- emo.gr
- Ιστορία
- Η αρχή του ΝΑΤΟ: οι Αμερικανοί μέσα, οι Ρώσοι έξω και οι Γερμανοί κάτω
73 χρόνια ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο
Στις 4 του Απρίλη 1949 υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον η Συνθήκη δημιουργίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του γνωστού και μη εξαιρετέου, ΝΑΤΟ. Τα αρχικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ήταν: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία.
Αργότερα, το 1952, προσχώρησαν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1955 η Δυτική Γερμανία και το 1982 η Ισπανία.
Η προσχώρηση της Δυτ. Γερμανίας προκάλεσε ως αντίδραση τη σύναψη του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Συνθήκη αποτελείται από 14 άρθρα.
Η δημιουργία του ΝΑΤΟ ήταν η πρώτη επιθετική ενέργεια των δυτικών δυνάμεων κατά της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών χωρών, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για τη συγκρότηση του ενός πόλου σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ψυχρός Πόλεμος».
Παρά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί τη δράση του και σήμερα, καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία αριθμεί 30 μέλη, αριθμός που μπορεί να ανέβει, τουλάχιστον ως προς την περίπτωση της Φινλανδίας, με καταλύτη τον πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας.
Το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ είναι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council), με έδρα τις Βρυξέλλες . Αποτελεί το κύριο σώμα και αντιπροσωπεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών. Συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ενώ μία μόνιμη ομάδα είναι το εκτελεστικό του όργανο και συνέρχεται επί εβδομαδιαίας βάσης.
Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο Γενικός Γραμματέας (πρώτος γραμματέας εκλέχτηκε ο Άγγλος λόρδος Ισμέι (Ismay) το 1952, ο οποίος και τότε είχε παρατηρήσει σκωπτικά ότι «ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».
Μία φορά κάθε δύο χρόνια διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχουν οι Αρχηγοί των Κρατών-Μελών (πρόεδροι και πρωθυπουργοί).
Άλλο ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ είναι η Στρατιωτική Επιτροπή (Military Committee), η οποία αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ) όλων των κρατών-μελών και συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ενώ μία μόνιμη ομάδα είναι το εκτελεστικό όργανο της Στρατιωτικής Επιτροπής και συνέρχεται κάθε βδομάδα.
73 χρόνια ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο. Αν και με την είσοδο και ανατολικών χωρών, αναμφίβολα διευρύνει το πεδίο δράσης του.
Η Ρωσία νιώθοντας την πίεση, αντιδρά εδώ και χρόνια και προσεταιρίζεται κράτη μέλη του, όπως την Τουρκία για παράδειγμα, ενώ έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να έχει υποστηρικτές και στη χώρα μας.
-
Κράτα σημειώσεις πως κερδάνε εκλογές, άχαστε
2 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Προφήτες της καταστροφής, σπεκουλαδόροι της συμφοράς
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Οι Τόρις είναι συντηρητικοί, όχι τραμπικοί ρατσιστές
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ -
Τελικά έκανε παρέλαση ή όχι ο Αλόνσο;
3 εβδομάδες ΠΡΙΝ