• emo.gr
  • Παιχνίδια Εξουσίας
  • Οικονομία
  • Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα – πετρέλαιο δεν είχαμε ποτέ!
Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα – πετρέλαιο δεν είχαμε ποτέ!

Αποδείχτηκαν υδατάνθρακες, οι ξακουστοί υδρογονάνθρακες του Αιγαίου

Περαιτέρω άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τετάρτη, φτάνοντας όμως στο πιο υψηλό σημείο από το 2014.

Οι προβληματισμοί για τον εφοδιασμό της αγοράς είναι έντονοι, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson υποστήριξε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών σχετίζεται άμεσα με την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και τις ασταθείς τιμές τους.

Το αμερικανικό αργό κινείται 0,1% υψηλότερα όπως και το μπρεντ, φτάνοντας στα 78,99 δολάρια και στα $82,62 ανά βαρέλι αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα ωριμάζει η ιδέα της δημιουργίας  στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου και την αποδέσμευση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  «Για το αέριο βασιζόμαστε πολύ σε εισαγωγές – το 90% του αερίου εισάγεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομίες ανακάμπτουν, έτσι η ζήτηση αυξάνεται, όμως η προσφορά δεν αυξάνεται αναλόγως. Είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι η Νορβηγία αυξάνει την παραγωγή της, όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη Ρωσία»

Η φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επειδή έτσι θα ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές και θα σταθεροποιήσει τις τιμές. Η λήψη  άμεσων μέτρων θα αποτελέσει θέμα της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

«Βραχυπρόθεσμα θα συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε δύο εβδομάδες στο επίσημο Συμβούλιο, πώς θα αντιμετωπίσουμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα, και θα δούμε τη συνολική σύνθεση της τιμής της αγοράς ηλεκτρικού επειδή, αν οι τιμές του ηλεκτρικού είναι υψηλές, αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υψηλών τιμών του αερίου και πρέπει να δούμε τη δυνατότητα να τις αποσυνδέσουμε μέσα στην αγορά, επειδή έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια όπως η ανανεώσιμη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ανακατατάξεις λοιπόν στο ενεργειακό επίπεδο, αν και οι καταναλωτές αυτό που θα δουν από τον άλλο μήνα, είναι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Κι αν όσον αφορά το πετρέλαιο είναι πολλοί όσοι έχουν αποθηκεύσει από την προηγούμενη σεζόν, αγοράζοντας το σε εξαιρετική τιμή, δε συμβαίνει το ίδιο με το φυσικό αέριο.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το αν θα ζεσταθούν πολλά νοικοκυριά εξαρτάται από την επιδότηση που έχει προαναγγελθεί.

Και ο βασικός μας σύμμαχος είναι ο καιρός: μια βαρυχειμωνιά θα πλήξει περαιτέρω το εισόδημα των νοικοκυριών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Για τα νότια τα πράγματα είναι διαφορετικά κι αν εξαιρέσει κανείς αθροιστικά 15-20 ημέρες πραγματικής κακοκαιρίας με ή χωρίς ονοματεπώνυμο το “δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα”, πετρέλαιο δεν είχαμε ποτέ, ισχύει απόλυτα.

Ας μην ξεχνάμε πως αποδείχτηκαν υδατάνθρακες, οι ξακουστοί υδρογονάνθρακες του Αιγαίου, όλα της ενέργειας δύσκολα και το απόθεμα …γκαστρωμένο, πάμε για ένα μείγμα με περισσότερες ανανεώσιμες, θέλουμε και το λιγνίτη μας γιατί είναι φθηνός και ημεδαπός, μια δύσκολη εξίσωση η ενέργεια, ειδικά σε συνθήκες ανάκαμψης μετά την πανδημία, που σημαίνει πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

  • Εντυπωσιασμένος
  • Χαρούμενος
  • Απογοητευμένος
  • Θυμωμένος
  • Βαρετό
  • Φοβισμένος

#emo attacks
  • Θυμός για Πογιέτ που λήγει και το συμβόλαιο του. Λογικά δε θα παραμείνει στον πάγκο μετά το κάζο στη Γεωργία, την οποία αντιμετώπισε τόσο φοβικά, λες κι έπαιζε με τη Γερμανία
  • Αποκλεισβίλι στα Πεναλτάτζε
  • Για τον Αμερικάνο Γελεβουρδέζο που έριξε το πλοίο πάνω στη γέφυρα θα μιλήσει κανείς;
  • Πρόταση …μορφής