• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Διεθνή
  • Γερό μπάσιμο της Τουρκίας στα κοιτάσματα της Κύπρου
Γερό μπάσιμο της Τουρκίας στα κοιτάσματα της Κύπρου

Ο Ταγίπ Ερντογκάν οδηγεί μαεστρικά και μεθοδικά την Τουρκία σε μια ολική Επαναφορά στην Νατοϊκή αγκάλη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει πράγματα, έχοντας ήδη πάρει πολλές παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για δημιουργία τεχνητών “εντάσεων” που προκαλεί ο Ερντογάν με τη Ρωσία.

Και η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει όπως φαίνεται το αναγκαίο πρόσχημα “ολικής επαναφοράς” στην καλή εποχή των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, όπως τόσες φορές έχουμε υπογραμμίσει  σε πρόσφατα  αλλά και παλιότερα άρθρα μας εδώ στο emo.gr (δείτε και εδώ επίσης)

Ο Ταγίπ Ερντογκάν οδηγεί μαεστρικά και μεθοδικά την Τουρκία σε μια Ολική Επαναφορά στην Νατοϊκή αγκάλη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει πράγματα, έχοντας ήδη πάρει πολλές παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ σε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων του: στο πεδίο των Κούρδων της Συρίας, στην τουρκική κατοχή ( με αμερικανική πλέον στήριξη) του Ιντλίπμ (και όχι μόνο) και δυστυχώς όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν  και στο Κυπριακό, παραχωρήσεις που θα δοθούν πακέτο με τις γεωτρήσεις.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως οδηγούμαστε σε  συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι η Λευκωσία παρέλειψε να δώσει συντεταγμένες της ΑΟΖ στον ΟΗΕ που φέρνει σε επαφή την κυπριακή ΑΟΖ με την Ελληνική – εκεί δηλαδή που έχει επίδραση το Καστελόριζο και αυτό ακριβώς που διεκδικεί η Άγκυρα με την πρόκληση των γεωτρήσεων.

Ούτε είναι τυχαία η πρόταση της Άγκυρας για συμφωνίες πακέτο παντού, εδώ και τώρα – που δείχνει και εξηγεί την εκκωφαντικό απουσία της αμερικανικής διπλωματίας να παρέμβει στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και το ανατολίτικο παζάρι πίσω από αυτήν την απουσία.

Θυμηθείτε επίσης, ποιος μιλούσε πριν λίγο καιρό για τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ναι, ήταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, τον Μάρτιο του 2019, ο οποίος μιλούσε για θετική ατζέντα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τότε εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογοναθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είχε στείλει από τότε το μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».

Πόσο τυχαία άραγε μπορεί να είναι η χθεσινή βρετανική επίσημη αναφορά σε αμφισβητούμενη κυπριακή ΑΟΖ;

Φαίνεται δηλαδή πως έχουν ήδη κλείσει τα deal με τους ενεργειακούς κολοσσούς, πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση των όποιων αποφάσεων.

Οπότε μέσα σε αυτό κλίμα είναι μάλλον αστείο να μιλάμε ακόμη για τους ρώσικους S-400, οι οποίοι τελικά δεν θα πάνε στην Τουρκία, επειδή (λόγω και των ρωσο-τουρκικών εντάσεων) ο ίδιος ο Πούτιν είναι πιθανό να αρνηθεί να τους στείλει!

Άλλωστε οι πρόσφατοι ρωσο-συριακοί βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ κατά θυλάκων τζιχαντιστών που αρνούνται εδώ και μήνες (με τουρκική ανοχή) την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για απόσυρση τους από την ζώνη ασφαλείας και παράδοση βαρέως οπλισμού, μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με την φιλολογία ακύρωσης των S-400.

Δηλαδή, με την ολική επαναφορά της Άγκυρας στην αμερικανική πεπατημένη.

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής