• emo.gr
  • Δημοφιλή
  • Ναυαγεί η διμερής οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου!
Ναυαγεί η διμερής οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου!

Μια υπογραφή που φαίνεται ότι δεν πρόκειται να έλθει αν Αθήνα και Κάιρο αυτο-εγκλωβιστούν σ’ ορισμένα δεδομένα που θεωρούνται «ευνοϊκά»

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα στις ελληνο-αιγυπτιακές διαβουλεύσεις για το ίδιο θέμα, επίσης ΔΕΝ φαίνεται να προκύπτει συμφωνία, παρά το λεγόμενο Μνημόνιο «Τουρκίας-Λιβύης/Αλ Σάρατζ».

Οι «κατευναστικοί» λόγοι μη- οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι και είναι ακριβώς αυτοί που ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα. Θα περίμενε κανείς ότι το συγκεκριμένο Μνημόνιο θα ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στο Κάιρο και την Αθήνα και ότι η εντατική διπλωματική κινητικότητα θα οδηγούσε σε μια διμερή Συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδος-Αιγύπτου που νομικά τουλάχιστον θα έκλεινε μια σοβαρή διμερή εκκρεμότητα.

Μια τέτοια διμερή Συμφωνία, προφανώς και ΔΕΝ θα έλυνε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως δεν θα το έλυνε η ξεχασμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η τουρκική προκλητικότητα ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο όπου επιθυμεί και η πρόκληση ενός επεισοδίου δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι μιας διμερούς Συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου, ούτε φυσικά από την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αντίθετα και οι δύο νομικές ενέργειες καθιστούν υπόλογη την προκλητικότητα της Άγκυρας, ενώ η απουσία νομικών Συμφωνιών ή ενεργειών, διευκολύνει την τουρκική επικοινωνιακή πολιτική των διεκδικήσεων. Η πρόκληση θερμών επεισοδίων αποφεύγεται με την ελληνική στρατιωτική ικανότητα αποτροπής και ανάσχεσης της τουρκικής πρόκλησης.

Και αυτό προϋποθέτει σαφή έκφραση πολιτικής βούλησης, μάλιστα όχι μόνο κατά την διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, αλλά σαφή έκφραση της βούλησης πρωτίστως πριν την εκδήλωση τέτοιων προκλήσεων προς κάθε κατεύθυνση, η οποία και θα συνοδεύεται από εμφανή και πρακτική διακήρυξη της ανάλογης στρατιωτικής ικανότητας.

Το κυβερνητικό μήνυμα οφείλει να σταλεί άμεσα και αυθεντικό τρόπο προς κάθε παραλήπτη. Στο πεδίο της διπλωματίας μπορούμε να «εισπράξουμε» πολλές δηλώσεις κρατών, ακόμη και κάποιες «αποφάσεις» της Ε.Ε. – τίποτε όμως δεν θα είναι πιο έγκυρο διπλωματικό μήνυμα αποτροπής από την υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου.

Μια υπογραφή που φαίνεται ότι δεν πρόκειται να έλθει αν Αθήνα και Κάιρο αυτο-εγκλωβιστούν σ’ ορισμένα δεδομένα που θεωρούνται «ευνοϊκά»: (α) είναι νομικά «νεκρό» και «παράνομο» το Μνημόνιο, επειδή δεν πέρασε από την Λιβυκή Βουλή (β) το απορρίπτει ως «πρόκληση» και «παραβίαση» διεθνούς δικαίου η … «διεθνής κοινότητα» (γ) η «ανατολική Λιβύη» και όχι ο Αλ Σάραζ είναι το κέντρο βαρύτητας και έχει την διεθνή υποστήριξη Αιγύπτου και Ρωσίας (δ) οι ΗΠΑ απορρίπτουν ειδικά την τουρκική στρατιωτική βοήθεια και παρουσία υπέρ του Αλ Σάραζ, επειδή πυροδοτεί τον λιβυκό εμφύλιο.

Αν όλα αυτά και άλλα ακόμη, όπως διπλωματικές παραινέσεις διεθνών παραγόντων και βεβαίως αμερικανικών, αποφασιστεί από Αίγυπτο και Ελλάδα ότι επαρκούν σαν αντίδραση τότε είναι δεδομένη η μη-υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου.

Οι “Κασσάνδρες” λένε ότι στο τρίγωνο των ΥΠΕΞ «Ν. Δένδιας, Μ. Πομπέου, Σαλέμ-Ελ-Σούκρι» φαίνεται … να ναυαγεί η διμερής οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου. Το χειρότερο είναι ότι το θετικό ευνοϊκό διεθνές κλίμα για την άμεση υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας με Αίγυπτο, που δημιούργησε η «γκάφα ολκής» του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου του Ταγίπ, αντίθετα θα επιτύχει τους στόχους της που δεν είναι άλλοι από την δημιουργία κλίματος: όχι μόνο ότι η Άγκυρα έχει θεμιτές διεκδικήσεις σε περιοχές που διέπονται από «νομικό κενό», αλλά θα προετοιμάσει το επικοινωνιακό έδαφος για να κάνει τις … «δικές τρύπες στο νερό» νοτίως της Κρήτης.

Η «στρατιωτικοποίηση» της ΑΟΖ. που τόσο θέλουν να αποτρέψουν οι ΗΠΑ, έρχεται ολοταχώς λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών τουρκικών προκλήσεων (NAVTEX, κ.α.) και της τουρκικής πολιτικής βούλησης να κλιμακώσει πολιτικο-στρατιωτικά. Όταν φτάσει το τουρκικό «σεισμικό σκάφος» νοτιο-ανατολικά της Κρήτης και το τουρκικό «γεωτρύπανο» εκεί, η ελληνική στρατιωτική ισχύς είτε θα πρέπει να εκφραστεί είτε να την καταπιούν τα «τετελεσμένα» κάποιων ατέρμονων διαπραγματεύσεων που στο τέλος του θα έχουν την αποδοχή των «τετελεσμένων».

Γιατί το διπλωματικό ζητούμενο της Ελλάδος (και της Αιγύπτου) είναι κατεξοχήν να απορρίψουν την στρατιωτική επίλυση των διαφορών και αυτό θα συμβεί όταν διπλωματικά και στρατιωτικά θα καταστήσουν αδύνατο αυτό το ενδεχόμενο.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Οπλισμένος σαν αστακός ο Ελληνικός Στρατός από την προσεχή Παρασκευή. Για λίγο βέβαια, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα
  • Χειροβομβίδες στη Σκουφά ή όταν οι ανακαινίσεις μπορούν να τινάξουν ολόκληρες πολυκατοικίες στον αέρα
  • Κατέρρευσε πολυκατοικία στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο. Οι κατασκευαστές στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου είναι οι βαρκάρηδες του Αχέροντα
  • Την Αίγινα ποτέ δε θα τη βρούνε. Γύρισε πίσω το υπερωκεάνιο στον Πειραιά λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης, μόνο 453 επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν, το πρόβλημα στις δημόσιες μεταφορές είναι συνολικό και δομικό, δεν είναι μόνο τα τρένα