• emo.gr
  • Επιστήμη
  • Επιλόχειος κατάθλιψη: σε ποιο ποσοστό εμφανίζεται και σε ποιο βαθμό θεραπεύεται πλήρως
Επιλόχειος κατάθλιψη: σε ποιο ποσοστό εμφανίζεται και σε ποιο βαθμό θεραπεύεται πλήρως

Υπάρχουν άλλες δύο δύσκολες συναισθηματικά καταστάσεις που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα μετά την γέννηση.

Η Λοχεία θεωρείται μία πολύ σημαντική περίοδος τόσο για την μητέρα όσο και για την θεμελίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του βρέφους. Η μητέρα παρέχει συναισθηματική, πρακτική ασφάλεια και φροντίδα. Προϋπόθεση για την ομαλή διέλευση είναι το περιβάλλον και η συναισθηματική διαθεσιμότητα της μητέρας.

Είναι μία ιδιαιτέρως φορτισμένη περίοδος με προσδοκίες αναφορικά με το νεογέννητο, ανησυχία, αγωνία και σωματική εξάντληση. Η προσδοκια της αναμενομενης χαράς με τη γέννηση του παιδιού διαψεύδεται συχνά, καθώς το δέσιμο δεν είναι πάντα τόσο άμεσο.

Τι είναι η Επιλόχειος Κατάθλιψη;

Δεκατέσσερις (14) στις  εκατό (100) γυναίκες μπορεί να εμφανίσει Επιλόχειο Κατάθλιψη. Το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην αναζητούν βοήθεια ή να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους στους γύρω τους.

Πώς η Επιλόχειος Κατάθλιψη διαφέρει από την “Κλινική” Κατάθλιψη;

Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Η καθημερινή άσχημη διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες που πριν ήταν ευχάριστες είναι τα κυρίαρχα συμπτώματα. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην επιλόχειο κατάθλιψη τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν γύρω στους 3 μήνες αφότου έχει γεννηθεί το παιδί. Είναι πιθανόν τα συμπτώματα να ξεκινήσουν και αργότερα, αλλά αν για παράδειγμα ξεκινήσουν 1 χρόνο μετά την γέννηση του παιδιού, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για επιλόχειο κατάθλιψη. Το ενθαρρυντικό κομμάτι είναι ότι, όπως και με τις περισσότερες μορφές κατάθλιψης, η επιλόχειος κατάθλιψη έχει θετική θεραπευτική έκβαση και οι περισσότερες γυναίκες αναρρώνουν πλήρως.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα μετά την γέννηση;

Υπάρχουν άλλες δύο δύσκολες συναισθηματικά καταστάσεις που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα μετά την γέννηση.

Η πρώτη κατάσταση έχει να κάνει με μια ήπια μορφή κατάθλιψης που συμβαίνει στις 8 από τις 10 γυναίκες μερικές μέρες μετά την γέννηση. Συνήθως, η μητέρα αισθάνεται έντονη συναισθηματική φόρτιση και μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Κάποιες άλλες μπορεί να νιώθουν άγχος, ένταση, κόπωση και να έχουν δυσκολίες στην έλευση του ύπνου. Οι ξαφνικές ορμονολογικές αλλαγές σε συνδυασμό με το οργανικό τραύμα της γέννησης, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια δυσφορικά συναισθήματα. Βέβαια, αυτά κρατάνε μία με δύο μέρες και τείνουν να εξασθενούν σε ένταση και συχνότητα. Στην περίπτωση που συνεχίζονται, τότε μπορεί να είναι η έναρξη της επιλόχειου κατάθλιψης.

Η δεύτερη κατάσταση είναι λιγότερη συχνή και ονομάζεται επιλόχειος ψύχωση. Αυτή συμβαίνει σε 1 στις 1000 γυναίκες και είναι πιο σοβαρή από την επιλόχειο κατάθλιψη. Ξεκινάει ξαφνικά τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την γέννηση με πολύ πεσμένη διάθεση και αποδιοργανωτική συμπεριφορά. Οι γυναίκες με επιλόχειο ψύχωση μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ανήσυχες και μπερδεμένες έχοντας συνήθως αλλόκοτες και ανησυχητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και το μωρό. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει αμέσως να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και από τον γιατρό σας. Η θεραπεία αποτελείται από φαρμακευτική αγωγή και ίσως μία βραχύχρονη παραμονή της μητέρας και του μωρού στην κλινική. Παρόλο που μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι τρομακτική για την μητέρα και όλη την οικογένεια, συνήθως η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική και οι περισσότερες μητέρες αναρρώνουν πλήρως.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής