• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Οικονομία
  • O East Med που παρακάμπτει την Τουρκία πιο κοντά από ποτέ;
O East Med που παρακάμπτει την Τουρκία πιο κοντά από ποτέ;

Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Μοριάς-Δυτική Ελλάδα και από Φλωροβούνι Θεσπρωτίας στο Οτράντο!
Τα παράπλευρα γεωπολιτικά οφέλη από την κατασκευή του αγωγού είναι πασιφανή.
Ελλάδα και Κύπρος γίνονται ζωτικές χώρες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Να θυμηθούμε λίγο τι προηγήθηκε της τουρκικής προκλητικότητας και της προσπάθειας να μπει σφήνα εκεί που δεν έχει χωρικά ύδατα- εκεί που κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας καταπατείται.

Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου έφερε από τις αρχές του 2019, το κοίτασμα – μαμούθ στο στόχο «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Άγκυρα, ωστόσο, προσπαθεί σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, να περάσει το μήνυμα πως είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» στην περιοχή.  «Γαλάζια Πατρίδα» και ΑΟΖ με Λιβύη και επικοινωνιακό ντεμαράζ και διαβουλεύσεις με ΗΠΑ και Ρωσία .

Ο East Med πιο κοντά από ποτέ;

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος έχουν καταλήξει από το 2018 σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα τεράστιο έργο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω του εξαιρετικά σημαντικού αυτού αγωγού θα γίνεται η προμήθεια αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. εμφανίζεται να έχει ως προτεραιότητα να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την κατασκευή του του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

east_med_2

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Θυμίζουμε πως τη διετία 2011 – 2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed) με στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα θα φθάνει μέσω του αγωγού IGI – Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας.

Από τον Ιούλιο του 2014, η διαχείριση του Έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Edison.

Τα παράπλευρα γεωπολιτικά οφέλη από την κατασκευή του αγωγού είναι πασιφανή.

Ελλάδα και Κύπρος γίνονται ζωτικές χώρες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο East Med, ο αγωγός που παρακάμπτει Τουρκία, αλλά και τα ηπειρωτικά Βαλκάνια,  αυτός που φημολογείται πως θα είναι η απάντηση στην ΑΟΖ Τουρκίας Λιβύης, με πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας στις 2/1, (εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά) με την οποία θα δρομολογηθεί η άμεση κατασκευή του, έρχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σαφώς υπέρ των ελληνικών και ελληνοκυπριακών συμφερόντων, ιδίως όταν:

-Είναι γνωστό από τις αρχές του 2019 πως το τεμάχιο 10 με το κοίτασμα Γλαύκος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

-Δείχνει να είναι ο East Med η καλύτερη απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

Διότι ως γνωστόν η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ισχύει και στη διπλωματία.

 

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη