• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Ο χαρισματικός Τάσος που εξέτασα από την Πέλλα
Ο χαρισματικός Τάσος που εξέτασα από την Πέλλα

Είχα την τύχη να γνωρίσω και να εξετάσω τον οκτάχρονο Τάσο Γεραντίδη. Ένα κοινωνικό και πολύ φιλικό παιδί με χιούμορ, που είναι μαθητής της τρίτης δημοτικού σε σχολείο της Πέλλας.

Με τον όρο «χαρισματικό» εννοούμε το παιδί που συνδυάζει πολύ υψηλές ικανότητες στον Νοητικό όσο και  τον Συναισθηματικό τομέα. Κατακτά δηλαδή από πολύ νωρίς τα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικιακής του ομάδας.

Τα χαρισματικά παιδιά δεν χαρακτηρίζονται από τις γνώσεις τους μέσω της εκπαίδευσης αλλά από τον τρόπο που τις αποκτούν.

Τα πέντε χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ταχύτητα και την ευκολία αφομοίωσης, τα οποία εκδηλώνονται με μεγάλη ταχύτητα αντίληψης και επεξεργασίας της πληροφορίας.

Τα παιδιά αυτά συνειρμικά μπορούν να οδηγηθούν σε ένα νέο συμπέρασμα και είναι ικανά να λύνουν προβλήματα αξιοποιώντας νέες δικές τους εφευρετικές δεξιότητες.

Κοινό χαρακτηριστικό αποτελεί και η έμφυτη περιέργεια τους εφόσον αναζητούν την γνώση μέσα από δικές τους ερωτήσεις ή/και προβληματισμούς. Παρουσιάζουν έντονο και γνήσιο ενδιαφέρον για τα φυσικά φαινόμενα, το περιβάλλον, τις επιστήμες και την λογοτεχνία.

Το κριτικό πνεύμα, η αίσθηση του χιούμορ και ο σχολιασμός ποικίλων θεμάτων είναι επίσης ενδεικτικό γνώρισμα των χαρισματικών παιδιών ενώ το προφίλ συμπληρώνεται με την υψηλή ενσυναίσθηση εφόσον είναι συναισθηματικά ασφαλή και ώριμα.

Οι γονείς αυτών των παιδιών πρέπει να δείχνουν αποδοχή κατανόηση και ευελιξία. Η ισορροπία είναι δύσκολη γιατί μπορεί ένα παιδί να σκέφτεται διαφορετικά αλλά δεν παύει να έχει τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες.

Είχα την τύχη να γνωρίσω και να εξετάσω τον οκτάχρονο Τάσο Γεραντίδη. Ένα κοινωνικό και πολύ φιλικό παιδί με χιούμορ, που είναι μαθητής της τρίτης δημοτικού σε σχολείο της Πέλλας. Ο Τάσος εξετάστηκε με την Κλίμακα Νοημοσύνης Παιδιών και Εφήβων (Wechsler Intelligence Scale for Children, WISC-5) και βάση των αποτελεσμάτων που σημείωσε θεωρείται «εξαιρετικά ευφυής» με Γενικό Δείκτη Νοημοσύνης 140 και υψηλότατες επιδόσεις σε τρεις τομείς: του Ρέοντος Συλλογισμού, της Οπτικοχωρικής Αντίληψης και της Ταχύτητας Επεξεργασίας.

Η μεγάλη του όμως αγάπη είναι τα Μαθηματικά εφόσον έφτασε στο ανώτατο επίπεδο 148,5/150 χωρίς να τα έχει διδαχθεί μέσω της σχολικής ύλης. Σύμφωνα με το τεστ WISC-5 ανήκει στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και ήδη έχει γίνει δεκτός σε σχολείο της Γερμανίας σε ειδική τάξη για προχωρημένους μαθητές.

Εγώ του εύχομαι ολόψυχα πάνω από όλα να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να είναι ευτυχισμένος

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Στην Οκλαχόμα δίκαια το φετινό Πρωτάθλημα του ΝΒΑ, στην Ιντιάνα ο σεβασμός για την τρομερή προσπάθεια που έκανε ως αουτσάιντερ, από τα ημιτελικά της Ανατολής και μετά. Το what if θα είναι για πάντα το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο Χαλιμπάρτον δεν τραυματιζόταν σοβαρά στον αχίλλειο, στην 1η περίοδο του Game 7
  • O Πούτιν ανησυχεί για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να δεις που στο τέλος θα προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης
  • Στη Βουλή ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ: μέχρι την “κόκκινη μηλιά” έφταναν τα αιγοπρόβατα
  • Μείον 3 βουλευτές που δεν αντικαθίστανται το λες και εξοικονόμηση πόρων: πάντως η πλειοψηφία παραμένει στο 151, μην κάνετε λάθη!