• emo.gr
  • Emotions
  • Όταν εγκλωβίστηκαν παιδιά σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη
Όταν εγκλωβίστηκαν παιδιά σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη

Οι «αγριόχοιροι» μεγάλωσαν 17 χρόνια μέσα σε 17 ημέρες
Τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά, αλλά και το ύψος των νερών ήταν οι δύο κρίσιμες μεταβλητές. Αλλά όχι οι μόνες.

Πάνε περίπου δύο χρόνια από το περιστατικό στην Ταϊλ’ανδη που είχε σοκάρει το παγκόσμιο χωριό. Η παγκόσμια κινητοποίηση έσωσε εν πολλοίς τα παιδιά.

Η παρουσία των ειδικών (σε προ covid εποχή) απέτρεψε λάθη που θα κατέληγαν μοιραία. Ένας διασώστης πέθανε καθώς έμεινε από οξυγόνο κατά τις πρώτες ώρες.

Ο Βρετανοί Ρίτσαρντ Στάντον και Τζον Φολάντεν υπήρξαν αυτοί που πήραν την ευθύνη της κρίσιμης επιχείρησης. Οι εμπειρίες τους, η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση τους στο αντικείμενο της κατάδυσης σε σπήλαιο είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα.

Με το βρετανικό τους φλέγμα παραμέρισαν τους δημοσιογράφους. Δεν ήταν τηλεοπτικό σόου. Έβαλαν κάτω τα δεδομένα. Τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά, αλλά και το ύψος των νερών ήταν οι δύο κρίσιμες μεταβλητές. Αλλά όχι οι μόνες.

_102441786_thai_cave_rescue_v5_inf640-nc

Η απόσταση από την επιφάνεια, τα δύσκολα περάσματα, η κατάσταση των παιδιών και του προπονητή, η φυσική κόπωση των διασωστών, όλα έπρεπε να μπουν στη ζυγαριά.

Η διαρκής απάντληση υδάτων δεν έριχνε τα επίπεδα νερού, ενώ Αμερικάνοι στρατιώτες και δεκάδες δύτες βρίσκονταν στο σημείο για να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έκαναν την αποστολή περίπου αδύνατη.

Τα παιδιά πήραν φάρμακα κατά του άγχους για να μην είναι στρεσαρισμένα κατά τη διαδικασία απεγκλωβισμού. Οι διασώστες έπαιρναν ζωτικές ώρες ξεκούρασης.

Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη.

Έστω κι ένα μικρό λάθος μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο.

Η φύση απαιτεί σεβασμό. Τα σπήλαια υπακούουν στους δικούς τους κανόνες. Οι Βρετανοί υπήρξαν οι καθοριστικοί κρίκοι στο να μην κοπεί το νήμα της ζωής των παιδιών και του προπονητή.

Και τα κατάφεραν σκορπώντας ανακούφιση ανά την υφήλιο.

Η απερισκεψία και το ανώφελο ρίσκο του προπονητή ευτυχώς δεν μετετράπη σε τραγωδία, γιατί στην εξίσωση μπήκαν οι άνθρωποι που μισούν τα λάθη.

Μέρες Μουντιάλ και ίσως δούμε στο μέλλον κάποιο ή κάποια από αυτά τα παιδιά σε τελική ή προκριματική φάση του Πγκοσμίου Κυπέλλου.

Τουλάχιστον θα έχουν την ευκαιρία τους. Διότι είναι βέβαιο πως μετά από τέτοιες τραυματικές εμπειρίες βλέπεις τη ζωή με άλλα μάτια.

Και οι «αγριόχοιροι» μεγάλωσαν 17 χρόνια μέσα σε 17 ημέρες…

 


#emo attacks
  • Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο: όχι διότι ο Γιώργος γλεντάει τη Φώφη, αλλά γιατί έμαθε πως ο Καστανίδης είναι ακόμη βουλευτής
  • Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά, εκτροχιάστηκε τρένο του ηλεκτρικού, ευτυχώς χωρίς θύματα
  • Με την Αλίαρτο δεν υπάρχει κανένα θέμα: το πανηγύρι και ο συνωστισμός ήταν διακομματικός
  • Από τις 15/7 θα κάνουν απόβαση στην Ελλάδα και οι Άγγλοι «ασθενείς» και μη