσει μέχρι το τέρμα δεν αποκλείεται η ΕΕ να προχωρήσει στο πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας «πειθαρχικού ελέγχου» της γειτονικής χώρας.

Η Επιτροπή δύναται να επιβάλλει, στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά μέτρων και προστίμων, συνολικού ύψους έως 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην προσωρινή αναστολή της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων προς τη Ρώμη.

Επίσης, υποβόσκει η απειλή «στενού μαρκαρίσματος» στα δημοσιονομικά, μέσω της τακτικής αποστολής ειδικής αντιπροσωπείας στην ιταλική πρωτεύουσα, μια επανάληψη του μνημονιακού ελέγχου στη χώρα μας

Εφόσον η Ιταλία και πάλι δεν συμμορφωθεί, η Κομισιόν δύναται να επιβάλλει ακόμη αυστηρότερες ποινές όπως τη θέσπιση ενός προληπτικού εποπτικού πλαισίου στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, αλλά και τον περιορισμό ή την αναστολή των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτή τη στιγμή όλα αυτά είναι θεωρητικά και εντάσσονται στο πλαίσιο επίδειξης πυγμής από την ΕΕ και εν πολλοίς αφορούν και την επικοινωνιακή διαχείριση της διαφωνίας, αλλά όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών μόλις άρχισε.

Η Ε.Ε. πετά διαρκώς το μπαλάκι στην Ιταλία, μια αγαπημένη τακτική (χρόνια δουλεμένη στην Ελλάδα) που αποκλείεται να την απαρνηθεί.


#emo attacks
  • Όσο εσείς κορίτσια βγάζετε σέλφι, η άλλη στο Σουδάν παντρεύεται για 500 γελάδες, τρία ΙΧ και 10 χιλιάδες δολάρια
  • Πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές και τώρα περιμένουμε τη σύνδεση της πτώσης με το άνοιγμα κάποιων λογαριασμών
  • “Από τους Καρπετοπανούτσους στους Πανουτσοτατσόπουλους” θα πουν όλοι οι Νικολοαλέφαντοι
  • Συνταξιούχος με κάργα μαλλί, χωρίς ούτε μία άσπρη τρίχα, διεκδικεί τα αναδρομικά για να συνεχίσει τη θεραπεία με το ελιξίριο νεότητας
  • Στο πλαίσιο της θρησκευτικής ουδετερότητας προσελήφθη ο Άγγελος Αναστασιάδης στην Εθνική
  • Ρωτάνε τον κοσμάκη που κοιτά να βγάλει το μήνα “πως βλέπετε την τάδε υποψηφιότητα, πως βλέπετε τη δείνα”