• emo.gr
  • Emotions
  • Hollywood, Bollywood, αλλά το μέλλον ανήκει στο Pollywood
Hollywood, Bollywood, αλλά το μέλλον ανήκει στο Pollywood

Κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές υπό το βλέμμα του Περικλή

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά, από τον τροχό.

Πόλεις πολλές, η πόλη των πόλεων μία.

Η Αθήνα, που εργάζεται για να γίνει πόλος του διεθνούς κινηματογράφου, με πυκνό αστικό της τοπίο, με τις πλούσιες αντιθέσεις της , τα γκέτο, τις μικρομεσαίες και τις “καλές” γειτονιές. Τα κέντρα του εμπορίου και του παρεμπορίου, τα γραφικά σοκάκια και τα επικίνδυνα δρομάκια, τις μεγάλες λεωφόρους, το μοναδικό της σύμπλεγμα.

Στην Αθήνα που συναντιούνται οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, πρώτοι στη μαρκίζα με την Ακρόπολη σήμα κατατεθέν. τα σημάδια της βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, η χαρά του νεοελληνικού κράτους με την Τριλογία και όχι μόνο,  τα λίγα σημεία που θυμίζουν Μέση Ανατολή, αλλά και τα περισσότερα που μαρτυρούν μια σύγχρονη μεγαλούπολη, με τα καλά της και τα στραβά της, με τα “ψηφιδωτά” και τα “μωσαϊκά” της.

Πόσες ταινίες θα μπορούσαν να έχουν γυριστεί στην Αθήνα, υποτίθεται πως είναι το ερώτημα, γιατί η αληθινή πρόκληση είναι το μέλλον που άρχισε να γράφεται, με την ένταξη στον παγκόσμιο χάρτη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών μπαίνοντας δυναμικά στη βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων.

afo9

Το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office), που δημιούργησε φέτος ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), έχει συνδράμει από το ξεκίνημά του στα γυρίσματα περισσότερων από 20 διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κορωνίδα η μεγάλη διεθνή παραγωγή «Τεχεράνη». Η ισραηλινή σειρά που επί τρεις μήνες έκανε τα βασικά γυρίσματά της στην Αθήνα με συνεργείο 100 μελών, γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο διεθνές κοινό από τον περασμένο Σεπτέμβριο -όταν έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα της Apple TV.

Στην ελληνική πρωτεύουσα γυρίστηκαν κάποιες μεγάλες διαφημιστικές παραγωγές. Η διεθνής καμπάνια του προϊόντος Perrier, με ένα πρωτοποριακό βίντεο «ταξιδεύει» την Αθήνα ανά τον κόσμο. 

Ο διάσημος χορηγός του ιστορικού τουρνουά τένις Ρολάν – Γκαρός, διάλεξε την Αθήνα για τα γυρίσματα της νέας του διαφημιστικής παραγωγής, με το Athens Film Office (AFO) του Δήμου Αθηναίων, να έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, 430 μέλη της παραγωγής (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί κ.ά.) βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Θεάτρου, στην Κλαυθμώνος, στην Αιόλου, στην Αθηνάς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης για την υλοποίηση μιας παραγωγής που κόστισε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία της Αθήνας, σε μια δύσκολη περίοδο.

Το AFO αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης του Δήμου Αθηναίων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, του πολιτισμού-τουρισμού και του ψηφιακού μέλλοντος, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τη νέα χρονιά. Οι συντελεστές τριών μεγάλων διεθνών παραγωγών βρίσκονται σε επαφή με το Athens Film Office, έχοντας ήδη επιλέξει την Αθήνα για τα γυρίσματά τους.

Δηλαδή όπως καταλαβαίνετε ιστορικό και με μεγάλες στιγμές το Hollywood, χλιδάτο και γεμάτο λαϊκά ρομάντζα το Bollywood, αλλά το μέλλον ανήκει στο Pollywood (all rights reserved για τον όρο) στη μία και μοναδική πόλη των Αθηνών.

“Η Αθήνα μπαίνει δυναμικά και οργανωμένα στο χώρο μίας βιομηχανίας που την έχουμε ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ. Και το κάνουμε με τη δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου που λέγεται Athens Film Office. Ένας μηχανισμός που ήδη έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής, εν μέσω πανδημίας,  όχι μόνο για την προβολή της πόλης αλλά και για την αγορά της, την οικονομική ζωή της. Και που, με στοχευμένα βήματα, μας ανοίγει μία διαφορετική πόρτα παγκοσμίως” τονίζει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα, το Athens Film Office θα υπογράψει Μνημόνια συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, εγκαινιάζοντας δύο συνεργασίες στρατηγικής σημασίας.

Κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές υπό το βλέμμα του Περικλή, που δεν παρεξηγεί, ήταν κι αυτός πρωτοπόρος στον καιρό του, μην κοιτάτε που τον σταμάτησε η πανδημία, που τότε την έλεγαν “λοιμό των Αθηνών”.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Παραπατώντας (πρώην Παπανώτας) στο Ευρωσυριζοψηφοδέλτιο
  • Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσουν καν: όλα θα κριθούν στα πέναλτι (πρόστιμα)
  • Συμπλήρωνε το μεροκάματο του στο φορτηγό ο άτυχος αστυνομικός. Οι “λαδιάρηδες” μένουν ήσυχοι, δεν κινδυνεύουν από εργατικό ατύχημα
  • Δε φτάνουν τα πρόστιμα που έπεσαν στις εισπρακτικές: χρειάζεται καθημερινή, πιεστική & πειστική επικοινωνία μαζί τους μέχρι την είσπραξη