• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Οικονομία
  • Έχει ελληνική ρίζα η Black Friday, δεν έχει σχέση με δουλεμπόριο
Έχει ελληνική ρίζα η Black Friday, δεν έχει σχέση με δουλεμπόριο

ο Έλλην είναι χλιδάτος ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα ρευστότητας (τον γυρίζεις ανάποδα και δεν πέφτει ούτε δίευρο)

Παραδοσιακά στην ελληνική επικράτεια σε μαύρο υπήρχε η νύχτα στα βουνά, μαύρη σαν καλιακούδα. Σε Μαύρη Παρασκευή δεν είχαμε κάτι, μια χαρά ήταν όλες οι Παρασκευές ενόψει weekend.

Κάναμε λοιπόν εισαγωγή το θεσμό (αντιδάνειο), αλλά όχι άκριτα: τον προσαρμόσαμε. Τον κάναμε τριήμερο εκπτώσεων.

Όπου τι είναι τελικά η Μαύρη Παρασκευή;

Ας το πάρουμε ανάποδα: Τι δεν είναι αυτή η μέρα και τι δεν κάνουμε εκείνη τη μέρα:

-Δεν είναι η ημέρα που λήγουν στο Taxis προθεσμίες για φόρους, χαράτσια και λοιπές επιβαρύνσεις

-Δεν είναι η μέρα που η Τζούλια ανακάλυψε το περιβόητο τριολέ.

-Δεν είναι απαραίτητο να έχεις φάει γαλοπούλα την προηγούμενη

Ο Έλλην έχει επαναστατική κράση και οπτική. Δεν μπαίνει στα ηλεκτρονικά μαγαζιά, αφού του το λένε όλοι. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα: δεν είναι “αμερικανάκι”. Θα ξεστοκάρουν τα eshop καταλαβαίνει, όπως στις λαϊκές μετά τις 14:00.

Και ο Έλλην είναι χλιδάτος ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα ρευστότητας (τον γυρίζεις ανάποδα και δεν πέφτει ούτε δίευρο). Όλοι οι καρμίρηδες που βγήκαν σεργιάνι στην κρίση μαζεύτηκαν φέτος λόγω μέτρων. Ξανάρθαν οι “εμίρηδες” με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Στις φτωχομάνες Ηνωμένες Πολιτείες, Black Friday ονομάζεται η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που συμπίπτει με την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου, μιας καταναλωτικής φρενίτιδας ενόψει των εορτών.

Οι καταναλωτές έχουν τέσσερις μέρες για να κάνουν τις αγορές τους σε προσιτές τιμές. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα μανίας και υστερίας, κυρίως στους καταναλωτές χαμηλής αγοραστικής δύναμης, που διεκδικούν μία δελεαστική «προσφορά» ή συνωστίζονται στις εισόδους των καταστημάτων, ώστε με το άνοιγμά τους να διεκδικήσουν τις προσφορές “το αφεντικό τρελάθηκε”. Οι διαπληκτισμοί και τα ποδοπατήματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Φέτος έγινε πανικός για φόρμες και πυζάμες, κλασικά ενδύματα για κατ΄οίκον εγκλεισμούς.

Εκτός από το ντου στα μαγαζιά υπάρχει και το ντούκου.

Η προέλευση του όρου «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday »)

Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την προέλευση της ονομασίας είναι πολλές. Μάλλον ισχύει αυτό που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer» στο φύλλο τής 28ης Νοεμβρίου 1981. Τη δεκαετία του ‘50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι τη χασούρα και με μαύρο τα κέρδη, που για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από αυτή τη μέρα και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο όρος «Μαύρη Παρασκευή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη μεγάλη κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα και τον συνακόλουθο φόρτο εργασίας για τους ίδιους, λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Μία νεότερη ερμηνεία που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου το 2013, θέλει την ημέρα αυτή να γίνονταν αγοραπωλησίες δούλων σε χαμηλές τιμές, λόγω λήξης της περιόδου της συγκομιδής καλαμποκιού και των λοιπών καρπών, όταν δηλαδή στην Αμερική ίσχυε ακόμη ο θεσμός της δουλείας, πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η άποψη αυτή καταρρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τους ιστορικούς. Δε συνδέεται άρα η Black Friday με το απάνθρωπο δουλεμπόριο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη φορά που διατυπώθηκε άποψη για την προέλευση της ονομασίας ήταν στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» το Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.

Πρόκειται δηλαδή για ένα έθιμο με νεοελληνικές ρίζες, δίχως καμία αμφιβολία.

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων του emo.gr. Όποια ιστοσελίδα επιθυμεί να αναπαράγει το περιεχόμενο των άρθρων, μπορεί να βάλει μόνο τις δύο πρώτες παραγράφους και έπειτα ενεργό link με τη συνέχεια τους.  

 

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη